2. Inngang til pakkeforløp for tykk- og endetarmskreft
Det er få kjente risikofaktorer for kreft i tykk- og endetarm, men noen personer har økt risiko:
Personer som har eller har hatt tarmkreft, tarm- polypper eller kronisk inflammatorisk tarmsykdom
Personer med tarmpolypper eller førstegrads slektninger som har hatt tykktarm-, endetarm- eller endometriekreft før 50- årsalder
Det er begrunnet mistanke om kreft i tykk- og endetarm hos pasienter over 40 år med ett eller flere av følgende symptomer eller funn:
Uavklart blødning fra tarmen
Funn av tumor eller polypp ved ano-/rektoskopi
Endring av et ellers stabilt avføringsmønster i over fire uker
Pasienter med uspesifikke symptomer uten symptomer fra mage/tarm henvises til Diagnostisk pakkeforløp hvis det er begrunnet mistanke om alvorlig sykdom.
Henvisningen fra fastlege eller annen henvisende instans til spesialisthelsetjenesten skal inneholde opplysninger om:
Eventuell økt risiko for tarmkreft
Detaljerte symptomer og funn fra objektive undersøkelser som abdominal palpasjon, rektaleksplorasjon, eventuelt rektoskopi samt gynekologisk undersøkelse hos kvinner
Hemoglobinverdi
Undersøkelse på okkult blod i avføringen
Opplysning om pasientens almenntilstand, andre sykdommer og medisiner
Henvisningen skal tydelig merkes «Pakkeforløp for tykk- og endetarmskreft» og sendes elektronisk (klart å foretrekke) eller telefonisk henvisning (unntaksvis) etterfulgt av henvisning på papir (faks eller post).
For dette forløpet finnes ingen filterfunksjon. Mistanke om tykk- eller endetarmskreft blir begrun- net mistanke når ett eller flere av punktene under Begrunnet mistanke – kriterier for henvisning til pakkeforløp foreligger. I så fall kan pasienten henvises til Pakkeforløp tykk- og endetarmskreft uten at ytterligere undersøkelser (filterfunksjon) utføres.
Ved begrunnet mistanke om kreft i tykk- eller endetarm skal pasienten henvises til Pakkeforløp for tykk- og endetarmskreft for videre utredning i spesialisthelsetjenesten. Den behandlingsmessige konsekvens av videre undersøkelser må vurderes i samråd med pasient og pårørende, spesielt ved betydelig komorbiditet. Hensynet til pasientens ønsker og livskvalitet skal tillegges stor vekt.
Fastlege eller annen henvisende instans skal ved henvisning til pakkeforløp informere pasienten om:
Den begrunnede mistanken om tykk- eller endetarmskreft
Hva henvisning til pakkeforløp innebærer
Fastlege/primærhelsetjenesten, avtalespesialist, enheter/avdelinger i eget helseforetak, annet helse- foretak, nasjonale screeningprogram eller øvrige virksomheter kan henvise pasienter til Pakkeforløp for tykk- og endetarmskreft i spesialisthelsetjenesten. Alle henvisninger skal sendes til offentlig sykehus i spesialisthelsetjenesten.
Kode for start av Pakkeforløp for tykk- og endetarmskreft skal registreres på dato når:
Henvisning merket "Pakkeforløp" mottas i spesialisthelsetjenesten.
Henvisning som oppfyller kravene til pakkeforløp, men ikke er merket "Pakkeforløp", er mottatt i spesialisthelsetjenesten.
Begrunnet mistanke om kreft oppstår eller det påvises kreft i spesialisthelsetjenesten, og dette dokumenteres i journalen til pasienten.
Registreringen skal skje i offentlig sykehus, inkludert private ideelle sykehus. Det er vanligvis den kliniske sykehusavdeling som koder start pakkeforløp. Det skal løpende dokumenteres i pasientens journal at pasienten er inkludert i Pakkeforløp for tykk- og endetarmskreft.
Det skal registreres:
Kode
Kodebeskrivelse
A12A
Start pakkeforløp - henvisning mottatt
Forløpsbeskrivelse
Forløpstid
Fra henvisning mottatt til førstefremmøte utredende avdeling