Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Ber tjenesten om å rette opp i resepter

Glass med piller

Infeksjoner etter en operasjon kan medføre betydelig sykelighet for pasientene og kan også redusere helsegevinsten av inngrepet

Først publisert: 18.06.2024 Siste faglige endring: 18.06.2024

Feilen som har ført til at nesten 2000 resepter har feil i doseringsfrekvensen er rettet. Nå starter jobben med å rette opp i reseptene som er berørt.

Artikkelen er 183 dager gammel, informasjonen kan være utdatert.

- Vi har fått oversikt over hvem som har rekvirert reseptene det er blitt feil i. Virksomheten legen er tilknyttet vil bli varslet og få oppfordring om å gjennomgå reseptene, sier Jacob Holter Grundt, fagdirektør og lege i Helsedirektoratet. Han understreker at det ikke er rekvirerende lege som har gjort noe feil.

Varselet vil komme enten i legens journalsystem som en klar melding om at resepten må gjennomgås eller ved at legen eller virksomheten som er berørt blir kontaktet direkte av Norsk helsenetts kundesenter.

- Vi beklager merarbeidet som påføres leger i en allerede presset arbeidshverdag. For å ivareta pasientsikkerheten, ser vi ingen annen utvei enn å be om at reseptene som er berørt av feilen gjennomgås, sier Holter Grundt.

Det er blitt vurdert om feilene i de nesten 2000 reseptene kan rettes maskinelt.

- Det trenges en medisinskfaglig vurdering når reseptene rettes opp. Derfor kan vi ikke gjøre dette uten legenes hjelp, forklarer Holter Grundt.

Han presiserer at det som må gjennomgås er informasjonen om dosering.

Helsedirektoratet jobber sammen med Norsk helsenett med å lage en veiledning til den som har rekvirert eller signert resepten om hvordan rettingen skal gjøre. Den vil bli publisert på Helsedirektoratets samleside med informasjon om feilen i e-reseptkjeden.

- I bunn og grunn dreier det seg om at legen må gjøre en medisinskfaglig vurdering av det som står om dosering i resepten, sier Holter Grundt.

Beslutningen om å kontakte de som har rekvirert reseptene ble tatt tirsdag kveld. 

Helsedirektoratet anbefaler fortsatt at sykehus, sykehjem og kommunale helse- og omsorgstjenester gjennomgår medikamentkurver og medisinkort spesielt, for legemidler som doseres sjeldnere enn daglig.

- De bør gjøre en ekstra sjekk av dosering når de henter reseptinformasjon fra reseptformidleren frem til vi er i mål med ryddejobben, sier Holter Grundt.

Listen med hvilke legemidler som er berørt anses nå som komplett, og ligger på Helsedirektoratets nettside.

Abonner på nytt eller oppdatert innhold