Følgende grupper defineres som risikogrupper for lungekreft:
Personer over 40 år som er eller har vært røykere, eller har vært utsatt for passiv røyking. Desto mer man har røkt desto større er risikoen
Personer utsatt for eksponering av radongass over tid, spesielt i kombinasjon med røyking
Personer som i yrkessammenheng har vært utsatt for asbest, metaller som for eksempel arsenikk, krom og nikkel, ioniserende stråling og/eller polysykliske aromatiske hydrokarboner
Ingen symptomer peker entydig mot lungekreft. Alle symptomene hos lungekreftpasienter kan også forekomme ved andre sykdommer. Lungekreft mistenkes og bør utredes om ett eller flere av punktene nedenfor er til stede:
Hemoptyse (blodig oppspytt)
Et eller flere av følgende uforklarlige og vedvarende (over 3 uker) symptomer eller funn:
hoste
bryst-/skuldersmerter
dyspne
thorax-funn
heshet
finger-clubbing
vena cava superior-syndrom
tilbakevendende luftveisinfeksjoner
Filterfunksjon
Røntgen thorax front og side bør tas i løpet av en virkedag når en pasient har symptomer som gir mistanke om lungekreft. Alternativt kan fastlege henvise direkte til CT thorax.
Hvis røntgen thorax eller CT thorax gir mistanke om lungekreft, skal pasienten henvises Pakkeforløp for lungekreft. Dette gjelder også når bilder er tatt på annen indikasjon enn symptomer fra lunge/luftveier. Ved fortsatt klinisk mistanke om lungekreft som endret eller uforklarlig dyspnoe og hemoptyse av mer enn en ukes varighet til tross for normale eller uspesifikke funn ved røntgen thorax må pasienten enten henvises lungelege for snarlig utredning eller det må tas CT thorax-øvre abdomen.
Også funn av kreftceller forenlig med lungekreft i vevsprøve tatt i utredning av annen mistenkt sykdom skal lede til henvisning til Pakkeforløp for lungekreft.
Pasienter bør uten å vente på svar på røntgen thorax henvises Pakkeforløp for lungekreft ved:
Persisterende hemoptyse hos røykere/eks-røykere over 40 år
En forutsetning for raskt pakkeforløp er at henvisning fra fastlege eller annen henvisende instans inneholder opplysninger om begrunnet mistanke om lungekreft.
Henvisningen må også inneholde andre relevante opplysninger, som f.eks. bruk av blodfortynnende medikamenter og vesentlig komorbiditet.
Henvisningen skal tydelig merkes «Pakkeforløp for lungekreft» og sendes elektronisk (klart å foretrekke) eller telefonisk (unntaksvis) etterfulgt av henvisning på papir (faks eller post).
Henvisningen sendes lokalsykehuset eller nærmeste sykehus med lungemedisinsk kompetanse.
Beslutningen tas av den legen som har sett pasienten og bestilt røntgenundersøkelsen(e).
Avhengig av lokale rutiner kan også røntgenleger som beskriver suspekte bilder ta beslutningen og ta direkte kontakt med lungemedisiner eller pasientkoordinator på lungemedisinsk avdeling. I slike tilfeller må også henvisende lege gis beskjed snarest.
Fastlege eller annen henvisende instans skal ved henvisning til Pakkeforløp for lungekreft informere pasienten om:
Den begrunnede mistanken om lungekreft
Hva henvisning til pakkeforløp innebærer
Fastlege, avtalespesialist, røntgeninstitutt eller annen lege i primær- eller spesialisthelsetjenesten kan henvise pasienter til Pakkeforløp for lungekreft
i spesialisthelsetjenesten. Fastlegen skal alltid få kopi av henvisningen. Alle henvisninger skal sendes til offentlig sykehus i spesialisthelsetjenesten.
Kode for start av Pakkeforløp for lungekreft skal registreres på dato når:
Henvisning merket "Pakkeforløp" mottas i spesialisthelsetjenesten.
Henvisning som oppfyller kravene til pakkeforløp, men ikke er merket "Pakkeforløp", er mottatt i spesialisthelsetjenesten.
Begrunnet mistanke om kreft oppstår eller det påvises kreft i spesialisthelsetjenesten, og dette dokumenteres i journalen til pasienten.
Registreringen skal skje i offentlig sykehus, inkludert private ideelle sykehus. Det er vanligvis den kliniske sykehusavdeling som koder start pakkeforløp. Det skal løpende dokumenteres i pasientens journal at pasienten er inkludert i Pakkeforløp for lungekreft.
Det skal registreres:
Kode
Kodebeskrivelse
A26A
Start pakkeforløp – henvisning mottatt
Forløpsbeskrivelse
Forløpstid
Fra henvisning mottatt til første fremmøte utredende avdeling