Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Helsedirektoratet utreder lungekreftscreening

Kvinnelig lege som snakker med eldre mann

Ved screening tilbys et stort antall personer en undersøkelse for å avdekke sykdom eller forstadier i tidlige faser, slik at man kan igangsette behandling tidligere. Foto: Mostphotos

Først publisert: 22.08.2024 Siste faglige endring: 22.08.2024

Helsedirektoratet utreder screening mot lungekreft og skal foreslå strategier for organisering av et eventuelt nasjonalt screeningprogram.

Artikkelen er 123 dager gammel, informasjonen kan være utdatert.

- Flere pasienter overlever lungekreft enn før og det har kommet stadig bedre behandling. Allikevel tar lungekreft fortsatt over 2200 liv årlig i Norge. Samtidig vet vi at de som får oppdaget lungekreft i tidlige stadier, før man får symptomer, har betraktelig bedre prognose enn hvis sykdommen oppdages senere, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Politisk beslutning

Ved screening tilbys et stort antall personer en undersøkelse for å avdekke sykdom eller forstadier i tidlige faser, slik at man kan igangsette behandling tidligere. Av de som screenes vil et lite antall vise seg å ha sykdom eller forstadier til sykdommen det screenes for.

Flere større internasjonale randomiserte studier har vist at lungekreftscreening med lavdose CT av personer med høy risiko for lungekreft reduserer risiko for å dø av lungekreft hos de som screenes.

På bakgrunn av disse resultatene utreder Helsedirektoratet screening mot lungekreft i Norge. Helsedirektoratet skal innen slutten av 2025 utarbeide en rapport med beslutningsgrunnlag og anbefaling om eventuell innføring av screening for lungekreft i norsk offentlig helsetjeneste.

- Selv om det er positive resultater i studier fra andre land, må det utredes hva som er konsekvensene av innføring av screening i Norge, og hva som skal til for å få det til. Screening innebærer å undersøke et stort antall personer som i utgangspunktet er symptomfrie, og dette krever personell, ressurser og planlegging. Det vil også være et nytt helsetilbud dersom det innføres. Om det skal innføres et nasjonalt screeningprogram vil derfor til slutt være en politisk prioritering og beslutning, sier Guldvog.

Rapport om lungekreftscreening

I utredningen skal Helsedirektoratet finne frem til og gjøre rede for forskning og kunnskap om effekter av lungekreftscreening, organisering av et program, fordeler og ulemper ved screening, metoder, hvem som skal tilbys screening, etiske, økonomiske og juridiske aspekter og røykeavvenning som del av et program.

- Et nasjonalt screeningprogram skal vurderes etter screeningkriteriene for nasjonale screeningprogrammer og skal også vurderes i forhold til etablerte prioriteringskriterier, sier Guldvog.

8 av 10 lungekrefttilfeller skyldes røyking

Selv med bedre behandlingsmuligheter for lungekreft er overlevelsen etter diagnostisert lungekreft lav, sammenliknet med mange andre kreftformer. I 2022 var fem års relativ overlevelse på 26,5 prosent for menn og 33,7 prosent for kvinner. Lungekreft er den kreftformen som tar flest liv og i 2022 døde 2205 menn og kvinner av denne kreftformen i Norge.

I 2023 var det 3319 nye tilfeller av lungekreft i Norge og det er den nest hyppigste kreftformen hos både menn og kvinner. Om lag 8 av 10 lungekrefttilfeller skyldes røyking av tobakk. Ved å ikke begynne å røyke eller ved å slutte å røyke reduseres risikoen for lungekreft.

Abonner på nytt eller oppdatert innhold