JA PreventNCD er et samarbeidsprosjekt mellom europeiske myndigheter, med det fulle navnet Joint Action on Cancer and other NCDs prevention – action on health determinants. Forkortelsen NCD står for non-communicable diseases (ikke-smittsomme sykdommer).
Helsedirektoratet og FHI koordinerer og leder arbeidet.
Om JA PreventNCD
JA PreventNCD er EUs største helsefremmende og sykdomsforebyggende prosjekt noensinne, og det har norsk ledelse fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. Det er et ambisiøst prosjekt som omfatter mer enn 100 samarbeidspartnere fra 25 land. Det strekker seg over en periode på fire år (2024–2027) og har en samlet budsjettramme på mer enn én milliard norske kroner.
Forventningene fra Europakommisjonen er at innsatsen fra prosjektet skal bidra til å redusere risikoen for NCD og kreft i de europeiske landene, samt lede til bedre koordinert og mindre fragmentert forebyggende arbeid på tvers av landegrensene.
Målsetting for JA PreventNCD
Hovedmålsetting for JA PreventNCD er å:
- redusere sykdomsbyrden knyttet til kreft og andre NCDer, og risikofaktorene for disse på individuelt nivå og på samfunnsnivå
- støtte medlemslandene i en helhetlig tilnærming til forebygging
Videre har JA PreventNCD fire spesifikke mål:
- forbedre medlemslandenes felles kapasiteter for å planlegge og implementere forebyggingspolitikk og aktiviteter på kreft- og NCD-området på nasjonalt, regionalt og lokalt nivå
- forbedre monitoreringssystem for kreft og andre NCDer, samt for vanlige risikofaktorer
- bidra til redusert ulikhet i kreft og andre NCDer
- samarbeid med sentrale aktører innen forebygging av kreft og andre NCDer, inkludert beslutningstakere, sivilt samfunn, fagfolk, pasientgrupper og befolkningen
Organisering av prosjektet
Prosjektet ledes av Helsedirektoratet ved divisjonsdirektør Linda Granlund og FHI ved Knut-Inge Klepp.
JA PreventNCD er delt inn i totalt 10 arbeidspakker (WP), hvor hver arbeidspakke videre er delt inn i underarbeidspakker (tasks). Hver arbeidspakke har en leder og nestleder, og det er også dedikerte task-ledere knyttet til underarbeidspakkene.
I tillegg til å koordinere hele prosjektet, deltar Norge i de fleste arbeidspakkene, enten som ledere eller deltakere.
Oversikt over arbeidspakkene
Tekniske:
- Koordinering
- Kommunikasjon og formidling
- Evaluering
- Bærekraft og implementering
Faglige:
- Regulatoriske og finansielle virkemidler
- Helsefremmende bomiljøer
- Sosial ulikhet
- Monitorering
- Helse i alt vi gjør
- Risikogrupper
Se prosjektnettsidene for utdypende informasjon om «Work Packages» (preventncd-eu).
Muligheter for Norge
Ved å både lede og delta bredt i prosjektet har Norge en unik mulighet til å både bidra til at viktige tiltak innenfor folkehelse og forebygging breddes ut i Europa, og til å hente hjem nye ideer og resultater fra arbeidet i de ulike arbeidspakkene som gir nasjonal relevans.
EU-kompetanse
Med så tung norsk deltakelse styrkes også den norske tiknytningen til EUs felles helseberedskap og forebyggende helsearbeid. Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og andre involverte aktører bygger dessuten kompetanse om EUs helsepolitikk og helsesamarbeid. Videre styrker det også erfaring med koordinering av felleseuropeisk samarbeid og overføringsverdi for annet helserelatert samarbeid i framtiden.
Overføring til norske forhold
For at vi i Norge fortløpende skal dra nytte av resultatene fra prosjektet, er det nødvendig med kunnskapsoverføring til relevante myndigheter og i arbeidet med politikkutforming. Dette gjelder både politisk ledelse, nasjonalt, regionalt og på kommunalt nivå, og andre sentrale aktører innen folkehelsearbeid. Det er også viktig å sikre at erfaringer og resultater fra JA PreventNCD integreres med eksisterende og kommende politisk arbeid i Norge.
Ved å tilpasse prosjektets funn til norske forhold underveis, kan vi bidra til å styrke folkehelsearbeidet og sørge for at politiske ledere og aktører har tilgang til oppdatert og relevant kunnskap for å fremme folkehelsen i Norge.
Prosjektets målsetting sammenfaller i stor grad med de målene som er satt for norsk politikk på området, og henger godt sammen med de nasjonale folkehelsemålene:
- Norge skal være blant de tre landene i verden som har høyest levealder.
- Befolkningen skal oppleve flere leveår med god helse og trivsel og reduserte sosiale helseforskjeller.
- Vi skal skape et samfunn som fremmer helse i hele befolkingen.
Bakgrunn for prosjektet
I Europa utgjør ikke-smittsomme sykdommer hele to tredeler av alle dødsfall, og det er store forskjeller mellom land og sosioøkonomiske grupper. For å møte de store utfordringene som de europeiske landene står overfor, bevilget EU i 2024 hele 20 prosent av sitt totale helsebudsjett til folkehelse og forebygging. JA PreventNCD er ett av flere prosjekter under EUs fjerde helseprogram og utgjør EUs største satsing på området.
JA PreventNCD bygger på Europe's Beating Cancer Plan og Healthier Together – EU non-communicable diseases initiative. Dette er sentrale tiltak som støttes og finansieres av EU4health-programmet og setter strategiske rammeverk for både politiske tiltak og praktiske prosjekter.
Målet med Europe's Beating Cancer Plan er å takle hele sykdomsforløpet. Den er strukturert rundt fire nøkkelhandlingsområder der EU kan tilføre mest verdi: forebygging, tidlig oppdagelse, diagnostisering og behandling og livskvalitet for kreftpasienter og overlevende.
The EU ‘Healthier Together’ Non-Communicable Diseases Initiative skal støtte EU-landene i å identifisere og implementere effektiv politikk og tiltak for å redusere byrden av de største NCDene ved å adressere miljømessige, kommersielle og livsstilsrelaterte risikofaktorer på en mer effektiv måte.
Kontakt
Kontaktpunkt: JANCD@helsedir.no.
Les mer på prosjektets egen nettside (preventncd.eu)