For å jobbe som fastlege må man ha, eller være i spesialisering i allmennmedisin. Tilskuddsordningen bidrar til at fastleger, og andre allmennleger i kommunen, starter og fullfører spesialiseringsløpet med en støtte fra kommunen.
Mange jobber sammen
– Dette er en svært gledelig nyhet, og her er det mange aktører som drar i samme retning. Regjeringen satser på ALIS-ordningen. Vi ser først og fremst at fastlegene selv tilrettelegger for at nye kolleger skal få en plass i deres kontor og en god start på karrierer. Kommunene legger også til rette sammen med KS, og Legeforeningen støtter godt opp. Helsedirektoratet jobber sammen med ytterligere en støttestruktur, men da på regionalt nivå: de seks aktive ALIS-kontorene. Og dessuten har vi promotert jobben som fastlege gjennom film og realistiske kampanjer, med gode resultater, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.
Om ALIS-tilskuddet
Leger som spesialiserer seg i allmennmedisin (ALIS) kan få tilbud om avtaler med kommunen om et tilrettelagt spesialiseringsløp og kompensasjon for utgifter til utdanningen. ALIS-avtalen skal bidra til forutsigbarhet og trygghet for legen i tiden spesialistutdanningen pågår. ALIS-tilskuddet skal bidra til å dekke slike utgifter.
Per oktober 2024 arbeider 5 482 fastleger i fastlegeordningen. Den høye tilveksten av leger i 2023 fortsetter i 2024. Nettotilveksten av fastleger var over 200 i fjor og ser ut til å bli like god i år. Etter flere år med stor vekst i fast ansatte fastleger, er det også en sterkere vekst i næringsdrivende leger i 2024.