- Behandlingen bør starte så tidlig som mulig og fortrinnsvis innen 5 dager etter symptomdebut.
- Positiv selvtest og vurdering av lege er tilstrekkelig for oppstart av behandling, men diagnosen bør bekreftes med PCR-test eller antigen hurtigtest tatt i helsetjenesten.
- Behandlingen bør ikke gis til pasienter som på grunn av covid-19 har behov for supplerende oksygen (se begrunnelse).
- På grunn av interaksjonsproblematikk mellom ritonavir og mange vanlige legemidler må det gjøres en fullstendig gjennomgang av pasientens legemidler, inkludert reseptfrie legemidler og kosttilskudd, og et interaksjonssøk (se praktisk informasjon).
- Vurdering av risiko for alvorlig sykdom bør baseres på alder, samt øvrige risikofaktorer (se praktisk informasjon).
- Nirmatrelvir + ritonavir anbefales kun brukt til pasienter med høy risiko og antatt nytte av behandlingen.
- Nirmatrelvir bør gis i halvert dose ved nedsatt nyrefunksjon (eGFR 30-60ml/min), mens ritonavir gis i uendret dose. Nirmatrelvir + ritonavir bør ikke benyttes ved eGFR <30ml/min.
- Prøve til kreatinin/eGFR bør tas ved oppstart. Behandlende lege bør gjøre klinisk vurdering av risiko/nytte for pasienten med tanke på oppstart av full dose, halv dose eller å avvente behandlingsstart til svar på kreatinin/eGFR foreligger.
- Nirmatrelvir + ritonavir bør ikke benyttes ved alvorlig nedsatt leverfunksjon (tilsvarende Child-Pugh klasse C).
- For pasienter som ikke kan behandles med nirmatrelvir + ritonavir kan alternative legemidler vurderes i samråd med spesialisthelsetjenesten.
- For gravide, ammende eller fertile kvinner som ikke bruker prevensjon bør alternative legemidler vurderes, f.eks. antivirale antistoff.
Legemiddelbehandling av covid-19
Se preparatomtalen (ema.europa.eu) for nirmatrelvir + ritonavir (Paxlovid) for informasjon om dosering, kontraindikasjoner, interaksjoner, forsiktighetsregler, bivirkninger m.m.
Interaksjoner.no, EPJ eller e-resept er kilder med informasjon og konkrete råd om hvilke legemidler som ikke kan kombineres med nirmatrelvir + ritonavir.
I en vurdering av risiko er følgende faktorer aktuelle:
- alder 80 år eller eldre
- alder 65–79 år med én eller flere risikofaktorer
- aktiv kreftsykdom eller pågående/nylig behandling mot dette
- alvorlig lungesykdom
- alvorlig hjerte-/karsykdom
- dårlig regulert diabetes
- alvorlig overvekt med KMI >35
- kronisk nyresvikt
- kronisk nevrologisk sykdom med betydelig funksjonsnedsettelse
- langtkommen demens
- alvorlig psykisk syke, spesielt alvorlig schizofreni
- Downs syndrom
Behandling til pasienter i alderen 18–64 år med én eller flere risikofaktorer vurderes individuelt av lege.
Alvorlig immunsvekkede pasienter har svært høy risiko for alvorlig forløp av covid-19 og vurderes særskilt, uavhengig av alder. Konferer spesialist på grunnsykdommen.
Det er vanskelig å definere alvorlig immunsvekket. Disse gruppene kan være aktuelle for individuell vurdering for behandling:
- behandling med B-celle-depleterende terapi siste 12 måneder (f.eks. rituximab, okrelizumab, ofatumumab) i kombinasjon med andre risikofaktorer
- pasienter med hematologisk malignitet/lymfom på:
- høydose kjemoterapi
- Brutons tyrosin kinase-hemmere (ibrutinib m.fl.)
- CAR-T-celle-terapi
- benmargstransplantert i løpet av siste 24 måneder
- benmargstransplanterte med kronisk GvHD/immunsuppresjon
- alvorlige kombinerte immundefekter
- HIV og CD4-tall <50 celler/µL
Reseptforskrivning: nirmatrelvir + ritonavir (Paxlovid) omfattes av blåreseptforskriften §4 (omhandler smittsomme sykdommer).
Det finnes andre aktuelle legemidler for behandling av covid-19 for pasienter med høy risiko for alvorlig forløp av covid-19 dersom interaksjoner er til hinder for behandling med nirmatrelvir + ritonavir.
Klinisk dokumentasjon
Nirmatrelvir + ritonavir (Paxlovid) har godkjent markedsføringstillatelse i Norge og EU for behandling av covid-19 hos voksne som ikke har behov for supplerende oksygenbehandling, og som har økt risiko for å utvikle alvorlig covid-19 sykdom.
I preparatomtalen er kunnskapsgrunnlaget i hovedsak én placebokontrollert studie med over 2000 uvaksinerte ikke-hospitaliserte deltakere med symptomer på covid-19 med under 5 dagers varighet. I gruppen som fikk nirmatrelvir + ritonavir ble 0,8 % av deltakerne innlagt på sykehus i mer enn 24 timer i løpet av den første måneden etter behandlingen, og 6,3 % av deltakerne som fikk placebo. Det var ingen dødsfall i nirmatrelvir + ritonavir-gruppen og 12 dødsfall i gruppen som fikk placebo (omtalt i preparatomtalen (ema.europa.eu)). Halvparten av deltakerne var seropositive ved inklusjon grunnet tidligere gjennomgått eller pågående infeksjon med covid-19.
Godkjenningsstudien er gjort med ikke-hospitaliserte deltakere; det mangler derfor kunnskap om effekt for pasienter som har behov for supplerende oksygen grunnet covid-19.
Det ble observert signifikant flere bivirkninger i gruppen som fikk nirmatrelvir + ritonavir enn i placebogruppen. De vanligste bivirkningene (forekomst inntil 1 av 10 pasienter) var smaksforstyrrelser, hodepine, diare og oppkast. Det ble ikke registret alvorlige bivirkninger i noen av gruppene.
Behandling med nirmatrelvir + ritonavir er også vurdert i retningslinjer utarbeidet av WHO (april 2022) (who.int). De har slått sammen resultater fra to randomiserte kontrollerte studier (EPIC-SR og EPIC-HR). Resultatene tilsier at behandling med legemidlene sannsynligvis reduserer risiko for sykehusinnleggelser.
Datamateriale fra Norge mens omikronvarianten av SARS-CoV-2 var dominerende, analysert av FHI, viste at alder var eneste uavhengige risikofaktoren for sykehusinnleggelse. Risikoen er signifikant fra 65 års alder og øker ytterligere med økende alder (kilde: FHI).
FHI har publisert en studie (biomedcentral.com) som vurderte effekten av vaksine over tid med sykehusinnleggelser som endepunkt. Studien ble utført mens deltavarianten av SARS-CoV-2 var dominerende. Studien viste redusert beskyttelse mot sykehusinnleggelse fra 98,6% rett etter andre vaksinedose til 66,6% etter 33 uker. Tilsvarende analyser utført i perioden mens omikronvarianten av SARS-CoV-2 var dominerende, viser at beskyttelse mot sykehusinnleggelse reduseres over tid etter vaksinasjon. For aldersgruppen 65-84 år begynner beskyttelsen å avta omkring 20-25 uker etter siste oppfriskningsdose, og reduseres ytterligere de påfølgende 6 måneder (FHI, upubliserte data).
Vurderinger
Studiene er utført i perioder med andre sirkulerende virusvarianter enn det vi har i Norge nå. Basert på kunnskap om virkningsmekanismen er det likevel forventet at nirmatrelvir + ritonavir vil virke mot nye varianter av viruset.
Det er foreløpig begrenset kunnskap om risiko for resistensutvikling. Det er trolig liten grunn til bekymring for resistensutvikling ved korte behandlingskurer med nirmatrelvir + ritonavir.
Analyser basert på pasienter med lav risiko for alvorlig forløp av covid-19, viste ikke statistisk signifikant reduksjon i sykehusinnleggelse eller død (3/361 i behandlingsgruppen og 7/360 hos de som fikk placebo) (se pressemelding fra legemiddelfirmaet (pfizer.com)). Sammenholdt med relativt hyppig forekommende ubehagelige, men ikke alvorlige bivirkninger, er det vurdert at behandling med nirmatrelvir + ritonavir ikke er prioritert hos personer med lav risiko for alvorlig sykdom.
Det er vurdert at pasienter med høy risiko for alvorlig forløp av covid-19 vil finne behandlingen akseptabel. Det er vurdert at befolkningen, helsepersonell og beslutningstakere finner det akseptabelt at legemiddelet kun foreslås for smittede med høy risiko for alvorlig forløp. Legemiddelet er tilgjengelig i begrenset antall og prioriteres der det er høyest forventet nytte.
Anbefalingene og vurderingen gjort her samsvarer godt med anbefalinger og vurdering i andre publiserte retningslinjer (WHO, NICE, Sundhedsstyrelsen).
- Pasienter som kan vurderes for behandling med tiksagevimab+cilgavimab er:
- antatt seronegative eller svak antistoffrespons etter vaksine på grunn av immunsvikt
- smittet med antatt følsom variant av SARS-CoV-2
- Beslutning om behandling bør tas av spesialisthelsetjenesten. Beslutningen bør baseres både på kunnskap om lokal spredning av virusvarianter og kunnskap om antatt nøytraliserende effekt mot disse (se praktisk informasjon).
- Pasienter i følgende grupper bør spesielt vurderes for risiko for alvorlig forløp av covid-19:
- organtransplanterte
- benmargstransplanterte i løpet av siste 24 måneder
- alvorlig immunsvekkede (se praktisk informasjon)
- gravide med tilleggsrisiko for utvikling av alvorlig forløp av covid-19
- Behandlingen bør kun gis i spesialisthelsetjenesten.
- Behandlingen bør starte så tidlig som mulig og fortrinnsvis innen 7 dager etter symptomdebut.
- For pasienter innlagt på sykehus kan oppstart av behandling også vurderes senere i forløpet. Dette er spesielt aktuelt for personer med immunsvikt og langvarig viremi.
- Tiksagevimab+cilgavimab kan gis til gravide og ammende med SARS-CoV-2 og svært høy risiko for alvorlig sykdom.
- Det anbefales streng prioritering av tiksagevimab+cilgavimab da tilgangen er lav og prisen høy gitt hvor mange som må behandles for å vise nytte. Det anbefales derfor kun brukt til pasienter med svært høy risiko og antatt god nytte av behandlingen.
- Det er vanskelig å definere alvorlig immunsvekket. Disse gruppene kan være aktuelle for behandling:
- Behandling med B-celle-depleterende terapi siste 12 måneder (f.eks. rituximab, ocrelizumab, ofatumumab) i kombinasjon med andre risikofaktorer
- Pasienter med hematologisk malignitet/lymfom som behandles med:
- Høydose kjemoterapi
- Brutons tyrosin kinase hemmere (ibrutinib m.fl.)
- CAR-T-celle-terapi
- Benmargstransplanterte med kronisk GvHD/immunsuppresjon
- Lungetransplanterte
- Organtransplanterte nylig behandlet for akutt rejeksjon med T- eller B celle-depleterende midler
- Alvorlige kombinerte immundefekter
- HIV og CD4-tall <50 celler/µL
- For vurdering av pasienters individuelle risiko for alvorlig forløp av covid-19 skal det konfereres med spesialist på grunnsykdommen.
- Vurdér risiko og nytte før behandling av personer med høy risiko for kardiovaskulære eller tromboemboliske hendelser.
- Tiksagevimab og cilgavimab gis som separate, +sekvensielle intramuskulære injeksjoner
- Overvåk pasientene under og i minst 1 time etter administrering.
- Se norsk preparatomtale for tiksagevimab + cilgavimab for informasjon om godkjent dosering for behandling med tiksagevimab 300 mg + cilgavimab 300 mg, administrering, forsiktighetsregler, oppbevaring mm.
- Det finnes flere aktuelle legemidler for behandling av covid-19 for pasienter med svært høy risiko for alvorlig forløp av covid-19.
- Se FHI sin rapportering av sirkulerende og dominerende varianter (Ukerapporter om koronavirus). Effekten av tiksagevimab + cilgavimab mot omikronvarianter av SARS-CoV-2 er ikke testet i kliniske studier. Laboratorieanalyser indikerer imidlertid at tixagevimab + cilgavimab har effekt mot omikronvariant BA5 av SARS-CoV2.
Tiksagevimab og cilgavimab er to rekombinante humane IgG1κ monoklonale antistoffer som binder til ikke-overlappende områder på spike-proteinets reseptorbindende domene på SARS-CoV-2-viruset.
Klinisk forskningsdokumentasjon
Preparatomtalen for tiksagevimab + cilgavimab (Evusheld) omtaler TACKLE-studien som grunnlag for behandling av mild til moderat covid-19. Deltakerne var ikke vaksinert, og 84 % var seronegative ved oppstart i studien, som foregikk prehospitalt. Deltakerne ble randomisert til behandling med tiksagevimab 300 mg + cilgavimab 300 mg (n = 413) eller placebo (n = 421) innen 7 dager fra symptomdebut.
Det primære endepunktet i studien var alvorlig covid-19 eller død, t.o.m. dag 29, og ble oppfylt av 18/407 (4,4 %) i tiksagevimab + cilgavimab-gruppen og 37/415 (8,9 %) hos de som fikk placebo (absolutt risikoredusjon 4.5 %). Relativ risikoreduksjon var noe høyere hos pasienter som ble behandlet innen innen 5 dager sammenliknet med senere oppstart av behandlingen. Antall dødsfall (av alle årsaker) var tre for dem som fikk tiksagevimab + cilgavimab og fire i gruppen som fikk placebo.
Vurderinger
Kliniske studier med tiksagevimab + cilgavimab ble utført når alfa-, beta-, gamma- og delta‑variantene var dominerende. Følsomhet for andre varianter at viruset er undersøkt in vitro og viser noe redusert nøytraliserende effekt. Det er vurdert at mindre reduksjoner i følsomhet ikke nødvendigvis medfører tap av klinisk effekt og at behandling fremdeles kan være aktuell.
Studien som ligger til grunn for godkjent markedsføringstillatelse i EU og Norge er utført på ikke-vaksinerte, og få av deltakerne var immunkompromiterte. Vurderingen er at resultatene er overførbare til pasienter som er antatt seronegative eller forventes å ha svak antistoffrespons etter vaksine på grunn av immunsvikt.
Selv om effekten av tiksagevimab + cilgavimab kun er undersøkt og dokumentert hos uvaksinerte i tidlig sykdomsfase er det sannsynlig at noen pasienter med lav antistoffrespons og pågående virusreplikasjon også vil kunne ha effekt av behandlingen senere i sykdomsforløpet.
- Preksponeringsprofylakse bør kun igangsettes etter en vurdering av den epidemiologiske situasjonen for smittespredning o.l. i områder som personene oppholder seg
- Beslutning om preeksponeringprofylakse skal tas av spesialisthelsetjenesten. Beslutningen bør baseres både på kunnskap om lokal spredning av virusvarianter og kunnskap om antatt nøytraliserende effekt mot disse (se praktisk informasjon).
- Grupper som kan vurderes individuelt for mulig preeksponeringsprofylakse med tiksagevimab + cilgavimab er: Voksne og ungdom over 12 år, som veier minst 40 kg, og med høy risiko for alvorlig sykdom basert på
- Status som seronegative, tross gjentatte vaksinedoser mot SARS-CoV-2
- Alvorlig immunsvekket (se praktisk informasjon)
- Om alvorlig forløp av covid-19 sykdom vil forsinke planlagt livsnødvendig helsehjelp
- Tiksagevimab + cilgavimab kan gis til gravide og ammende
- Det anbefales streng prioritering av tiksagevimab + cilgavimab (Evusheld) da tilgangen er lav og prisen høy gitt hvor mange som må behandles for å vise nytte. Det anbefales derfor kun brukt til pasienter med høyest risiko og antatt god nytte av behandlingen.
- Det er vanskelig å definere alvorlig immunsvekket. Disse gruppene kan være aktuelle for vurdering
- Behandling med B-celle-depleterende terapi siste 12 måneder (f.eks. rituksimab, okrelizumab, ofatumumab) i kombinasjon med andre risikofaktorer
- Pasienter med hematologisk malignitet/lymfom på:
- Høydose kjemoterapi
- Brutons tyrosin kinase hemmere (ibrutinib m.fl.)
- CAR-T-celle-terapi
- Benmargstransplanterte med kronisk GvHD/immunsuppresjon
- Lungetransplanterte
- Organtransplanterte nylig behandlet for akutt rejeksjon med T- eller B celle-depleterende midler
- Alvorlige kombinerte immundefekter
- HIV og CD4-tall <50 celler/µL
- For vurdering av pasienters individuelle risiko for alvorlig forløp av covid-19 konfereres spesialist på grunnsykdom
- Administrasjon utføres i helseinstitusjoner med rutiner for observasjon og håndtering av alvorlige overfølsomhetsreaksjoner
- Tiksagevimab og cilgavimab gis som separate intramuskulære injeksjoner
- Se FHI sin rapportering av sirkulerende varianter (Ukerapporter om koronavirus). Effekten av tiksagevimab og cilgavimab mot omikronvarianter av SARS-CoV-2 er ikke testet i kliniske studier. Laboratorieanalyser indikerer imidlertid at tiksagevimab + cilgavimab har effekt mot omikronvariant BA5 av SARS-CoV2.
- Se preparatomtale for tiksagevimab + cilgavimab for informasjon om godkjent dosering, administrering, forsiktighetsregler, oppbevaring m.m.
Forskningsgrunnlag
Som grunnlag for markedsføringstillatelsen er effekt av tiksagevimab og cilgavimab som preeksponeringsprofylakse er undersøkt i en randomisert kontrollert studie med 5172 uvaksinerte voksne (PROVENT-studien) (preparatomtale for tiksagevimab + cilgavimab). Deltakerne i studien ble ansett å ha økt risiko for utilstrekkelig respons på aktiv immunisering eller økt risiko for å bli utsatt for smitte. Ved baseline var median alder 57 år, 78 % komorbiditet (kronisk nyresykdom (5 %), immunsuppressive legemidler (3 %) og immunsuppressiv sykdom (<1 %)).
Behandlingen reduserte risiko for symptomatisk covid-19 sammenliknet med placebo. De absolutte tallene for symptomatisk covid-19 innen dag 183 etter injeksjon var 17/1731 (1 %) i placebogruppen og 8/3441 (0,2 %) hos de som hadde fått profylakse. Median oppfølgingstid i studien var 83 dager ved dette analysetidspunktet. Andel personer som fikk alvorlig/kritisk covid-19 var henholdsvis 0/3441 og 1/1731.
Post hoc-analyser ved median oppfølgingstid 6,5 måneder viste 31/1731 (1,8 %) og 11/3441 (0,3 %) for symptomatisk covid-19 og 5/1731 og 0/3441 for alvorlig/kritisk covid-19.
Kliniske studier med EVUSHELD ble utført når alfa-, beta-, gamma- og delta-variantene var dominerende. In vitro-data har vist redusert, men opprettholdt nøytraliserende effekt mot BA.2 (omikron), men redusert nøytraliserende effekt for andre subvarianter av omikron (BA.1, BA.1.1). Den kliniske relevansen av nøytraliserende effekt i in vitro-data er usikker (preparatomtale for tiksagevimab + cilgavimab).
Vurderinger
Det vurderes at det hadde vært ønskelig å se data på effekt også for alvorlig covid-19 sykdom, sykehusinnleggelser og/eller dødelighet. Konteksten studien er gjort under er også forskjellig fra dagens norske situasjon for smittespredning og forventet risiko for alvorlig forløp. Mulig nytte av behandling vektes alltid mot mulig risiko. Dette kan være spesielt utfordrende for forebyggende behandling. Behandlingsanbefalingene er basert på ekstrapolering av data fra andre varianter av viruset og in vitro-studier. Det vurderes at profylaktisk behandling krever større grad av samsvar mellom originaldata og den aktuelle epidemiologiske situasjonen enn terapeutisk behandling. Dette tilsier mer begrenset bruk av monoklonale antistoff i profylaktisk hensikt
Legemidlene gis som intramuskulær injeksjon og krever et system rundt å identifisere, kalle inn, lokaler og personell til å gi legemidlene og til observasjonsperioden, og beredskap for overfølsomhetsreaksjoner. Personer som er aktuelle for preeksponeringsprofylaksen må også reise til og fra behandlingsstedet. Legemidlene skal oppbevares i kjøleskap. Totalt sett er dette ressurskrevende og bidrar til at det kun anbefales svært begrenset bruk.
Det vil ikke være mulig å tilby den forebyggende behandlingen til alle (vurdert ut fra ressursbruk, nytte og alvorlighet). Rådet anbefaler derfor bruk bare hos en liten, selektert gruppe når situasjonen tilsier høy risiko for alvorlig sykdom.
Det vurderes at de som tilbys preeksponeringsprofylakse finner det akseptabelt og vil ta i mot tilbudet. Det vurderes derimot at ressursbruken ikke vil svare seg for en bredere populasjon. Begrenset tilgang på legemiddelet tilsier også at de fleste finner det akseptabelt at det forbeholdes noen få personer etter vurdering av lokal smittesituasjon og der en eventuell sykdom er knyttet til høy risiko for alvorlig forløp eller påvirkning på annen viktig behandling.
- Behandlingen bør initieres av lege med erfaring i diagnostikk og behandling av covid-19
- Behandling med kortikosteroider bør kun gis i helseinstitusjoner som sykehus, sykehjem og KAD
- Anbefalt behandlingsvarighet med kortikosteroider er inntil 10 dager
- Behandlingen skal seponeres ved utskrivelse selv om det har gått mindre enn 10 dager
- Behandling med kortikosteroider bør vurderes for pasienter med minst et av følgende kriterier
- respirasjonssvikt med oksygenmetning <90% (uten ekstra oksygen)
- respirasjonsfrekvens ≥ 30/minutt
- bruk av aksessorisk respirasjonsmuskulatur
- rask respiratorisk forverring
- Deksametason bør være førstevalg ved indikasjon for bruk av kortikosteroider, med unntak for gravide
- For gravide bør prednisolon være førstevalg, med mindre man ønsker samtidig lungemodning i forbindelse med forløsning
- Blodglukose skal monitorers under behandling med kortikosteroider
- Eldre pasienter bør observeres med tanke på utvikling av delirium ved behandling med kortikosteroider
Den antiinflammatoriske effekten til deksametason har lang halveringstid (36-54t), og gir lavere risiko for forverring av symptomer etter avsluttet behandling enn for andre kortikosteroider.
Deksametason administreres oralt eller intravenøst (alternativt intramuskulært) i ekvivalente doser.
Hvis deksametason ikke er tilgjengelig eller ikke egnet, regnes følgende for å være fullgode alternativer til deksametason 6 mg x1:
- Prednisolon tabletter 40 mg x1
- Hydrokortison intravenøst 50 mg x3
- Metylprednisolon intravenøst 10 mg x4
Se preparatomtale for deksametason (prednisolon, hydrokortison, metylprednisolon) vedrørende informasjon om dosering, administrering, forsiktighetsregler, oppbevaring etc.
Kortikosteroider har antiinflammatorisk (betennelsesdempende) og immunsuppressiv (immundempende) effekt. Legemidler i denne klassen er godt kjent. Det europeiske legemiddelkontoret (EMA) ga høsten 2020 råd om bruk av deksametason ved covid-19 til pasienter som fikk oksygen eller mekanisk ventilering (EMA). Med støtte i denne vurderingen (en såkalt Artikkel 5(3) anbefaling) har Statens legemiddelverk godkjent søknader fra flere firmaer om å utvide indikasjonen for deksametason til også å omfatte bruk ved covid-19.
Retningslinjer utarbeidet av WHO anbefaler bruk av kortikosteroider hos pasienter med alvorlig eller kritisk covid-19. Dette samsvarer godt med anbefalinger utarbeidet av NICE, selv om de omtaler det som bruk med deksametason (alternativt hydrokortison eller prednisolon om deksametason ikke er tilgjengelig).
Metaanalyser har vist favør av behandling med kortikosterioder når det gjelder dødelighet innen 28 dager hos pasienter med alvorlig eller kritisk covid-19. Relativ risiko var 0,79 (KI 95%; 0,70-0,90) som kan illustreres ved at hvis dødelighet uten behandling med kortikosteroider er 160 per 1000, vil det være fra 48 færre til 16 færre dødsfall for de som behandles med kortikosteroider.
NICE presenterer kunnskapsgrunnlaget på overlappende, men ikke identisk måte som WHO. Resultatene peker i samme retning. For pasienter med covid-19, som ikke har behov for tilleggsbehandling med oksygen, er det trolig høyere dødelighet for pasienter som blir behandlet med kortikosteroider (NICE). Relativ risiko var 1,27 (KI 95%; 1,00-1,61) som kan illustreres ved at hvis dødelighet uten behandling med kortikosteroider er 140 per 1000, vil det være fra 0 færre til 85 flere dødsfall for de som behandles med kortikosteroider. Det er sannsynlig økt risiko for hyperglykemi og hypernatremi ved behandling med kortikosteroider, mens det sannsynligvis ikke er økt risiko for neuromuskulær svekkelse, neuropsykiatriske effekter eller superinfeksjoner (WHO, NICE).
Det vurderes at både norsk helsepersonell og norske pasienter vil finne det akseptabelt å prøve behandlingen med kortikosteroider ved covid-19 dersom sykdomstilstanden tilsier at det er et alternativ.
- Søknad om markedsføringstillatelse for baricitinib (Olumiant) ved covid-19 hos pasienter med behov for ekstra oksygen er trukket tilbake av produsenten (informasjon publisert av EMA (ema.europa.eu).
- Baricitinib har markedsføringstillatelse for andre indikasjoner enn covid-19, se preparatomtalen (ema.europa.eu).
- Se også veilederen Utprøvende behandling – nasjonale prinsipper.
Det er vurdert at offentlige myndigheter på nåværende punkt ikke vil kunne anbefale bruk av baricitinib utenfor godkjent indikasjon. Det finnes et legemiddel med markedsføringstillatelse til bruk hos pasienter med covid-19 som får systemiske kortikosteroider og som har behov for ekstra oksygen (se råd for tocilizumab).
Europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) kom i sin vurdering frem til at resultatene fra de tre studiene som ble lagt frem ikke ga grunnlag for å konkludere med positiv nytte-risiko-profil for baricitinib ved behandling av covid-19 (informasjon publisert av EMA (ema.europa.eu).
- Pasienter som kan vurderes for behandling med sotrovimab er: antatt seronegative pasienter fra 12 år med positiv test for antatt følsom variant av SARS-CoV-2 og svært høy risiko for å utvikle alvorlig sykdom, uansett klinisk tilstand og vaksinasjonsstatus, fortrinnsvis tidlig i sykdomsforløpet.
- Følgende grupper anbefales prioritert for individuell vurdering av risiko for alvorlig forløp av Covid-19:
- Organtransplantert i løpet av siste 12 måneder
- Benmargstransplantert i løpet av siste 24 måneder
- Alvorlig immunsvekket (se praktisk informasjon)
- Uvaksinerte gravide med tilleggsrisiko for utvikling av alvorlig forløp av covid-19
- Behandlingen bør kun gis i spesialisthelsetjenesten, som også vurderer om sotrovimab har antatt effekt mot sirkulerende virusvarianter.
- Behandlingen bør starte så tidlig som mulig og fortrinnsvis innen 5 dager etter symptomdebut.
- For pasienter innlagt på sykehus kan oppstart av behandling også vurderes senere enn 5 dager etter symptomdebut.
- Sotrovimab kan gis til gravide og ammende med SARS-CoV-2 og svært høy risiko for alvorlig sykdom.
- Det anbefales streng prioritering av sotrovimab da tilgangen er lav og prisen høy gitt hvor mange som må behandles for å vise nytte. Det anbefales derfor kun brukt til pasienter med svært høy risiko og antatt god nytte av behandlingen.
- Det er vanskelig å definere alvorlig immunsvekket. Disse gruppene kan være aktuelle for behandling (se Nye Metoder):
- Behandling med B-celle-depleterende terapi siste 12 måneder (f.eks. rituximab, ocrelizumab, ofatumumab) i kombinasjon med andre risikofaktorer
- Pasienter med hematologisk malignitet/lymfom på:
- Høydose kjemoterapi
- Brutons tyrosin kinase hemmere (ibrutinib m.fl.)
- CAR-T-celle-terapi
- Benmargstransplanterte med kronisk GvHD/immunsuppresjon
- Lungetransplanterte
- Organtransplanterte nylig behandlet for akutt rejeksjon med T- eller B celle-depleterende midler
- Alvorlige kombinerte immundefekter
- HIV og CD4-tall <50 celler/µL
- For vurdering av pasienters individuelle risiko for alvorlig forløp av covid-19 konfereres spesialist på grunnsykdom.
- Overvåk pasientene under og i minst 1 time etter administrering
- Se norsk preparatomtale for sotrovimab for informasjon om godkjent dosering, administrering, forsiktighetsregler, oppbevaring mm.
- Det finnes flere aktuelle legemidler for behandling av covid-19 for pasienter med svært høy risiko for alvorlig forløp av covid-19.
Sotrovimab har affinitet mot konserverte domener på SARS-CoV-viruset. Det gjøres fortløpende in vitro studier for å undersøke nøytraliserende effekt på ulike varianter av viruset. Det finnes også sparsomme kliniske data basert på observasjoner i kohorter som har vært smittet med ulike virusvarianter. Resistensdata er foreløpig begrenset.
Det vil kunne være noe tidsforsinkelse før ny forskning er vurdert av regulatoriske myndigheter og tatt inn i for eksempel preparatomtale. Vurdering av om sotrovimab har effekt mot de til enhver tid dominerende/sirkulerende varianter av SARS-CoV-2 gjøres i spesialisthelsetjenesten. Det vurderes at spesialisthelsetjenesten har tilgang og kompetanse til å vurdere oppdatert informasjon om sotrovimab. De avgjør også behovet for variantscreening/sekvensering for hver enkelt pasient før behandling starter.
Sotrovimab (Xevudy) har norsk markedsføringstillatelse for å forebygge utvikling av alvorlig forløp av covid-19 og kan gis til voksne og ungdom (12 år og eldre som veier 40 kg eller mer) (EPAR). Markedsføringstillatelsen er basert på én placebokontrollert studie som inkluderte uvaksinerte pasienter med påvist SARS-CoV-2, og som på inklusjonstidspunktet ikke var innlagt på sykehus, ikke hadde behov for oksygenbehandling og som hadde minst én risikofaktor for alvorlig forløp av covid-19. Pasienter med alvorlig immunsvikt var ekskludert fra studien. Pasientene i studien var smittet med alfa- eller epsilon-varianten av viruset. Studien viste en absolutt risikoreduksjon for sykehusinnleggelse fra 6 % i placebogruppen til 1 % i intervensjonsgruppen. Det var 2 dødsfall totalt, ingen i intervensjonsgruppen. Det ble registrert lite bivirkninger av behandlingen.
Arbeidsgruppen som står bak utvikling av anbefalingen har diskutert hvor grensen for økt risiko for alvorlig sykdom går. Basert på klinisk erfaring og kjennskap til virkningsmekanismer er det diskutert overføringsverdi fra studiepopulasjonen til vaksinerte pasienter og til andre varianter av viruset.
Immunsvekkede pasienter med manglende eller svak antistoffrespons på vaksine eller gjennomgått COVID-19, samt uvaksinerte vurderes å ha størst nytte av behandling med antistoff mot SARS-CoV-2. Selv om effekten av sotrovimab kun er undersøkt og dokumentert hos uvaksinerte i tidlig sykdomsfase er det sannsynlig at noen pasienter med lav antistoffrespons og med høye virusnivåer og pågående virusreplikasjon også vil kunne ha effekt av behandlingen senere i sykdomsforløpet.
Antistoff av typen IgG1 er kjent å kunne krysse placenta. Sotrovimab binder seg imidlertid ikke til humane proteiner (inkludert foster) og kan derfor gis til gravide (EPAR).
- Se preparatomtale for casirivimab og imdevimab (Ronapreve) (ema.europa.eu) for informasjon om godkjent dosering, administering, forsiktighetsregler, oppbevaring, etc.
- Helsedirektoratet vil vurdere anbefalingen på nytt når mer informasjon blir tilgjengelig.
Effekt av legemidler for ulike varianter av SARS-CoV-2 undersøkes forløpende. Amerikanske myndigheter, Food and Drug Agency (FDA) har kommet med en pressemelding hvor de stanser bruk av casirivimab + imdevimab på bakgrunn av redusert aktivitet mot omikronvarianten av SARS-CoV-2.
Myndigheter, kliniske fagmiljøer og pasient- og brukerrepresentanter vurderer det som akseptabelt at casirivimab + imdevimab ikke benyttes før det er avklart at legemiddelet har effekt mot sirkulerende varianter av SARS-CoV-2. Legemidlene binder seg til den reseptorbindende delen av spike-proteinet på SARS-CoV-2 (preparatomtale (ema.europa.eu)), og det forventes at evnen til virusnøytralisasjon påvirkes av endringer i denne delen av viruset.
- Oppstart, og oppfølging av behandling, bør gjøres av spesialist med erfaring i diagnostisering og behandling av covid-19
- Behandling med anakinra bør kun iverksettes etter individuell vurdering
- Behandling med anakinra kan vurderes basert på inflammasjonsmarkøren suPAR (≥ 6 ng/ml) eller hvis fortrinnsvis 2 av følgende 4 kriterier er oppfylt
- CRP > 50 mg/ml
- Nøytrofil/lymfocytt ratio > 5,5
- Ferritin > 700 µg/l
- ASAT > 44 U/l
- Anakinra bør ikke initieres hos pasienter med
- Nøytrofile granulocytter <1,5 × 109/l
- Alvorlig nedsatt leverfunksjon
- Behandling bør ikke initieres hos pasienter som trenger ikke‑invasiv eller invasiv mekanisk ventilasjon, eller ekstrakorporal membranoksygenering (ECMO)
- Anakinra gis i spesialisthelsetjenesten
- Se preparatomtale for anakinra for informasjon om godkjent dosering, administrering, forsiktighetsregler, oppbevaring etc.
Anakinra har markedsføringstillatelse for bruk ved covid-19. Indikasjonen er: "behandling av koronavirussykdom 2019 (covid-19) hos voksne pasienter med lungebetennelse som krever supplerende oksygen (oksygen ved lav eller høy strømning) og som har risiko for progresjon til alvorlig respirasjonssvikt bestemt av plasmakonsentrasjonen av vannoppløselig urokinaseplasminogenaktivatorreseptor (suPAR) ≥ 6 ng/ml" (se preparatomtale).
Godkjent indikasjon i preparatomtalen og markedsføringstillatelsen forutsetter monitorering med inflammasjonsmarkøren suPAR (som ikke analyseres rutinemessig i Norge), det skisseres derfor også et alternativt vurderingspunkt.
Anakinra blokkerer aktiviteten av interleukin-1 (IL-1), et signalstoff som er involvert i kroppens immunforsvar og kan redusere betennelse og vevsskade som kan oppstå ved alvorlig covid-19 sykdom.
Forskere har analysert effekt av IL-1 ved covid-19. Ved søk etter studier 5. nov 2021 fant de 4 randomiserte kontrollerte studier som undersøkte anakinra (Davidson et al., 2022). Forfatterne har analysert resultatene samlet. Resultatene viste ikke signifikant forskjell i klinisk forbedring ved dag 28 (RR 1,08 (0,97 til 1,20), moderat tillit til estimatet), tid til klinisk forbedring (HR 1,07 (0,91 til 1,26), lav tillit til estimatet), men en statistisk signifikant forskjell i tid til WHO clinical progression score på 7 eller høyere (HR 0,69; 0,48 til 0,99), lav tillit til estimatet). Den studien som ligger til grunn for markedsføringstillatelsen inngår i samleanalysen, og vektet høyest. Det rapporteres om flere pågående studier med anakinra, så resultatene kan endres og blir mer sikre når mer data blir tilgjengelig.
Den generelle sikkerhetsprofilen hos pasienter med covid-19 behandlet med anakinra er tilsvarende til den hos anakinra-behandlede pasienter med reumatoid artritt. Nøytropeni, forhøyet leverfunksjonstest, utslett og reaksjoner på injeksjonsstedet ble rapportert oftere hos pasienter som mottok anakinra sammenlignet med placebo (se preparatomtale).
Det vurderes at både norsk helsepersonell og norske pasienter vil finne det akseptabelt å prøve behandlingen dersom sykdomstilstanden tilsier at det er et alternativ. Behandlingen er gjennomførbar i dagens ressurssituasjon.
- Positiv selvtest bør bekreftes med PCR-test eller antigen hurtigtest tatt i helsetjenesten uten at det forsinker oppstart av behandling
- Pasienter i følgende grupper bør spesielt vurderes for risiko for alvorlig forløp av covid-19:
- Organtransplantert
- Benmargstransplantert i løpet av siste 24 måneder
- Alvorlig immunsvekket (se praktisk informasjon)
- Behandlingen bør starte så tidlig som mulig og fortrinnsvis innen 7 dager etter symptomdebut
- For immunsvekkede pasienter kan behandlende lege vurdere lengre behandlingsvarighet enn det som er anbefalt i preparatomtalen
- Behandling med remdesivir bør kun gis i spesialisthelsetjenesten
- Remdesivir skal ikke gis til pasienter med ALAT ≥ 5 ganger øvre normalgrense
- Gravide kvinner bør ikke behandles med remdesivir dersom de ikke er alvorlig syke
- Ammende kvinner bør informeres om at legemiddelet kan gå over i morsmelken, og delta i en vurdering av behov for ev. ammepause
- Det anbefales streng prioritering av remdesivir da tilgangen er lav og prisen høy gitt hvor mange som må behandles for å vise nytte. Det anbefales derfor kun brukt til pasienter med høyest risiko og antatt god nytte av behandlingen.
- Det er vanskelig å definere alvorlig immunsvekket. Disse gruppene kan være aktuelle for behandling.
- Behandling med B-celle-depleterende terapi siste 12 måneder (f.eks. rituximab, okrelizumab, ofatumumab) i kombinasjon med andre risikofaktorer
- Pasienter med hematologisk malignitet/lymfom på:
- Høydose kjemoterapi
- Brutons tyrosin kinase-hemmere (ibrutinib m.fl.)
- CAR-T-celle-terapi
- Benmargstransplanterte med kronisk GvHD/immunsuppresjon
- Lungetransplanterte
- Organtransplanterte nylig behandlet for akutt rejeksjon med T- eller B celle-depleterende midler
- Alvorlige kombinerte immundefekter
- HIV og CD4-tall <50 celler/µL
- For vurdering av pasienters individuelle risiko for alvorlig forløp av covid-19 konfereres spesialist på grunnsykdom.
- Se preparatomtale for remdesivir vedrørende informasjon om dosering, administrering, forsiktighetsregler, oppbevaring etc.
Remdesivir (Veklury) har markedsføringstillatelse i EU, inkludert i Norge. Preparatomtalen oppsummerer klinisk effekt og sikkerhet som danner grunnlaget for godkjenningen (preparatomtale for remdesivir). Kort oppsummert, en randomisert kontrollert studie på uvaksinerte voksne pasienter med bekreftet covid-19 og minst en risikofaktor for sykdomsprogresjon til sykehusinnleggelse undersøkte risiko for covid-19-relatert sykehusinnleggelse eller 28-dagers dødelighet uansett årsak. Dette inntraff hos 0,7 % av pasientene behandlet med remdesivir og hos 5,3 % av pasientene som fikk placebo. Det var ingen dødsfall registrert i studien. Studiens 562 deltakere inkluderte også 8 ungdommer (i alderen 12 år og eldre som veide minst 40 kg). Godkjent bruk hos barn baserer seg på data på sikkerhet og farmakologi fra en åpen klinisk studie som inkluderte 53 pediatriske pasienter (minst 4 uker gamle og kroppsvekt minst 3 kg). Endepunktene for effekt var sekundære, og er kun deskriptivt analysert. Bivirkningene observert samsvarer med det man har sett i kliniske studier med remdesivir hos voksne. Studien er pågående.
Remdesivir virker ved å hemme virus RNA replikasjon og kan virke mot flere typer koronavirus.
Remdesivir gis som infusjoner fordelt over flere dager. Dersom det er tilgang på andre legemidler med enklere administrasjonsform, ingen kontraindikasjoner som er til hinder og i samsvar med pasientens ønske, bør dette vurderes.
Erfaring med bruk hos gravide mangler. Studier i drektige dyr har ikke vist skadelige effekter på embryoføtal utvikling, men det er ikke kjent om aktiv metabolitt dannes i dyr. Basert på dyrestudier antas det at remdesivir og/eller metabolitter går over i morsmelk. På grunn av risiko for virusoverføring til SARS-CoV-2-negative spedbarn og bivirkninger fra legemidlet hos spedbarn som ammes, må fordelene av amming for barnet og fordelene av behandling for moren, tas i betraktning og en beslutning om ammingen skal opphøre eller om behandlingen med remdesivir skal seponeres (preparatomtale).
- Behandlingen bør starte så tidlig som mulig
- For pasienter med immunsvikt kan behandling med remdesivir vurderes uavhengig av sykdomsvarighet
- For pasienter uten immunsvikt, som får mekanisk ventilasjonsstøtte eller behandling med ECMO, er det ikke vist effekt av behandling med remdesivir og bør derfor ikke brukes
- Remdesivir bør ikke gis til pasienter med ALAT ≥ 5 ganger øvre normalgrense
- For gravide i 2. og 3. trimester kan behandling med remdesivir vurderes dersom antatt klinisk nytte for mor anses å oppveie mulig risiko for barnet
- Ammende kvinner bør informeres om at legemiddelet kan gå over i morsmelken, og delta i en vurdering av behov for ev. ammepause
- Behandling med remdesivir bør kun gis i spesialisthelsetjenesten
- Det anbefales streng prioritering av behandling med remdesivir da tilgangen på legemidlet er liten og prisen høy gitt hvor mange som må behandles for å vise nytte. Det anbefales derfor kun brukt til pasienter med høyest risiko og antatt god nytte av behandlingen.
Se preparatomtale for remdesivir vedrørende informasjon om dosering, administrering, forsiktighetsregler, oppbevaring etc.
Remdesivir (Veklury) har markedsføringstillatelse i EU inkludert i Norge. Preparatomtalen oppsummerer klinisk effekt og sikkerhet som danner grunnlaget for godkjenningen (preparatomtale for remdesivir).
Remdesivir nå er studert i fem store randomiserte kontrollerte studier av sykehusinnlagte pasienter. Resultatene varierer noe. Dette er omtalt i retningslinjer utarbeidet av National Institutes of Health (NIH) i USA. Noen studier og/eller subgrupper viser effekt av remdesivir, mens andre ikke klarer å vise statistisk signifikant effekt (død, respiratorisk forverring, klinisk bedring).
Subgruppeanalyser fra Solidaritystudien til WHO viser ingen signifikant effekt på død blant pasienter med mekanisk ventilasjon. Blant ikke-ventilerte pasienter viser effektestimatet en liten reduksjon i død eller progresjon til mekanisk ventilasjon (WHO Solidarity Trial Consortium, 2021).
I WHO's retningslinjer fra oktober 2022 vurderes det at det ikke er tilstrekkelig bekreftet at remdesivir har en viktig effekt på utfall som er viktig for pasienter innlagt i sykehus, slik som dødelighet, behov for mekanisk ventilering og tid til klinisk bedring (WHO). WHO har derfor gitt en betinget anbefaling mot bruk av remdesivir for pasienter innlagt i sykehus. Arbeidsgruppen har likevel vurdert at i en norsk setting kan det, basert på alvorlighetsgrad, risiko for død eller betydelig forverring av tilstand, og begrenset/manglende andre alternativ, være aktuelt å benytte remdesivir for noen utvalgte pasienter. Disse vurderingene er i tråd med retningslinjer utarbeidet av NICE.
Godkjent bruk hos barn baserer seg på data på sikkerhet og farmakologi fra en åpen klinisk studie som inkluderte 53 pediatriske pasienter (minst 4 uker gamle og kroppsvekt minst 3 kg). Endepunktene for effekt var sekundære, og er kun deskriptivt analysert. Bivirkningene observert samsvarer med det man har sett i kliniske studier med remdesivir hos voksne. Studien er pågående.
Erfaring med bruk hos gravide mangler. Studier i drektige dyr har ikke vist skadelige effekter på embryoføtal utvikling, men det er ikke kjent om aktiv metabolitt dannes i dyr.
Remdesivir virker ved å hemme virus RNA replikasjon og kan virke mot flere typer koronavirus. Remdesivir er et relativt nytt legemiddel hvor dokumentasjonen fremdeles er under utvikling og det er begrenset klinisk erfaring. Det vurderes derfor at behandlingen inntil videre kun benyttes i spesialisthelsetjenesten.
- Behandlingen bør initieres av lege med erfaring i diagnostikk og behandling av covid-19.
- Behandlingen skal kun igangsettes hos pasienter som får systemiske kortikosteroider.
- Det bør utvises forsiktighet ved bruk av tocilizumab ved samtidig bruk av andre immundempende legemidler.
- Følgende kriterier bør vektlegges med tanke på igangsetting av behandling av tocilizumab:
- Moderat/alvorlig respirasjonssvikt definert som SaO2 < 90-93% på romluft og har behov for highflow oksygen, NIV eller respiratorbehandling
- Økt nivå på respirasjonsstøtte eller nyoppstått pressorbehov
- Har ikke vært på respirator eller har fått annen organstøttende behandling mer enn 24 timer
- Pågående systemisk inflammasjon
- Ikke holdepunkt for bakteriell ko-infeksjon
- Er relativt tidlig i sykdomsforløpet
- Tocilizumab bør ikke gis hvis pasienten har:
- Bakteriell superinfeksjon
- ASAT og/eller ALAT >10 ganger øvre referanseområde
- Trombocytter <50 × 103/µl)
- Nøytrofile granulocytter <1 × 109/liter)
- Tocilizumab gis i spesialisthelsetjenesten
- Tocilizumab har lang halveringstid. Interaksjoner med andre legemidler kan vedvare i flere uker etter seponering
- CRP og pro-calcitonin supprimeres og egner seg ikke som mål på inflammasjon 2-3 uker etter administrasjon av tocilizumab
- Se preparatomtale for tocilizumab for informasjon om godkjent dosering, administrering, forsiktighetsregler, oppbevaring etc.
Tocilizumab er at monoklonalt antistoff som blokkerer interleukin 6-reseptor. Det har markedsføringstillatelse for flere indikasjoner, deriblant for bruk ved covid-19: "behandling av koronavirussykdom 2019 (covid-19) hos voksne som får systemiske kortikosteroider og trenger supplerende oksygen eller mekanisk ventilasjon" (se preparatomtale).
Retningslinjer utformet av WHO og NICE har anbefalt bruk av tocilizumab hos utvalgte pasienter. Det beskrives at pasienter behandlet med tocilizumab hadde lavere dødelighet etter 21 til 28 dager enn pasienter som fikk placebo eller standardbehandling alene. Relativ risiko var 0,90 (KI 95 % 0,83 — 0,98), som kan illustreres med at hvis dødelighet ved standardbehandling er 278 per 1000, vil det kunne være fra 47 færre til 6 færre per 1000 for de som behandles med tocilizumab i tillegg. Dette er basert på data fra 6182 pasienter i 9 studier og høy tillit til effektestimatet (NICE).
Sikkerhetsevalueringen av tocilizumab i covid-19 var basert på 3 randomiserte kontrollerte studier. Totalt 974 pasienter fikk tocilizumab. De hyppigst rapporterte bivirkningene var urinveisinfeksjon, kvalme, diare, forstoppelse og forhøyede levertransaminaser (se preparatomtale). Den generelle sikkerhetsprofilen hos pasienter med covid-19 behandlet med tocilizumab er tilsvarende til den hos tocilizumab-behandlede pasienter med reumatoid artritt.
Det vurderes at både norsk helsepersonell og norske pasienter vil finne det akseptabelt å prøve behandlingen dersom sykdomstilstanden tilsier at det er et alternativ. Helsepersonell og pasienter mener det er akseptabelt med en prioritering av legemiddelet til de covid-19 pasientene som kan forventes å ha størst nytte av behandlingen, for i minst mulig grad å påvirke behandling av pasienter med andre tilstander som behandles med tocilizumab.
Nasjonale faglige råd for medikamentell behandling av covid-19 omfatter både primær- og spesialisthelsetjenesten.
Målgruppe
De nasjonale rådene er primært rettet mot helsepersonell med rett til å forskrive legemidler, men de gir også nyttig informasjon for annet helsepersonell, relevante beslutningstakere, brukere og pårørende.
Avgrensninger
Disse nasjonale faglige rådene omhandler bare legemiddelbehandling ved infeksjoner med SARS-CoV-2 (covid-19 sykdom). Annen symptomatisk behandling eller oppfølgende behandling etter gjennomgått covid-19 infeksjon omtales ikke.
Styrken på rådene
Ved sterke råd for et tiltak (intervensjon) brukes begrepene «bør» og «det anbefales». Pasienter og helse- og omsorgspersonell vil i de fleste situasjoner mene at det er riktig å etterleve rådet.
Dersom begrepene "må" eller "skal" brukes, er rådet forankret i lov eller forskrift, eller hvis det i de fleste situasjoner vil være faglig uforsvarlig å gjøre noe annet.
Ved svake råd for et tiltak brukes begrepene «kan» og «det foreslås». Ulike valg kan være riktig for ulike pasienter, og helse- og omsorgspersonell må hjelpe til med å vurdere hva som er riktig i den enkelte situasjon.
Anbefalingenes rettslige betydning
Helsedirektoratet skal utvikle, formidle og vedlikeholde nasjonale faglige retningslinjer, råd og veiledere som understøtter målene for helse- og omsorgstjenesten.
Retningslinjer, råd og veiledere skal baseres på kunnskap om god praksis, og skal bidra til kontinuerlig forbedring av virksomhet og tjenester, jf. spesialisthelsetjenesteloven § 7-3 og helse- og omsorgstjenesteloven § 12-5 (lovdata.no).
Helsedirektoratets råd er ikke rettslig bindende, men er faglig normerende for valg man anser fremmer kvalitet, god praksis og likhet i tjenesten på utgivelsestidspunktet. I situasjoner der helsepersonell velger løsninger som i vesentlig grad avviker fra gitte anbefalinger skal dette dokumenteres, jf. journalforskriften § 6, bokstav g. En bør være forberedt på å begrunne sine valg i eventuelle klagesaker eller ved tilsyn.
Kunnskapsbasert tilnærming
Arbeidet med Helsedirektoratets normerende produkter tar utgangspunkt i det metodiske rammeverket Veileder for utvikling av kunnskapsbaserte retningslinjer. En slik kunnskapsbasert tilnærming innebærer at forskningslitteratur, klinisk erfaring og brukererfaring på en systematisk måte vurderes opp mot ønskede og uønskede konsekvenser av et tiltak. På områder der det er funnet mindre forskningsbasert kunnskap og/eller overføringsverdien fra internasjonal til norsk helsetjeneste er lav, blir klinisk kunnskap og brukerkunnskap tillagt større vekt.
Tilstøtende normerende publikasjoner
- Nasjonal veileder, Utprøvende behandling – nasjonale prinsipper
- Nasjonal veileder, Koronavirus – beslutninger og anbefalinger
Arbeidsform
Helsedirektoratet har ledet arbeidet. En arbeidsgruppe med deltakere fra helsetjenesten, brukerrepresentanter og fagmyndigheter som Folkehelseinstituttet og Statens legemiddelverk har gitt råd i en innledende diskusjon og på utkast til faglige råd. Arbeidsgruppen har hatt en dynamisk prosjektorganisasjon for å kunne vurdere og revurdere hhv. nye og etablerte råd fortløpende, nærmest på ukentlig basis i tråd med tilgang på covid-19 legemidler og utviklingene i kunnskapsgrunnlaget for effekten av disse. Dersom rådet omhandler legemidler til bruk i sykehus, ble også fagdirektørene ved de fire regionale helseforetakene (RHF-ene) konsultert. En redaksjonsgruppe i Helsedirektoratet har formulert de faglige rådene. Divisjonsdirektør for divisjon kvalitet og forløp har besluttet de endelige rådene på vegne av Helsedirektoratet.
I forskningsgrunnlaget er det benyttet retningslinjer, utviklet med transparente og etterprøvbare metoder, fra andre land vi vanligvis sammenlikner oss med. I tillegg er det sett til offentlige utredningsrapporter fra godkjenningsprosessen i European Medicines Agency (EMA). Arbeidsgruppen har bistått med kunnskap om pågående kliniske studier. Fagfeltet er i så rask endring at det ikke har vært formålstjenlig å gjennomføre systematiske litteratursøk.
Det har vært ønskelig at rådene gjøres tilgjengelig så raskt som mulig. Det gjennomføres derfor ikke vanlige høringsrunder før publisering, men etter at rådene er publisert gis det mulighet for alle som ønsker det å gi skriftlige innspill. Innspillene vil bli vurdert i sammenheng med jevnlig gjennomgang av ny forskning og evt. revidering av de nasjonale faglige rådene.
Navn | Arbeidssted | Fagområde/Stilling |
---|---|---|
Asbjørn Magnus Køhler Ellingsen | St. Olav hospital, Helse Midt- Norge | Overlege infeksjonsmedisin |
Kristine Mørch | Haukeland, Helse Vest | Overlege Infeksjonsseksjonen, medisinsk avdeling |
Øvind Melien | Nasjonalt senter for legemiddelmangel og legemiddelberedskap i spesialisthelsetjenesten (Mangelsenteret), Avdeling for farmakologi, OUS, Helse Sør-Øst | Farmakolog og leder av Mangelsenteret |
Jan-Erik Berdal | Ahus, Helse Sør-Øst | Avdelingsoverlege infeksjonsmedisin |
Vidar Ormaasen | OUS, Helse Sør-Øst | Overlege infeksjonsmedisin |
Børre Fevang | OUS, Helse Sør-Øst | Overlege seksjon for klinisk immunologi og infeksjonsmedisin |
Bård Reikvam Kittang | Haraldsplass Diakonale Sykehus | Overlege i Enhet for sykehjemsmedisin og Haraldsplass Diakonale Sykehus , Professor ved UiB |
Hege Harboe-Sjåvik | Helgelandssykehuset, Helse Nord | Smittevernoverlege, Avdeling for fag, forskning og utdanning |
Kristian Tonby | OUS, Helse Sør-Øst | Leder Norsk forening for Infeksjonsmedisin (NFIM) |
Marius Trøseid | OUS, Helse Sør-Øst | Infeksjonslege, NFIM representant med WHO tilknytning |
Marte Kvittum Tangen | Den norske legeforening/leder NFA | Fastlege |
Ståle Sagabråten | Den norske legeforening/ Leder fagstyret | Fastlege |
Marit Lundberg | Leder Landsforeningen for nyrepasienter og transplanterte | Brukerrepresentant |
Sigurd Sparr | Pensjonistforbundet | Brukerrepresentant |
Sigrud Hortemo | SLV, Medisinsk rådgivning | Overlege, medisinsk rådgiving |
Maja Sommerfelt Grønvold | SLV, Klinisk utredning | Seniorrådgiver, klinisk utredning |
Anne Berit Erdal | SLV, Utredning av MT og vitenskapelig veiledning | Overlege, utredning av markedsføringstillatelser og vitenskapelig veiledning |
Anne-Marte Bakken Kran | FHI, Smittevernregistre | Overlege, resistensovervåkning av virus i Norge (RAVN) |
Siri Lauea Feruglio | FHI, Seksjon Smitte fra mat, vann og dyr 2 | Overlege, seksjonsleder |
I tillegg har følgende personer fra Helsedirektoratet bidratt i arbeidet: David Nilssen, Laila Sortvik Nilssen, Tove Ringerike, Kirsten Hjelle, Magne Jebe Rekvig, Sverre Harbo, Toril Kolås, Ingvild Grendstad, Lise Westskogen.
Habilitet
Eksterne deltagerne har fylt ut skjema for kartlegging av interessekonflikter. Helsedirektoratet har vurdert at med bevissthet og åpenhet om mulige konflikter under diskusjonene i arbeidsgruppen er dette håndterbart.
Videre forvaltning
Helsedirektoratet har ansvar for innholdet i de nasjonale faglige rådene. Helsedirektoratet vil sammen med arbeidsgruppen sørge for at eventuelle endringsbehov blir vurdert og igangsatt.
Kontakt
Innspill, utover høringsinnspill, kan sendes postmottak@helsedirektoratet.no. Merk henvendelsen med nasjonale faglige råd for legemidler ved covid-19
Siste faglige endring: 27. november 2023