Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Helseteknologiordningen: 79 prosjekter får tilskudd til digitalisering

Portrettbilde av Mariann Hornnes

Mariann Hornnes, konstituert helsedirektør. Foto: Ingar Sørensen

Først publisert: 13.02.2025 Siste faglige endring: 13.02.2025

– Nå ser vi at kommuner i hele landet samordner seg med andre og søker om støtte fra helseteknologiordningen. Mange kommuner ønsker å gå foran og bidra til å støtte opp om målet om likeverdige helsetjenester i hele landet, sier konst. helsedirektør Mariann Hornnes.

I år er 338 kommuner og fylkeskommuner med i søknadsbunken om støtte fra de to helseteknologiordningene Tilrettelegging for å ta i bruk teknologi i den kommunale helse- og omsorgstjenesten og Utprøving og innføring av digitale samhandlingsløsninger.

– Dette bidrar til at arbeidet med digital samhandling på nasjonalt nivå henger godt sammen med digitaliseringsarbeidet i kommunene, sier konstituert helsedirektør, Mariann Hornnes. 

79 prosjekter får til sammen nær 100 millioner kroner i tilskudd: 

Utstrakt samarbeid 

For å få tilskudd stiller regelverket krav til samarbeid mellom kommuner, og det er flere samordnede tiltak enn i fjor. I tillegg er også flere kommuner med på mer enn ett tiltak. 

– Søknadene har gjennomgående høy kvalitet, og de har sterk kommunal forankring. Sammenlignet med fjorårets søknader er det er også mer samarbeid mellom samarbeidsprosjektene. Regionale digitaliseringsnettverk i regi av KS spiller en rolle for mange av prosjektene. Dette vitner om økt gjennomføringskraft for digitaliseringsarbeidet i kommunene, sier Hornnes.

Stort behov 

I 2025 er digital hjemmeoppfølging, journalløsninger og utprøving av informasjonsdeling i Felles journalløft, velferdsteknologi og annen teknologi prioritert i tilskuddsordningen Tilrettelegging for å ta i bruk teknologi i den kommunale helse- og omsorgstjenesten. Etter årets tildeling fra denne ordningen er status: 

  • 73 tiltak er innvilget støtte for 2025.  

  • 15 tiltak som fikk tilskudd i fjor, har overført aktiviteter til 2025. Disse har ikke søkt om nye midler i år. 

  • 6 tiltak har overført aktiviteter til 2025, men har fått avslag på søknad om nye midler. 

  • Alle prosjektene fra 2024 som søkte om overføring av midler, har fått innvilget dette. 

Foran og sammen 

Helsedirektoratet mottok søknader fra 104 kommunale og fylkeskommunale prosjekttiltak med et samlet søknadsbeløp på 284,3 millioner kroner før søknadsfristen 15. januar. 

– Det er stor søknadsmasse sett i forhold til rammen som er tilgjengelig. Det er et stort behov i kommunene for å anskaffe og innføre helseteknologi, og dette behovet kommer til å vedvare over flere år, konstaterer Hornnes. 

Søknadene og tildelt beløp fordeler seg slik innen de fire kategoriområdene:   

  • Digital hjemmeoppfølging: 18 søknader ble innvilget. Disse har fått 17,7 mill. kroner 
  • Journalløsninger og Felles journalløft: 22 søknader ble innvilget. Disse har fått 29,5 mill. kroner. 
  • Velferdsteknologi: 28 søknader ble innvilget. Disse har fått 19,4 mill. kroner 
  • Annen teknologi: 5 søknader ble innvilget. Disse har fått 4,6 mill. kroner 

– Ordningen skal bidra til å senke den økonomiske risikoen for kommuner som går foran i utprøving og innføringen av digitaliseringstiltak og bidra til at kommuner går sammen om å utvikle trygge, smarte og effektive løsninger som kan gjenbrukes av flere, sier Hornnes.

Ved å gi insentiver til å igangsette anskaffelser og innføre bedre teknologiske løsninger, skal ordningen styrke gjennomføringskraften i kommunene.   

Les også pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet på Regjeringen.no 

 

Søker om støtte til pasientens legemiddelliste 

Den andre delen av helseteknologiordningen, Tilskuddsordningen for utprøving og innføring av digitale samhandlingsløsninger, skal bidra til tilrettelegging av bedre samhandling i helse- og omsorgstjenesten gjennom raskere utbredelse av de nasjonale digitale samhandlingstjenestene. 

Helsedirektoratet mottok seks søknader på til sammen 26,3 millioner kroner, alle innenfor området knyttet til pasientens legemiddelliste. Fem av de seks tiltakene som søkte om midler fikk dette også i 2024. 

– Disse kommunene er i gang med, eller er i oppstart av utprøving. De har etablert samarbeid på tvers av kommuner, helseforetak og KS sine digitaliseringsnettverk. Vi mener prosjektene kan forventes å ha god overføringsverdi til kommuner i resten av Norge i det viktige arbeidet med å ta i bruk pasientens legemiddelliste, sier konstituert helsedirektør Mariann Hornnes. 

Siden det ikke kom inn søknader knyttet til de fire samhandlingsløsningene Pasientens journaldokumenter, Pasientens prøvesvar, Deling av kritisk informasjon og Pasientens måledata, vil det vurderes å sette opp en ny søknadsrunde med frist før sommeren 2025. 

 

Abonner på nytt eller oppdatert innhold