Overdosetallene viser at det har vært en økende trend i overdosedødsfall i Norge siden 2013. Helsedirektoratet har hatt en overdosestrategi siden 2014. Fokuset har primært vært på skadereduserende tiltak som Switch, nalokson, kunnskapsutvikling og erfaringsutveksling mellom kommuner.
Endringer på rusfeltet
– Helsedirektoratet viderefører nå dette arbeidet, men basert på kunnskapsoppdatering og endringer i rusfeltet, har vi igangsatt arbeidet med også nye tiltak. Blant annet gjelder dette en kommunal overdoseforebyggende pakke som vil gjøre det enklere å tilgjengeliggjøre kunnskapsbaserte råd. Dette er nå på ekstern høring hvor fristen er i midten av august, sier Guldvog.
Overdosekoordinator
Oslo og Bergen har hatt overdosekoordinatorer siden 2014. Nå ser Helsedirektoratet at bildet har endret seg, og ser derfor et behov for å tilgjengeliggjøre overdoseforebyggende kunnskap for alle landets kommuner.
– Derfor tilgjengeliggjør vi overdosekoordinatorer for alle kommuner, forankret i de regionale KORUSENE. Dette mener vi er et grep som vil kunne øke kompetansen i kommunene og et ledd i kampen for å få ned overdosedødstallene, understreker helsedirektøren.
Helsedirektoratet vil også øke tilgjengeligheten på Nalokson, og ser nå på muligheten for å gjøre den reseptfritt slik det nå er i Sverige.
Helsedirektoratet har bestilt en kunnskapsoppsummering for å se på hvilke tiltak som er mest effektive for å kunne møte utfordring vi ser med nye syntetiske opioider.
Basert på kunnskapsoppdateringen vil Helsedirektoratet videre vurdere et nasjonalt prosjekt innenfor rusmiddeltesting.
Helsedirektoratet er også i gang med å utvikle et varslingssystem slik at det raskere og mer effektivt kan varsles om farlige stoffer som er tilgjengelig i miljøene.