Tema for faktaarket
Faktaarket skal gi virksomheten oversikt over hvilke krav som skal ivaretas ved etablering og bruk av videokonsultasjon. Ved planlegging av bruk av videokonsultasjon skal virksomheten dokumentere at nødvendige sikkerhetsløsninger er etablert. Benyttes ekstern leverandør / databehandler for hele eller deler av løsningen, må denne dokumentere sin del av løsningen og det skal inngås databehandleravtale.
Gjelder bruk av videokonsultasjon mellom helsepersonell og pasient ved ytelse av helsehjelp og mellom helsepersonell uten at pasient deltar. Faktaarket kan benyttes internt i virksomheten og mot leverandør. Faktaarket omfatter ikke lagring av videokonsultasjoner.
Før videokonsultasjon kan tas i bruk må kliniske forhold rundt ytelse av forsvarlig helsehjelp vurderes. I forkant av en videokonsultasjon må medisinskfaglig ansvarlig gjøre en vurdering om det er faglig forsvarlig å gjennomføre konsultasjonen som videokonsultasjon. Faktaarket omtaler ikke disse momentene. Faktaarket omfatter planlagte videokonsultasjoner. I akuttsituasjoner kan videokonsultsjoner fra en nødrettsbetraktning av og til være nødvendig for å gi pasienten trygg og rask behandling. Utradisjonelle tiltak, som bruk av video i kritiske situasjoner, kan forsvares i enkelttilfeller, men bør ikke utvikle seg til en systematisk praksis. Faktaarket omtaler ikke dette. Les om dette i rundskriv om informasjonshåndtering i spesialisthelsetjenesten (regjeringen.no).
Dette faktaarket er spesielt relevant for
Virksomhetens ledelse er ansvarlig for at bruk av videokonsultasjon ivaretar pasientrettigheter og sikkerhet, taushetsplikt, personvern og gir nødvendig informasjonssikkerhet i hele løsningen. Faktaarket er relevant for:
- virksomhetens leder/ledelse
- sikkerhetsleder
- ansatt / medarbeider
- personvernombud
- IKT-ansvarlig
- databehandler
- leverandør
Krav i Normen
Faktaarket gjelder følgende kapitler i Normen: