​Dette kommer fram i en ny rapport fra Nasjonalt råd for ernæring, Bærekraftig kosthold – vurdering av de norske kostrådene i et bærekraftperspektiv.

– Vi vet at mange er opptatt av at maten vi spiser er bærekraftig. Denne rapporten gir oss noen nye perspektiver. Å spise sunt og variert, kombinert med fysisk aktivitet er bra både for helse og trivsel. Det er også bærekraftig, sier Henriette Øien, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Helse og bærekraft henger sammen

Helsedirektoratets 12 kostråd har blitt vurdert ut fra FNs definisjon av bærekraft som inkluderer både miljømessige, sosiale, økonomiske og helsemessige aspekter.

Et bærekraftig kosthold kjennetegnes blant annet av et høyt inntak av frukt, grønnsaker, grove kornprodukter og et lavt inntak av rødt og bearbeidet kjøtt. Dette er i samsvar med resultater fra land som allerede har inkludert bærekraft i kostrådene sine. Så langt har bare fem land i verden (Sverige, Finland, Tyskland, Brasil og Qatar) gjort denne jobben. Nasjonalt råd for ernæring ønsker at Helsedirektoratet vurderer om Norge skal bli sjette land ut.

Bærekraftige råd

  • Arbeidsgruppen mener vi bør spise mer frukt, bær og grønnsaker enn i dag, helst sju om dagen.  Norskprodusert frukt og grønnsaker er gunstig ut fra bærekraftperspektiv.
  • Det er bærekraftig å velge vann som tørstedrikk og å spise mindre sukker. Det er også bærekraftig å være fysisk aktiv, og ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke og gjennom hvor mye du forbruker gjennom aktivitet.
  • Det er bærekraftig å velge fullkornsprodukter framfor siktede kornprodukter.
  • Fisk har lavere miljøbelastningen enn kjøtt, men høyere enn vegetabilske varer. Arbeidsgruppen oppfordrer myndighetene til å gjøre det enklere for forbrukeren å kunne velge bærekraftig fisk og sjømat gjennom kvalitetssikrede merkeordninger og informasjon.
  • Det er bærekraftig å redusere det totale kjøttinntaket en god del i forhold til det vi spiser i dag. Å inkludere en viss mengde magre meieri- og kjøttprodukter i kostholdet er imidlertid både helsemessig gunstig og bærekraftig.

– Dette er et viktig innspill til arbeidet vårt med råd om kosthold til befolkningen. Vi vil sette oss ned og se grundig på tiltakene Ernæringsrådet foreslår sammen med andre relevante etater og fagmiljøer, avslutter Øien.