Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Helsedirektoratet med reviderte anbefalinger for antibiotikabehandling av endokarditt

Glass med piller

Riktig bruk av antibiotika er viktig for å gi pasientene god behandling og for å motvirke utvikling av antibiotikaresistens

Først publisert: 28.08.2024 Siste faglige endring: 28.08.2024

Helsedirektoratet har i samarbeid med helsetjenesten revidert anbefalingene for behandling av endokarditt. Endokarditt er en sjelden, men svært alvorlig infeksjon som rammer hjerteklaffer og som tradisjonelt har vært behandlet med flere uker intravenøs antibiotika.

Ifølge divisjonsdirektør Hilde Myhren i Helsedirektoratet er den viktigste nyheten nå at tablettbehandling kan gis i siste del av behandlingen hos utvalgte pasienter.

- Riktig bruk av antibiotika er viktig for å gi pasientene god behandling og for å motvirke utvikling av antibiotikaresistens. At tablettbehandling kan erstatte intravenøs antibiotika i siste del av behandlingen kan gjøre at pasienter kan behandles hjemme, noe som er gunstig både for pasientene og helsevesenet. Mange engasjerte fagfolk er med på kontinuerlig arbeid med denne retningslinjen, og det setter vi stor pris på, sier Hilde Myhren.

Viktigste endringer

Anbefalingene er utarbeidet i samarbeid med et bredt og kompetente fagnettverk. Torgun Wæhre har vært kapittelansvarlig fra redaksjonen, mens Per Espen Akselsen leder det redaksjonelle arbeidet.

- Vi anbefaler nå at det hos pasienter der gitte kriterier er oppfylt og etter minst 14 dager med intravenøs antibiotika kan gis tablettbehandling. Kriteriene er at pasienten er hjerte- og infeksjonsmessig stabil, har infeksjon med streptokokker eller enterokokker og er i stand til å ta tabletter, sier Hilde Myhren.

Anbefalingen for endokarditt hvor agens er ukjent er endret for også å gi enterokokkdekning. Endringen underbygges av nye norske data som viser økende forekomst av enterokokkendokarditt.
Helsedirektoratet har også gjort enkelte mindre endringer i de andre anbefalingene.

Retningslinjen blir jevnlig oppdatert

Den nasjonale retningslinjen for bruk av antibiotika i sykehus er mye brukt og består av rundt 160 diagnoser/indikasjoner med flere underliggende anbefalinger. Alle organspesifikke kapitler er reviderte og publiserte i ny form, nå jobber vi systematisk med jevnlige gjennomganger og oppdateringer.

Mer om retningslinjen

Retningslinje for antibiotika i sykehus

Abonner på nytt eller oppdatert innhold