Det kommer frem i Helsedirektoratets statistikk over pasienter som mottok habilitering i spesialisthelsetjenesten i perioden 2019-2023.
Statistikken viser resultater for voksne, barn og unge under 18 år med medfødte eller tidlig ervervede funksjonsnedsettelser, med fokus på autisme, psykisk utviklingshemming og cerebral parese.
– Dette er viktige pasientgrupper, som har store behov for koordinerte tjenester på tvers av nivåer og sektorer, sier avdelingsdirektør Helga Katharina Haug i Helsedirektoratet.
Øker for både barn og voksne
Økningen av pasienter fra 2019 til 2023 var omtrent lik for barn og voksne. Rundt halvparten av habiliteringspasientene var under 18 år.
I løpet av femårsperioden økte antall pasienter per innbygger som mottok spesialisthelsetjenester for autisme og utviklingshemming. Dette gjaldt både for barn og voksne. Antall pasienter per innbygger som mottok spesialisthelsetjenester for cerebral parese ble redusert fra 2019 til 2023 blant barn, men økte blant voksne.
I tillegg til utvikling i bruk av tjenestene, viser også statistikken forskjeller mellom geografiske områder. Antall habiliteringspasienter per innbygger i 2023 var høyest i region Sør-Øst og Midt-Norge. Merk at forskjeller i organisering av tjenestetilbudet og koding av aktivitet kan påvirke variasjonen mellom bostedsområder i visningene. Dette må tas i betraktning ved tolkning av resultatene.
Skal lage nasjonal faglig retningslinje for autisme
I 2023 mottok 7,7 pasienter per 1 000 innbyggere under 18 år spesialisthelsetjenester for autisme. Dette er 2,3 flere pasienter per 1 000 innbyggere sammenlignet med 2019. Sterkest vekst var det i aldersgruppen 5-9 år. Det er også økning blant voksne.
Helsedirektoratet fikk i 2023 i oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet å utarbeide en nasjonal faglig retningslinje for autisme. Dette på bakgrunn av NOU 2020:1: Tjenester til personer med autisme og til personer med Tourettes syndrom.
Helsedirektoratet vil involvere tjenestene, fagmiljøer og brukere i dette arbeidet.
– Retningslinjen vil blant annet kunne bidra til å gi et likeverdig tilbud til målgruppen og redusere variasjon på tvers av helseregioner, sier Helga Katharina Haug.