Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Veien videre for SNOMED CT i Norge

Først publisert: 08.01.2025 Siste faglige endring: 08.01.2025

Helsedirektoratet har kartlagt status og foreløpige erfaringer med SNOMED CT og har gitt ​​anbefalinger til videre oppfølging​

Den første bruken av SNOMED CT i Norge har vist oss både muligheter og utfordringer.

  • Hva betyr det egentlig for helsepersonell, pasienter og fremtidens helsesystemer at SNOMED CT gradvis tas i bruk på tvers av ulike nivåer i helse- og omsorgstjenestene? 
  • Og hvordan vi skal jobbe videre for å sikre at SNOMED CT fungerer effektivt sammen med andre kodeverk

Helse- og omsorgssektoren blir stadig mer digitalisert, og det er viktigere enn noen gang å gjenbruke helseinformasjon på tvers av ulike IT-systemer. SNOMED CT er et av de mest omfattende løsningene for å legge til rette for dokumentasjon av helsedata som kan deles og gjenbrukes. 

Ulike kodeverk til ulike formål  

– Helsepersonell bruker ulike kodeverk og terminologier for å registrere helseinformasjon på en standardisert måte. Dette er viktig for å sikre nøyaktig dokumentasjon, bedre kommunikasjon og effektiv datautveksling i helsesektoren, sier Bente Andersen Sundlo, divisjonsdirektør for informasjonsforvaltning og metode i Helsedirektoratet. 

Det finnes mange kodeverk som alle dekker ulike behov og som har endret seg i takt med tiden. Noen eksempler er kodeverk til bruk på sykehus og fastlegepraksis, til forskning og laboratorietjenester. Ingen enkelte kodeverk kan dekke alle behov. Derfor må ulike kodeverk brukes til de formål de er laget for, både nasjonalt og internasjonalt. Noen av de vanligste kodeverkene er ICD, SNOMED CT og ICPC, som alle har forskjellige bruksområder og detaljeringsgrad.  

Norge er i ferd med å oppgradere fra ICD-10 til ICD-11, som reflekterer oppdatert medisinsk kunnskap og er bedre egnet for digitale systemer. Helsedirektoratet utreder hvordan ICD-11 skal tas i bruk og forvaltes, spesielt i sammenheng med andre kodeverk som SNOMED CT. Det er en internasjonal debatt om hvordan SNOMED CT kan harmoniseres med andre kodeverk som ICD-11. I dette arbeidet inngår både WHO og SNOMED International, og arbeidet kan få konsekvenser for hvordan helsedata skal struktureres. Norge deltar i dette arbeidet, som kan legge til rette for samhandling mellom land som har valgt ulike kodeverk og helsedata vil kunne deles på tvers av landegrenser i framtiden.  

– Ofte er det nødvendig å koble informasjon fra ett kodeverk til et annet, en prosess kjent som "mapping". Dette gjøres for å redusere arbeidsbyrden for helsepersonell og muliggjøre gjenbruk av data. Vi kjenner foreløpig ikke til effektene av denne” mappingen”. Dette er noe vi ønsker å undersøke. Det er viktig at slike koblinger har et klart definert formål, da det kan være risiko for informasjonstap på flere måter, sier Sundlo. 

Krav basert på Europeisk helsedatasamarbeid (EHDS) 

EU ønsker å gjøre det lettere å dele helsedata mellom landene, og dette kan føre til nye krav om standarder og kodeverk, inkludert SNOMED CT. Det er imidlertid ikke endelig besluttet hva slags krav som kommer gjennom EHDS eller når de vil tre i kraft i Norge. 

Bruk av SNOMED CT i Norge 

SNOMED CT er en detaljert, internasjonal terminologi som bidrar til strukturert dokumentasjon av helseinformasjon. Denne terminologien kan utfylle ICD-kodeverket ved å gi mer spesifikke beskrivelser, særlig når detaljgraden i andre kodeverk ikke er tilstrekkelig.  

– På oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet har Helsedirektoratet skaffet seg erfaringer med hvordan SNOMED CT foreløpig brukes i Norge. SNOMED CT er en omfattende digital terminologi som dekker mange kliniske områder, som anatomi, diagnoser, prosedyrer og legemidler. Hensikten med kartleggingen var å gi en statusoppdatering om hvordan SNOMED CT fungerer i praksis, hvilke fordeler og utfordringer som har blitt oppdaget, samt å gi anbefalinger for veien videre, sier Sundlo. 

Bruken av SNOMED CT i Norge begynte i liten skala i 2019, men ble utvidet i 2022 da Helseplattformen tok systemet i bruk på enkelte områder. Siden da har flere aktører tatt i bruk SNOMED CT. Eksempler på dette er Veiledende planer for sykepleie, der dokumentasjonen er bedre strukturert og legger til rette for tryggere behandling. Et annet eksempel er legemiddelinformasjon i Helseplattformen, som gir avansert legemiddelhåndtering, bedre beslutningsstøtte og mindre forvaltning.  

Hovedfunn fra rapporten 

Pågående internasjonale diskusjoner 
Norge deltar aktivt i internasjonalt samarbeid for å sikre at ulike kodeverk fungerer godt sammen. 

WHO og SNOMED International jobber sammen for å forbedre global samhandling mellom kodeverkene, og Norge er en sentral aktør i dette arbeidet. 

– Forskjellige kodeverk vil fortsatt å være nødvendige for spesifikke formål, og at riktig bruk av disse er avgjørende for å oppnå standardisering og høy kvalitet i helsetjenestene, understreker Sundlo. 

Fordeler med SNOMED CT  

Flere respondenter fremhever positive erfaringer med SNOMED CT, også når det gjelder samhandling mellom primærhelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten. Det nevnes også bedre dokumentasjon og kunnskapsstøtte innenfor sykepleie, og at terminologien i dag fungerer godt på legemiddelområdet. SNOMED CT har også vist seg nyttig for å gjenbruke innbyggerrettet informasjon på tvers av plattformer, noe som kan bidra til mer effektiv kommunikasjon. 

Utfordringer 

SNOMED CT er et komplekst system som krever opplæring av helsepersonell, noe som tar tid og ressurser. Det er også usikkerhet rundt hvilken effekt SNOMED CT har på datakvaliteten. Mens noen aktører mener at datakvaliteten har blitt bedre, er det andre som er uenige, særlig blant klinikere. Det har vært for kort tid siden innføringen til å kunne trekke sikre konklusjoner om systemets nytteverdi. 

Lite forskning på effekter 

- Det er begrenset forskning som viser de konkrete effektene av å bruke SNOMED CT, særlig når det gjelder nytte for pasienten. Det meste av forskningen handler om metastudier, det vil si utvikling og implementering av systemet, ikke om faktisk nytte, sier Bente Andersen Sundlo. 

Anbefalinger fra Helsedirektoratet om videre arbeid  

  • Mer kunnskap: I kartleggingen som har blitt gjennomført er det intervjuet 16 respondenter, hvor et fåtall er klinikere. Det er behov for mer kunnskap om hvordan SNOMED CT fungerer både i primær- og sekundærbruk, inkludert mapping til andre kodeverk Slik kunnskap er viktig for at en videre innføring av SNOMED CT er basert på oppdatert kunnskap  
     
  • Utvikling av en strategi: Helsedirektoratet ser behovet for en helhetlig strategi for bruk av helsefaglige kodeverk som er inkludert, men ikke begrenset til, SNOMED CT. Denne strategien må utvikles i tråd med internasjonale diskusjoner og forventede EU-krav. Det er viktig at Helsedirektoratet deltar i internasjonalt samarbeid.  

Oppdatering av veilederen: Retningslinje for bruk av SNOMED CT i Norge ble publisert i 2021 og bør oppdateres. 

– Oppsummert viser kartleggingen at SNOMED CT har potensiale til å forbedre dokumentasjon og kommunikasjon i helsesektoren, men at det er nødvendig med mer erfaring og forskning for å forstå de fulle effektene. Kompleksiteten i systemet og mangel på et solid kunnskapsgrunnlag gjør at det er viktig å gå frem med en grundig og planlagt tilnærming i årene som kommer, avslutter Bente Andersen Sundlo. 

Abonner på nytt eller oppdatert innhold