Nasjonalt råd for ernæring 2024–2026 er oppnevnt
Helsedirektoratet har oppnevnt et nytt Nasjonalt råd for ernæring for perioden 2024-2026. Mandat Nasjonalt råd for ernæring (PDF).
Medlemmer i Nasjonalt råd for ernæring i perioden 2024–2026
- Lene Frost Andersen, professor i ernæring og instituttleder, Institutt for medisinske basalfag, Universitet i Oslo (leder)
- Guri Skeie, professor i ernæring, Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet (nestleder)
- Erik Arnesen, stipendiat, Universitetet i Oslo (permisjon til 31. desember 2024)
- Rune Blomhoff, professor i ernæring, Universitetet i Oslo og forskningsleder Avdeling for klinisk service, Kreftklinikken, Oslo universitetssykehus
- Liv Stray Breistein, fagsjef, Seksjon for eldretjenester, Byrådsavdelingen for helse, Oslo kommune
- Elsie Brenne, folkehelserådgiver, Østfold fylkeskommune
- Simon Erling Nitter Dankel, professor i medisin/ernæringsbiokjemi, Universitetet i Bergen
- Lars Thore Fadnes, professor ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin, Universitetet i Bergen, lege og spesialist i allmennmedisin
- Aysha Grönberg, seniorrådgiver, Forbrukerrådet
- Kirsten Bjørklund Holven, professor i klinisk ernæring, Universitet i Oslo
- Nanna Lien, professor i samfunnsernæring, Universitetet i Oslo
- Helle Margrethe Meltzer, pensjonist, tidl. forskningssjef ved Folkehelseinstituttet
- Amund Måge, forskningssjef Avdeling sjømat og ernæring, Havforskningsinstituttet
- Camilla Sandvik, førsteamanuensis i ernæring, mat og helse, Nord universitet
- Eli Skeie, prosjektleder/klinisk ernæringsfysiolog, Kvam herad
- Mette Svendsen, klinisk ernæringsfysiolog, Medisinsk klinikk, Oslo universitetssykehus
Agenda og referater for perioden 2024–2026
Rådsmøte 27. september 2024: Agenda (PDF).
Rådsmøte 21. mai 2024: Agenda (PDF).
Rådsmøte 13. mai 2024: Referat (PDF).
Rådsmøte 26. april 2024: Referat (PDF).
Rådsmøte 5. april 2024: Referat (PDF).
Rådsmøte 15. januar 2024: Referat (PDF).
Publikasjoner og arbeider fra tidligere rådsperioder i Nasjonalt råd for ernæring
- Skolemåltidet – status, utfordringer og muligheter. Oppsummering fra seminar og workshop arrangert av Nasjonalt råd for ernæring 1. september 2022 (PDF)
- Vegetar- og vegankost - ekspertuttalelse fra Nasjonalt råd for ernæring (2021)
- Ekspertuttalelse om fett. Svar på de 15 mest stilte spørsmålene om fett og mettet fett (2021)
- Anbefaling om beriking med jod for å sikre et tilstrekkelig jodinntak i befolkningen (2021)
- Hvordan gå ned i vekt, og holde vekta stabil. Ekspertuttalelse fra Nasjonalt råd for ernæring (2019)
- Vitamin D i Norge: Behov for tiltak for å sikre god vitamin D-status?, 2018 (IS-2772)
- Sykdomsrelatert underernæring, 2017 (IS-0611)
- Kostråd om fett – en oppdatering og vurdering av kunnskapsgrunnlaget, 2017 (IS-2625)
- Bærekraftig kosthold – vurdering av de norske kostrådene i et bærekraftperspektiv, 2017 (IS-2678)
- Risiko for jodmangel i Norge, 2016 (IS-0591)
- Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer - metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag, 2011 (IS-1881)
- Strategi for reduksjon av saltinntaket i befolkningen, Anbefaling fra Nasjonalt råd for ernæring, 2011 (IS-0339, PDF)
- Tiltak for å sikre en god vitamin D-status i befolkningen, 2006 (IS-1408, PDF)
- Når matinntaket blir for lite, Forslag til strukturelle tiltak for forebygging og behandling av underernæring, 2006 (IS-1327, PDF)
- Et sunt kosthold for god helse, Strategisk plan med forslag til tiltak for perioden 2005–2009 skrevet på oppdrag fra Sosial- og helsedirektoratet, 2005 (IS-1259, PDF)
- Helsemessige gevinster av økt folatinntak. Hvordan nå ut til ønsket målgruppe, 2004 (IS-1181, PDF)
Kontakt
Sekretariatet ved Henriette Walaas Krogh, henriette.walaas.krogh@helsedir.no.