Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Mange lavterskeltilbud innen psykisk helse – og rus i kommunene

Kvinne med ryggen til som skriver på blokk framfor kvinne i sofa

Illustrasjonsbilde: Mostphotos

Først publisert: 16.12.2024 Siste faglige endring: 16.12.2024

Mange kommuner tilbyr lavterskeltilbud innen psykisk helse- og rus. Likevel er det 25 prosent av kommunene som ikke har slike tilbud. 

Det viser SINTEF-rapporten Kommunalt psykisk helse- og rusarbeid (IS-24/8) Nasjonale tall på ressursinnsats, kompetanse og innhold i tjenestene, 2024 (PDF, sintef.no).

Rapporten er laget på oppdrag fra Helsedirektoratet. 

Den viser at andelen kommuner/bydeler som svarer at de har tilbud om Rask psykisk helsehjelp (RPH) har økt de to siste årene. 

Det er imidlertid nedgang i antall årsverk i RPH-team fra 2023 til 2024, noe som tyder på nedskalering i teamene. 25 prosent av kommunene/ bydelene sier at de verken har RPH eller andre lavterskeltilbud innen psykisk helse eller rus. 

– Lavterskeltilbud er et viktig tiltak i kommunenes psykisk helse- og rustjenester. I forbindelse med Opptrappingsplanen for psykisk helse (regjeringen.no) jobber Helsedirektoratet nå aktivt med å få til en dreining med å få flere kunnskapsbaserte lavterskeltilbud i kommunene, sier Jakob Linhave, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet. 

Færre kommuner opplever stor økning i henvendelser 

Færre kommuner/bydeler svarer at de det siste året har hatt stor økning i henvendelser for barn og unge med psykiske helseproblemer enn året før. I 2024 er det 22 prosent av kommunene som svarer at de har hatt stor økning, mot 34 prosent året før.

Blant kommunene som opplever stor økning gjelder dette ofte henvendelser til helsestasjon og til lavterskel psykisk helse- og rustilbud. 

Det er ikke like stor nedgang i andelen kommuner/bydeler som har hatt stor økning i henvendelser for voksne med psykiske helseproblemer. I de tilfellene kommunene opplever stor økning er dette ofte innenfor lavterskel helse- og mestringstilbud og ambulant virksomhet. 

Forebygging og tidlig innsats 

I rapporten er det 57 prosent av kommunene som oppgir at de har endret bruken av personalressurser i tjenestene. Flere bruker ansatte som jobber i boliger til å arbeide  oppsøkende og/eller ambulant ute. Det er også flere lavterskeltjenester og flere tilbyr et fleksibelt, aktivt og oppsøkende behandlingsteam (FACT-team), mestringskurs og gruppetilbud. 

Dette viser at kommunene samarbeider på nye måter og i større grad bruker ressurser på tvers av tjenester. 

– Forebygging og tidlig innsats er noen av nøkkelfaktorene innen psykisk helsevern. Derfor er det veldig bra at flere kommuner gjør tjenestene sine mer tilgjengelige og fleksible på denne måten, sier Linhave. 

Tilgjengelighet ved bruk av digitale verktøy 

I forlengelse av dette oppgir også flere kommuner at de har tilgang på digitale kartleggings- og behandlingsverktøy for personer med milde til moderate psykiske lidelser og begynnende 
rusmiddelproblemer.  
   
– Det er positivt at flere kommuner tar i bruk digitale behandlingsverktøy for å nå fram til dem med milde og moderate psykiske plager. Digitale verktøy er en del av hverdagen vår og bidrar til å gjøre tjenestene mer tilgjengelige, sier Jakob Linhave. 

Se samleside for årsrapporter innen kommunalt psykisk helse- og rusarbeid

Abonner på nytt eller oppdatert innhold