Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Lav andel ansatte med heltidsstillinger i kommunale helse- og omsorgstjenester

Kvinnelig sykepleier og to leger

Høy deltidsbruk og lav stillingsstørrelse blant ansatte har mange utfordringer ved seg. Illustrasjonsbilde: Mostphotos

Først publisert: 26.09.2024 Siste faglige endring: 26.09.2024

Andel heltid og stillingsprosent blant ansatte i kommunale helse- og omsorgstjenesten har økt i perioden 2016 til 2023, men er likevel fortsatt lav. Det viser nye tall fra Helsedirektoratet.

Artikkelen er 116 dager gammel, informasjonen kan være utdatert.

Høy deltidsbruk og lav stillingsstørrelse blant ansatte har mange utfordringer ved seg. 

– Deltidsproblematikken kan påvirke kvaliteten på tjenestene, slik som kontinuitet, forutsigbarhet og god informasjonsflyt i pasientbehandlingen. Dette gjør seg særlig gjeldende for sårbare pasientgrupper og deres pårørende, men også for ansatte som trenger alt dette for å få stabilitet i arbeidshverdagen, sier divisjonsdirektør Helen Brandstorp i Helsedirektoratet. 

Heltid gir bedre kontinuitet 

Tallene viser andel heltid i pasient- og brukerrettede yrker, fordelt på tjenester i institusjon og tjenester til hjemmeboende. I tillegg vises gjennomsnittlig og median stillingsprosent.

I 2023 var andelen heltid 25 prosent for ansatte i institusjon og 28 prosent for ansatte i tjenester til hjemmeboende. Dette er en økning fra 19 prosent og 20 prosent i 2016. 

I 2023 var gjennomsnittlig stillingsprosent blant disse yrkesgruppene henholdsvis 59 og 57 prosent. 

Se alle tallene: 

– Det er bra at vi ser en økning i heltidsstillinger og stillingsprosent, men andelen er fortsatt for lav. Vi ønsker flere heltidsansatte, da dette har positive ringvirkninger for brukere, pasienter og deres pårørende. De trenger å forholde seg til færre personer, for at de kan oppleve tryggheten ved å være kjent med dem som skal hjelpe.

– Det gir også en bedre forutsigbarhet i tjenestene og fordeler for helsepersonellet, slik som lavere turnover, større tilhørighet til arbeidsplassen og færre ansatte per leder, sier Brandstorp. 

Tallene tar høyde for at det også i fremtiden vil være ansatte som har rett og behov for redusert arbeidstid. 

– Mange ønsker å jobbe deltid av ulike grunner. Målet er derfor ikke at 100 prosent skal jobbe heltid, men at andelen økes betydelig, understreker hun. 

Stor variasjon mellom ulike grupper 

Indikatorene ser på alle pasient- og brukerrettede yrker samlet, og skiller ikke mellom personell med eller uten helse- og sosialfaglig utdanning.

Tall fra programmet Kompetanseløft 2025 viser imidlertid at andelen heltid varierer mye mellom ulike yrkesgrupper, og personell uten helse- og sosialfaglig utdanning og helsefagarbeidere er blant gruppene der færrest har heltidsstillinger.

Kompetanseløft 2025 er regjeringens handlingsplan for rekruttering, kompetanse og fagutvikling i den kommunale helse- og omsorgstjenesten og den fylkeskommunale tannhelsetjenesten (2021- 2025). (Helsedirektoratet)

 – Det er et uttalt mål om å øke andelen heltid og høyere stillingsprosent i alle deler av den kommunale helse- og omsorgstjenesten, og dette er et ansvar som må løftes opp på leder- og systemnivå, sier Helen Brandstorp. Derfor er regjeringens satsing på Kompetanseløft 2025 et viktig arbeid som det må settes kraft bak. 

Flere indikatorer som måler kommunale helse- og omsorgstjenester: 

Abonner på nytt eller oppdatert innhold