Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Færre pasienter legges inn, flere får dagbehandling

mannlig sykepleier og eldre dame i rullestol

Tall fra Helsedirektoratet viser at de langsiktige trendene med nedgang i døgnbehandling på sykehus og økt bruk av poliklinikkene fortsetter. Foto: Mostphotos.

Først publisert: 26.08.2024 Siste faglige endring: 26.08.2024

Fra 2019 til 2023 falt andelen av befolkningen som mottok døgnbehandling fra 9,9 til 9,3 prosent, mens andelen med en eller flere polikliniske konsultasjoner økte.

Tallene fra Helsedirektoratet viser at de langsiktige trendene med nedgang i døgnbehandling på sykehus og økt bruk av poliklinikkene fortsetter. Det var totalt 1 528 polikliniske kontakter per 1 000 innbyggere i 2023, noe som er det høyeste i løpet av femårsperioden.

I tillegg fortsetter liggetiden for innlagte pasienter å gå ned. På tross av befolkningsvekst og at det er en stor økning i antall eldre over 67 år, var det en nedgang i det totale antallet oppholdsdøgn på sykehus fra 2019 til 2023, på omtrent 150 000 færre oppholdsdøgn. 

– Dette er en positiv utvikling. Det kan skyldes ulike faktorer som at de over 67 er friskere enn før og at sykehusene har jobbet målbevisst med hvordan mer av behandlingene kan utføres poliklinisk, sier Hilde Myhren, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet.

De fleste døgnbehandlinger på sykehus skyldes behov for øyeblikkelig hjelp. I 2023 gjaldt dette omtrent 3 av 4 opphold, og andelen var noe høyere enn i 2019.

Flere eldre gir flere pasienter

Siden 2010 har det vært en befolkningsvekst på nesten 13 prosent, men antallet eldre fra 67 år og over har økt med nesten 44 prosent. Ettersom eldre bruker flere sykehustjenester enn yngre, er det viktig å følge med på hvordan disse endringene påvirker sykehustjenestene.

Et annet funn er at eldres bruk av sykehustjenester følger samme hovedtrend som for befolkningen totalt. Gjennomsnittlig liggetid i døgnopphold for eldre gikk ned fra 4,9 til 4,7 døgn, og andelen eldre i befolkningen som ble innlagt for døgnbehandling har også gått ned.

Andel eldre med poliklinisk konsultasjon økte fra 70,9 til 72,5 prosent. Denne veksten innebar en faktisk økning på 317 000 flere polikliniske konsultasjoner og 77 000 flere pasienter.

Private avtalespesialister

Omtrent 24 prosent av de polikliniske konsultasjonene i somatikk utføres av private avtalespesialister. Andelen i befolkningen som bruker avtalespesialister i 2023 har vært omtrent som i 2019 (henholdsvis 18,8 og 19,2) , men antall konsultasjoner per 1 000 innbyggere har gått ned. Summen av konsultasjonene falt med omtrent 60 000 i samme tidsrom.

Statistikk etter bostedsområder og behandlingssted

Tallene fra SAMDATA, som tar for seg aktivitet og befolkningens bruk av somatiske spesialisthelsetjenester, viser utvikling i blant annet døgnopphold, oppholdstid, dagbehandling, polikliniske kontakter og kirurgisk aktivitet.

Bostedsområder:

 

Behandlingssted:

Det er egne statistikkvisninger for behandlingssted (sykehus) og for bostedsområder. Resultater på nasjonalt nivå vil ikke samsvare på tvers av disse visningene på grunn av forskjeller i hva som er inkludert i datagrunnlaget og andre metodiske valg.

 

 

Abonner på nytt eller oppdatert innhold