Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kutter vape med Slutta-appen

Ung mann blåser ut røyk (vape)

En vape kan se uskyldig ut, fordi den lukter og smaker helt ufarlig, men den er full av kjemikalier man trekker ned i lungene.

Først publisert: 20.01.2025 Siste faglige endring: 20.01.2025

Fra 1. januar kan du bruke Slutta-appen til å slutte med e-sigaretter (vape). Så langt i år har appen blitt lastet ned 2000 ganger for å brukes til vape-slutt.

Slutta-appen har hjulpet mange med å slutte med røyk og snus. Fra appen ble lansert i 2012 er den lastet ned over 1,5 millioner ganger. 

– At såpass mange ønsker å slutte med vape henger sammen med den økende bruken. Økningen av vaping og spesielt blant unge, er stor, alvorlig og bekymringsfull, sier divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Linda Granlund. 

De siste årene har antall unge som sier at de vaper daglig eller av og til økt betraktelig. Fra 2022 til 2024 økte antall unge mellom 16 og 24 år som vaper fra 5 % til 13 %, ifølge SSB. 

– Det at man trenger hjelp til å slutte, viser hvor avhengighetsskapende vape kan være, sier Granlund. 

Unge lurer 

Ung.no er det offentliges informasjonskanal for ungdom. Der er det et stort fagpanel som svarer på spørsmål fra ungdom. I 2024 kom det inn rundt 2200 spørsmål om tobakk, og av disse var nesten 600 spørsmål om vape. Flere av dem som sender inn spørsmål til spørretjenesten ønsker hjelp til å slutte med vape. 

– Det er nikotinet i vapen som gjør den avhengighetsskapende. Nikotin er et giftstoff fra tobakksplanten som det er svært lett å bli avhengig av, selv om man bare vaper av og til, sier Granlund og legger til:

– Vi ser at personer helt ned i 13-årsalderen tar kontakt på ung.no og sier de trenger hjelp og råd for å slutte med vape.

Vape med nikotin er fremdeles ulovlig å selge i Norge, men det er likevel mange som importerer nikotinholdig vape ulovlig fra utlandet og selger videre. 

Full av kjemikalier

I en nasjonal undersøkelse utført av Norstat for Helsedirektoratet med 500 unge mellom 15 og 25 år, sa 75 % av dem som sa at de vaper, at de bruker vape med nikotin. 

– En vape kan se uskyldig ut, fordi den lukter og smaker helt ufarlig, men den er full av kjemikalier man trekker ned i lungene, i tillegg til nikotinet som ofte er i. Det er lurt å være bevisst på dette dersom man er nysgjerrig på vape, og dersom man ikke bare bruker den for å slutte å røyke vanlige sigaretter, sier Granlund. 

Det finnes råd for dem som er avhengig og ønsker å slutte, men ikke tror de klarer det. 

– Det viktigste for å klare å slutte er å ha en plan for hvordan du skal holde ut når det blir tøft. Dette er mentale teknikker som Slutta-appen kan hjelpe deg med. Og hold ut. Det verste er over etter noen dager, sier Linda Granlund. 

7 tips til å slutte med nikotin 

1. BESTEM DEG 

Bestem deg for en dato du skal slutte. Last gjerne ned Slutta-appen og legg inn sluttedatoen din. Appen starter nedtelling og sender deg meldinger med blant annet tips til forberedelser. 

2. FORTELL 

Fortell venner og familie at du skal slutte. Det forplikter mer og du får forståelse fra andre hvis du er litt sur og grinete de første dagene.  

3. ABSTINENS 

Gruer du deg til nikotinabstinens? Bruk dagene i forkant til å snakke med fastlegen eller apoteket om nikotinlegemidler. Lytt gjerne til råd fra dem du kjenner som har sluttet. Bestem deg for om du vil trappe ned i forkant, eller fortsette som vanlig fram til sluttedatoen din. 

4. VÆR FYSISK AKTIV 

Fysisk aktivitet lindrer abstinensplager. En rask gåtur på en halvtimes tid kan også være nok for å holde stresshormoner i sjakk.  

5. FRISTELSER  

Tenk gjennom før du slutter hvilke fristelser som vil komme. I hvilke situasjoner vil det være vanskeligst uten røyk, snus eller vape? Se for deg disse situasjonene på forhånd, og bestem deg for én eller flere løsninger. Lag dine egne «hvis-så»-planer: - Hvis jeg blir tilbudt røyk på fest, så skal jeg si «nei takk, jeg røyker ikke». - Hvis jeg blir sugen på snus, så skal jeg drikke et glass kaldt vann. 

De første dagene er gjerne verst, så enkelte situasjoner og steder kan det være lurt å unngå helt akkurat da. 

6. BELØNNINGER 

Premier deg selv for at du følger planen. Sett av pengene som du ellers bruker på røyk, snus eller vape til å kjøpe noe du ønsker deg. Begynnelsen er ofte verst, så gi deg selv den første premien gjerne allerede etter ett døgn. Ikke vent alt for lenge med å gi deg selv neste premie. 

7. FORDELER 

Aller sist: Skriv en liste over alle fordelene med å være røyk-, snus- og vapefri, og dine grunner til å slutte. Oppbevar listen lett tilgjengelig slik at du kan ta den fram med jevne mellomrom, for eksempel på mobilen din 

Les mer på ung.no/nikotin og slutta.no

Abonner på nytt eller oppdatert innhold