Helsedirektoratet har i samarbeid med helsetjenesten revidert anbefalinger forebyggende antibiotika før operasjoner, såkalt antibiotikaprofylakse. Målgruppen for disse anbefalingene er kirurger og anestesipersonale, og anbefalingene er mer detaljerte og bedre tilpasset ulike typer operasjoner. Det er økt oppmerksomhet på at profylakse må gis til riktig tid. Det skal bli enklere for kirurger å ta stilling til hvilke pasienter som skal ha profylakse.
Viktigste endringer
- Infeksjoner etter en operasjon kan medføre betydelig sykelighet for pasientene og kan også redusere helsegevinsten av inngrepet. Slike infeksjoner medfører også betydelige merkostnader for helsetjenesten. Mange engasjerte fagfolk er med på arbeidet med denne retningslinjen, og det setter vi stor pris på sier divisjonsdirektør Hilde Myhren.
Anbefalingene er utarbeidet i samarbeid med fagpersoner, blant annet kirurger med ulike spesialiteter. Spesialist i infeksjonsmedisin Per Espen Akselsen har vært kapittelansvarlig fra redaksjonen.
Anbefalingene er også mer tilpasset ulike typer operasjoner. Innen urologisk kirurgi er det nå ti anbefalinger for spesifiserte inngrep og prosedyrer. Dette betyr at det blir enklere for kirurgene å ta stilling til hvilke pasienter som skal ha profylakse.
- Det er økt oppmerksomhet på at profylakse må gis til riktig tid, og anbefalinger for profylakse til barn er tatt inn i noen av kapitlene, sier Hilde Myhren.
Retningslinjen blir jevnlig oppdatert
Den nasjonale retningslinjen for bruk av antibiotika i sykehus er mye brukt og består av rundt 160 diagnoser/indikasjoner med flere underliggende anbefalinger. Alle kapitler er reviderte og publiserte i ny form, nå jobber vi systematisk med jevnlige gjennomganger og oppdateringer.