– Jeg fant den 4 år gammel jenta liggende i senga. Foreldrene var på jobb i en annen by og kom hjem en gang i uken. Jenta var veldig svak og trøtt, og hadde veldig høy feber, så jeg tok henne med til legen. Vi holdt kontakten med legen og han var veldig takknemlig for at vi reddet barnet.
Dette forteller Florica Ciuraru, som jobber som helseformidler i Dragoș Vodă. Der lever mange i fattigdom, og til tross for at kommunen ligger bare en halvannen times kjøretur utenfor storbyen og hovedstaden Bucuresti, har veien til helsehjelp vært lang for mange av innbyggerne.
– Det har blitt en bedre kobling mellom innbyggerne og legen og det har økt kunnskapen for personene som trenger helsehjelp, sier Ion Radu Aurel, ordfører i Dragoș Vodă.
Mer tilgjengelige tjenester
EØS-prosjektets mål var å styrke primærhelsetjenesten og gjøre tjenestene mer tilgjengelige, spesielt for sårbare mennesker som lever i rurale områder. For å få til dette har Norge vært med å dele kunnskap og erfaring om forebyggende helsetjenester i kommunene. I tillegg har Verdens helseorganisasjon vært en støttespiller for prosjektet.
– Prosjektet har hatt mange positive resultater, både lokalt og regionalt. For oss er tilgangen til ny kunnskap og styrkede ferdigheter hos de lokale sykepleierne det mest håndfaste resultatet, sier Camelia Truică, som er overlege i Folkehelsedirektoratet i regionen Călărași.
Økt satsing på helseformidlere er også et viktig resultat av prosjektet. En helseformidler bistår sykepleierne i å yte helsetjenester ved å jobbe operativt ute i samfunnet for å oppsøke og følge opp sårbare familier og mennesker. På den måten kan sykepleierne fokusere på sine oppgaver og få brukt mer av sin kunnskap, samtidig som at de som trenger hjelp blir fanget opp.
I Dragoș Vodă og for helseformidler Florica har kjennskapen til lokalsamfunnet og innbyggerne vært viktig. Mye av jobben er å forklare hvorfor det er viktig å motta helsehjelp, sier hun.
– Jeg kjenner alle, og alle kjenner meg. Mange, spesielt kvinner prioriterer familiens helse fremfor sin egen, men det er viktig at også de har god helse. Det er en deilig følelse, men også vanskelig, når vi klarer å hjelpe i saker hvor vi faktisk redder liv.
Ett av flere EØS-prosjekt
– I dette prosjektet har det fra norsk side vært fokus på å dele erfaringer fra forebyggingsarbeidet i Norge, gi innspill til utarbeidelsen av faglige retningslinjer i Romania, og bidra med innhold i opplæringen av helsepersonell, sier prosjektleder i Helsedirektoratet Siren Borge.
Det har i tillegg vært arrangert flere studiebesøk til Norge for både helsepersonell og ordførere fra Romania. Under disse besøkene har de fått se hvordan helsetjenesten organiseres i en norsk kommune, og lært om hvordan helsemyndighetene understøtter disse tjenestene.
Prosjektet ferdigstilles våren 2024, men helseformidler-ordningen fortsetter i flere rumenske kommuner, med et godt grunnlag fra dette prosjektet.
Helsedirektoratet er partner i flere prosjekter i Romania og andre land i Europa som finansieres av EØS-midlene. Se mer informasjon om EØS-midlene.