Hensikten med nettverkene er å legge til rette for kompetanseheving, erfaringsutveksling og kontakt mellom personer som arbeider innen migrasjonshelsefeltet fra kommuner, sykehus og ideell og frivillig sektor.
Møtene er arenaer for å løfte fram ny forskning og god praksis, og kan gi grobunn for utvikling og samarbeid.
Nettverk for innvandrerhelse i kommunene (NIK)
NIK er et nettverk for kommuner, som arbeider for kompetanseheving og bedre koordinert innsats i kommunene om helse og helsetjenester til innvandrerbefolkningen.
Nettverket ble opprinnelig opprettet av Nasjonalt Kompetansesenter for migrasjon og helse (NAKMI) i 2016, og overført til FHI 1.1.2018. Nettverket ble overført til Helsedirektoratet fra Folkehelseinstituttet 2.1.2024.
Per 10.10.24 er det 48 kommuner med i nettverket.
Nettverk for innvandrerhelse i ideell og frivillig sektor (NIFS)
NIFS er et nettverk for organisasjoner i ideell og frivillig sektor som på ulikt vis arbeider med helse, omsorg og folkehelse med etniske minoriteter som særlig målgruppe.
Nettverket ble opprinnelig opprettet av Nasjonalt Kompetansesenter for migrasjon og helse (NAKMI) i 2012, og overført til FHI 1.1.2018. Nettverket ble overført til Helsedirektoratet fra Folkehelseinstituttet 2.1.2024.
Nettverket består både av store, nasjonale organisasjoner og mindre lokale organisasjoner og stiftelser. NIFS omfatter 37 organisasjoner per 10.10.24.
Norsk nettverk for migrantvennlige sykehus (NONEMI)
NONEMI er et nettverk for sykehus, som arbeider for kompetanseheving og bedre koordinert innsats for likeverdige helsetjenester til innvandrerbefolkningen.
Nettverket ble opprinnelig opprettet av Nasjonalt Kompetansesenter for migrasjon og helse (NAKMI) i 2012, og overført til FHI 1.1.2018. Nettverket ble overført til Helsedirektoratet fra Folkehelseinstituttet 2.1.2024.
17 sykehus fra ulike helseregioner er med i nettverket per 10.10.24.
Praktisk informasjon
Helsedirektoratet ved avdeling levekår koordinerer nettverkene og fungerer som sekretær.
Aktivitet i nettverkene:
- Nettverkene møtes hver for seg én til to ganger i løpet av året. Møtene arrangeres digitalt eller i direktoratets lokaler. Agendaen består av kompetansehevende innhold, informasjonsdeling og erfaringsutveksling. Deltakerne i nettverkene er aktivt med å bestemme agenda og faglig innhold.
- Fagwebinarer om bestemte tema arrangeres på tvers av nettverkene. Alle nettverksmedlemmer kan komme med innspill på tema.
- Det sendes jevnlig ut nyhets-e-poster til medlemmene med tips om arrangementer, forskning, rapporter og lignende innen feltet. Alle medlemmer kan sende inn bidrag til nyhets-e-postene. Kriteriet er at det kan bidra til kompetanseheving og er tilgjengelig for flest mulig.
Fagwebinar
30. oktober 2024: Organisering av (helse)tjenester i kommunene for enslige mindreårige asylsøkere 12–18
Kontaktinformasjon
Ønsker du å vite om nettverkene er noe for din organisasjon?
Ta kontakt med Helsedirektoratets avdeling for levekår ved Charlott.nordstrom@helsedir.no.