Pasientforløpene innen psykisk helse og rus er revidert.
Strukturelle og innholdsmessige endringer i forløpene:
- bedre struktur og færre kapitler
- tydeligere ansvarsplassering med eget kapittel som omhandler virksomhetsledelsens ansvar
- bruker- og pårørendemedvirkning er konkretisert i de ulike aktivitetene i forløpet
- utredningstid er mer fleksibel og tilpasset den enkelte pasient
- mer differensiering ved bruk av lege- eller psykologspesialist ut fra pasientens tilstand og behov
Færre koder og forløp
- antall hendelser i forløpene som skal registreres er redusert fra 16 til 6 hendelser
- det blir færre forløp, noe som innebærer at alle pasienter etter endringen skal følge et av de tre generelle forløpene
Formålet med oppdraget er å forenkle forløpsarbeidet for tjenestene, styrke samhandling, bidra til likeverdige tjenester, øke kvalitet og brukermedvirkning, samt å tilpasse forløpene til brukergruppens behov.
De tre generelle pasientforløpene som er oppdatert og publisert er:
Forløpene gjelder som forløpsbeskrivelser i tjenestene fra 1. januar 2025. Fram til den dato er det de eksisterende forløpene som gjelder.
Vi publiserer samtidig oppdatert og forenklet kodeveileder
Se opptak av webinar "Forenklede nasjonale pasientforløp - psykisk helse og rus (brightcove.video)"
Midlertidig fritak
Helse- og omsorgsdepartementet har bestemt at det skal gis midlertidig fritak for rapportering av forløpskoder i nasjonale pasientforløp i 2025. Fritaket gjelder fra 1. januar 2025.
Helseforetakene får dermed tid til å tilrettelegge for å forenkle koding i tråd med revidert kodeveileder, før rapporteringen innføres igjen.
Forløp som utgår
Forenkling av koding og registrering av pasientforløpene innebærer at den særskilte kodingen for de fire tilstandsspesifikke forløpene fjernes. I volum utgjør de fire tilstandsspesifikke forløpene rundt fire prosent av alle pasienter som er registrert inn i nasjonale pasientforløp.
Overgang mellom ulike forløp og parallelle forløp har gjort forløpsarbeidet krevende for tjenestene, og det har bidratt til redusert datakvalitet.
Pasientene skal etter endringen følge ett av de tre generelle forløpene, og de tilstandsspesifikke pasientforløpene avpubliseres. Helsedirektoratet vil bidra til at de faglige føringene fra disse forløpene blir ivaretatt i relevante normerende produkter eller innsatsområder.
De fire pasientforløpene som avpubliseres er:
-
Tvangslidelse (OCD)
-
Psykoselidelser, inkludert mistanke om psykoseutvikling – barn, unge og voksne
-
Spiseforstyrrelser hos barn og unge under 23 år
-
Gravide og rusmidler
Alle pasienter skal etter 1. januar 2025 følge ett av de tre generelle forløpene.
For mer informasjon, se Forenkling av registrering og rapportering i nasjonale pasientforløp psykisk helse og rus, utarbeidet av FHI i samarbeid med Helsedirektoratet.
Bakgrunn for oppdraget:
De opprinnelige pakkeforløpene for psykisk helse og rus ble innført i tjenestene i 2019. Evaluering av forløpene, viste en bred enighet blant pasienter og fagfolk om at de overordnede målsettingene i forløpene var gode og at de beskrev god klinisk praksis.
Samtidig viste evalueringen utfordringer i forløpsarbeidet for tjenestene. Overganger mellom flere forløp, rigide og lite individuelt tilpassede forløpstider og et omfattende registreringsarbeid ble trukket frem som utfordrende.
Helsedirektoratet har i arbeidet hentet innspill fra helsetjenestene og fag- og brukermiljøer om hva som bør bevares og hva som bør endres i eksisterende pasientforløp.
Vi har i tillegg blant annet sett til rapporten fra det regjeringsoppnevnte ekspertutvalget Forenkle og forbedre. Rapport om tematisk organisering av psykisk helsevern (regjeringen.no)
Forslag til endringer for de nasjonale pasientforløpene ble sendt ut på høring våren 2024.
Bruker- og pasientundersøkelse
SINTEF gjennomførte i 2024 en digital spørreundersøkelse "Nasjonal bruker- og pasientundersøkelse psykisk helsevern og rusbehandling" på oppdrag fra Helsedirektoratet. Undersøkelsen gikk ut til voksne pasienter som mottar behandling i poliklinikk innen psykisk helsevern, rusbehandling eller hos avtalespesialist.
Les mer om undersøkelsen på nettsidene til SINTEF.
Se opptak av webinar 3. april 2024 som handler om brukerundersøkelsen og funnene fra den.
Evaluering av de tidligere pakkefoløpene
SINTEF har også etter oppdrag fra Helsedirektoratet evaluert innføringen av pakkeforløp psykisk helse og rus. De leverte to evalueringsrapporter Pakkeforløp for psykisk helse og rus – fagfolks erfaringer første året (sintef.no, PDF) og Pakkeforløp for psykisk helse og rus – brukere, pårørende og fagfolks erfaringer (sintef.no, PDF).