Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Reviderte pasientforløp for psykisk helse og rus

gutt som sitter i stol og  behandler med skjema sitter foran

Endringene i pasientforløpene skal forenkle forløpsarbeidet for tjenestene, styrke samhandling, bidra til likeverdige tjenester, øke kvalitet og brukermedvirkning. Illustrasjonsbilde: Morstphotos

Først publisert: 29.10.2024 Siste faglige endring: 29.10.2024

Helsedirektoratet publiserer nå reviderte pasientforløp innen psykisk helse og rus.

– De reviderte pasientforløpene har blitt enklere, har tydeligere ansvarsplassering og gir større rom for individuell tilpasning, sier divisjonsdirektør Hilde Myhren i Helsedirektoratet. 

Forløp siden 2019 

Siden innføringen av pasientforløpene i 2019 er det om lag 150 000 pasienter som hvert år henvises til pasientforløp innen psykisk helsevern eller tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB). (Kilde: FHI)

Formålet var at forløpene skulle gi pasienter et helhetlig og forutsigbart behandlingsløp, uten unødig ventetid, bidra til økt brukermedvirkning og mer likeverdige tilbud. 

– Selv om forløpene bidro til bedre struktur i tjenestene, viste evalueringer og tilbakemeldinger fra behandlerne at forløpene ikke i tilstrekkelig grad var tilpasset den enkelte pasient og registreringsarbeidet var omfattende, sier Hilde Myhren, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet. 

Brukermedvirkning

Helsedirektoratet mottok derfor i 2022 oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet om å videreutvikle og forenkle pasientforløpene. 

–  Først og fremst skal pasientforløpene gi pasientene behandling som er godt koordinert, og med god mulighet for å medvirke og gi tilbakemeldinger underveis. Derfor har det vært viktig for oss i arbeidet med å forenkle forløpene å lytte til innspill fra både fagfolk i tjenestene og bruker- og pårørendeorganisasjoner. Tilbakemeldingene har bidratt til at forløpene nå er blitt tydeligere og bedre, også med tanke på brukermedvirkning, sier Myhren. 

Se opptak av webinar "Forenklede pasientforløp psykisk helse og rus" 29. oktober.

Enklere registrering og færre forløp 

En av de største endringene er at omfanget av registrering er redusert. Dette er gjort for å ta ned registreringsbyrden til behandlerne. I tillegg er det: 

  • tydeligere ansvarsplassering med eget kapittel som omhandler virksomhetsledelsens ansvar 
  • bruker- og pårørendemedvirkning er konkretisert i de ulike aktivitetene i forløpet 
  • mer fleksibilitet og tilpasning til den enkelte pasient 
  • færre forløp 

 Alle pasienter skal etter endringen følge ett av disse tre generelle forløpene: 

De reviderte pasientforløpene er gjeldende i tjenesten fra 1. januar 2025. 

Helse- og omsorgsdepartementet har bestemt at det skal gis midlertidig fritak for rapportering av forløpskoder i nasjonale pasientforløp i 2025. Oppdatert og forenklet kodeveileder.

Se mer informasjon om hva endringene innebærer på prosjektsiden Nasjonale pasientforløp psykisk helse og rus – videreutvikling av forløpene

 

 

Abonner på nytt eller oppdatert innhold