En av fem sykepleiere i Norge er eldre enn 55 år. Høy gjennomsnittsalder, kombinert med at de er attraktiv arbeidskraft i andre sektorer, gjør at vi vil mangle sykepleiere i årene fremover – med mindre det finnes måter for å rekruttere og beholde dem i yrket.
Siden alle land opplever det samme, trengs det internasjonalt samarbeid for å finne de beste løsningene. Det sier avdelingsdirektør og Chief Nursing Officer Liv Heidi Brattås Remo i Helsedirektoratet.
– Internasjonalt samarbeid er viktig, både for å lære av hverandre, men også for å forebygge uheldig migrasjon, også kalt “nurse trafficking”. Dette innebærer at rike land henter helsepersonell fra fattigere land og gir dem dårligere arbeidsforhold og lønn, enn deres eget personell, sier Remo.
Trenger kloke grep
De største hindrene for god sykepleierdekning i årene fremover skisseres i den ferske rapporten Health and Care workforce in Europe: time to act. I tillegg til høy gjennomsnittsalder, slutter mange etter kort tid i yrket eller allerede under utdanningen. Lønnsnivået er en av årsakene, men for mange er det vel så viktig med god balanse mellom jobb og fritid.
– Derfor må man ta kloke grep for å beholde de unge i yrket og sikre rekrutteringen i årene fremover, hvor konkurransen om arbeidskraften vil øke, sier Brattås Remo.
Bringer inn norske erfaringer
Fra norsk side tar Helsedirektoratet med seg erfaringer fra prosjektene Jobbvinner og Tørn.
– For å gjøre kommunene til attraktive arbeidsgivere for helsepersonell, har disse prosjektene blant annet utviklet nye arbeids- og organisasjonsformer i helsetjenestene. Målet er en mer bærekraftig sektor med flere heltidsansatte og flere med formell helsefaglig kompetanse. Vi må også se på hvordan kunstig intelligens kan redusere arbeidsbyrden for sykepleierne, slik at de kan bruke mer tid på det som oppleves som mest verdifullt og motiverende: god oppfølging av pasientene. Dessuten vet vi at fagfolk vil ha gode fagmiljø, sier divisjonsdirektør Helen Brandstorp i Helsedirektoratet.
Bred kompetanse i prosjektet
Norge er det eneste landet utenfor EU som deltar i European Nursing Action. Arbeidet ledes av Verdens helseorganisasjon og EU-kommisjonen, og involverer sykepleierorganisasjoner og myndighetsrepresentanter fra alle deltakerlandene. Prosjektet ble lansert i Warszawa fredag 17. januar og skal legge frem sin sluttrapport i 2027.
– Vi håper at dette prosjektet vil gi oss verdifulle erfaringer med tiltak som kan fungere for å rekruttere og beholde sykepleiere. Det er et prosjekt hvor vi skal jobbe tett med mange ulike interessenter, både nasjonalt og internasjonalt, for å finne de gode løsningene, sier Brattås Remo.