Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Ny autorisasjonsvurdering av polsk psykologiutdanning

Først publisert: 12.10.2017 Siste faglige endring: 06.05.2019

Søkere med polsk masterutdanning i psykologi vil kunne få autorisasjon i Norge. Helsedirektoratet vil nå vurdere søknader fra søkere med polsk masterutdanning på nytt. Det gjelder også søkere som allerede har fått avslag.

​Direktoratet har på bakgrunn av dialog mellom norske og polske myndigheter konkludert med at polsk masterutdanning i psykologi gir rett til lovregulert yrke som psykolog i Polen. Tidligere har Helsedirektoratet, på bakgrunn av informasjon fra polske myndigheter, lagt til grunn at den reelle reguleringen av yrkesutøvelsen ikke var på plass i Polen. Vi har derfor gitt avslag på søknad om autorisasjon og lisens for søkere med polsk mastergrad i psykologi.

Norske myndigheter må følge EØS-regelverket som krever at vi må godkjenne utdanninger som gir rett til å utøve lovregulert yrke i utdanningslandet. Det er bakgrunnen for at Helsedirektoratet nå vurderer søknader fra søkere med polsk masterutdanning i psykologi på nytt. Alle vil få en individuell vurdering av hvilke mangler de eventuelt har i sin utdanning, hvordan manglene kan kompenseres, og om de kan gis lisens for å gjennomføre et praksisløp som kan føre til norsk autorisasjon som psykolog.
Søkere som kan dokumentere en masterutdanning som gir rett til lovregulert yrkesutøvelse som psykolog i Polen, vil dermed kunne oppnå autorisasjon i Norge dersom de gjennomfører de krav helsemyndighetene setter til kompenserende tiltak for eventuelle mangler i utdanningen.

Vi gjør oppmerksom på at dette ikke gjelder søkere med ungarsk masterutdanning. Ungarske myndigheter har tvert imot presisert at masterutdanningen i psykologi ikke gir rett til å jobbe selvstendig under lovregulert tittel som psykolog i Ungarn.

Abonner på nytt eller oppdatert innhold