Helsedirektoratet vil nå sende ut brev til de virksomhetene og rekvirenter dette gjelder. Det er viktig at de som mottar informasjonen håndterer disse reseptene.
Helsedirektoratet ønsker fortsatt at sykehus, sykehjem og kommunale helse- og omsorgstjenester følger godt med på legemidler som vanligvis doseres sjeldnere enn daglig når de gjennomgår sine medikamentkurver og medisinkort. Helsedirektoratet ber også apotek om å være årvåkne, da det i noen enkelttilfeller har blitt feil i doseringen på apotekets etikett.
Informasjon til rekvirenter og virksomheter i helse- og omsorgstjenesten
I reseptformidleren ligger det fortsatt aktive resepter med feil. Det er derfor viktig at virksomheter/rekvirenter som har fått informasjon, enten fra Norsk helsenett eller sin journalleverandør, om at de har resepter med feilen, retter disse i tråd med veiledningen.
Helsedirektoratet vil nå i tillegg sende ut brev om dette til de som har resepter dette gjelder.
Det er viktig at de aktuelle reseptene tilbakekalles selv om de fremstår som korrekte. Det er fordi feilen kan være til stede selv om resepten ser riktig ut for rekvirenten (feilen ligger i en teknisk struktur). Dette avhenger av hvilken informasjon som vises i brukergrensesnittet i de ulike EPJ-løsningene. I de tilfeller der behandlingen skal videreføres må det utstedes ny resept.
Norsk helsenett har lagt inn en funksjon i reseptformidleren som avviser resepter med den aktuelle typen doseringsfeil sammen med korrekt kortdose. Feilmeldingen har følgende ordlyd: "Resepten er avvist fordi den har kjent avvik i strukturert dosering. Opprett ny resept ved å søke opp legemiddelet på nytt. Tidligere resept/legemiddelbehandling/mal bør avsluttes/tilbakekalles."
Informasjon til deg som kan være berørt av feilen
Feilen kan ha medført at apotek, sykehuset, institusjonen eller hjemmetjenesten din har fått oppgitt feil dose for et legemiddel som er foreskrevet til deg, og som du får utdelt disse stedene. Helsetjenesten og apotek har rutiner for å hindre at slike feil fører til feil informasjon om doseringen på legemiddelpakker du får utdelt.
Helsedirektoratet og Norsk helsenett jobber sammen med resten av helse- og omsorgssektoren for å rette opp i reseptene der det er feil informasjon om dosering.
Dersom du er en av dem som er berørt av dette, vil din behandler følge opp og informere deg.
Er du urolig for om dette kan gjelde deg? Ta kontakt med din behandler.
Helsedirektoratet har meldt feilen til Datatilsynet. Det er fordi feil som fører til at informasjon blir endret utilsiktet skal meldes dit. Dette dreier seg ikke om data på avveie. Ingen trenger å være redd for at reseptopplysninger eller andre sensitive helsedata om dem er kommet i hendene på uvedkommende.
Hva er e-resept?
E-resept er en nasjonal e-helseløsning (samhandlingsløsning) for sikker overføring av reseptinformasjon. Samhandlingsløsningen består av et sett ulike meldinger og systemer som i et samspill håndterer en sikker rekvirering og utlevering til pasienten. Reseptene blir formidlet gjennom en nasjonal database som heter reseptformidleren.
Helsedirektoratet er dataansvarlig for reseptformidleren. Norsk helsenett er leverandør og databehandler på vegne av Helsedirektoratet.
Beskrivelse av feilen
Feilbeskrivelsen nedenfor angir Helsedirektoratets forståelse av feilen per september 2024.
Kilden til feilen lå i et pasientjournalsystem hvor fornyelse av resepter ikke ble gjennomført på riktig måte. Ved import av resept med strukturert dosering fra reseptformidleren ble doseringsintervall alltid lagret som daglig. Resepter med større intervaller som annenhver dag eller ukentlig ble ved fornying dermed feil. Doseringstekst og eventuell kortdose fra den originale resepten ble benyttet i ny resept, og feilen var dermed ikke synlig for rekvirenten.
Det berørte felte i resepten er DoseFastTidspunkt.Intervall som alltid ble sendt ut som “1 døgn”.
Denne feilen er nå rettet i pasientjournalsystemet, slik at nye feildoseringer ikke skal oppstå.
Dosering i e-resept kan angis på flere måter samtidig. Resepten kan inneholde:
-
kortdose (en mal for dosering)
-
strukturert dosering
-
doseringsveiledning (dssn)
En kortdose kan ha innebygget strukturert dosering, men den strukturerte doseringen kan også fylles ut manuelt.
Eksempel på feilen:
Hvis doseringen i den originale resepten er “1 penn hver uke på fast ukedag”, er korrekt gjentagelsesintervall på 7 dager (Intervall=7 døgn).
Ved import og fornying, har dette feilaktig blitt endret til gjentagelsesintervall på 1 døgn som innebærer daglig dosering (Intervall=1 døgn).
De aller fleste pasientjournalsystemer har videreført feil dosering når feilen først har oppstått.
Reseptens strukturerte dosering gjør det mulig å gjenbruke doseringsinformasjonen i andre løsninger, som for eksempel ved import av pasientens legemidler til kurveløsningen på sykehuset eller ved pakking av multidose. I disse prosessene benyttes kun den strukturerte doseringen.
Doseringsveiledningen (dssn) benyttes i utleveringen fra apotek, og er grunnlaget for teksten på apoteketiketten.
En viktig faktor i arbeidet med opprydding er at feilen ikke er synlig i EPJ systemene. Doseringsteksten ser korrekt ut og det er ikke åpenbart for rekvirenten at det er nødvendig å tilbakekalle resept og lage en ny.
En følgefeil som er oppdaget i noen få enkelttilfeller, har oppstått i EPJ hvor doseringsveiledningen (dssn) genereres på bakgrunn av strukturert dosering. Når strukturert dosering etter første fornying var feil, ble her også doseringsteksten feil i andre fornying.
En slik andre fornying vil altså kunne "rette" doseringstekst fra f. eks. "1 tablett morgen hver uke på fast ukedag" til "1 tablett morgen daglig". Søk etter disse forekomstene har vært gjort basert på legemidler som normalt ikke doseres daglig.
NB: Det er et rekvirentkrav i e-resept at doseringsteksten skal genereres maskinelt ved strukturert dosering, men det gjelder kun ved ny forskriving og ikke fornying.
Hva er omfanget av feilen?
Feilen har berørt nesten 2000 aktive resepter i reseptformidleren. Etter at kilden til feilen ble rettet og Norsk helsenett la inn funksjonalitet som avviser de fleste resepter med feilen, er det kun registrert noen få nye resepter med feil/følgefeil.
I kjernejournal finnes det resepter som ikke lenger er aktive. Det ble identifisert 4000 eldre resepter som har samme type feil. Det ble 7. september iverksatt en ryddejobb som fjerner strukturert dosering på reseptene med feilen i KJ, slik at denne ikke kan videreføres derfra.
Feilen har forplantet seg inn i løsninger som håndterer medisinering på sykehus, sykehjem og kommunale helse- og omsorgstjenester. Feil har også forplantet seg til et multidoseapotek. Der har feilen blitt manuelt fanget opp og korrigert før utlevering.
Følgefeilen hvor det i noen enkelttilfeller har blitt feil i doseringen på apotekets etikett følges opp spesielt. .
Nyhetssaker vi har publisert om temaet
Fortsatt behov for rydding i resepter (4. juli)
Rekvirenter er varslet om feil i resepter (21. juni)
Ber tjenesten om å rette opp i resepter (18. juni)
Feil funnet i nesten 2000 resepter (17. juni)
Har varslet Datatilsynet (16. juni)
Ber helsetjenesten gjennomgå medikamentkurver (14. juni)
Feil i e-reseptkjeden (13. juni)