Valg av behandlingsstrategi gjøres på bakgrunn av preoperativ utredning inkludert radiologiske undersøkelser, biopsi /cytologi hvis avansert sykdom, vurdering av komorbiditet og samtale med pasienten.
Primæroperasjon:
Målet er ingen synlig resttumor. Hvis det ikke er mulig å oppnå, bør resttumor <1 cm tilstrebes.
Ved operasjonen fjernes:
livmor, eggstokker og oment
metastaser
lymfeknuter langs de store blodårer i bekkenet og para-aortalt der det er aktuelt
retroperitoneal disseksjon i bekkenet og tarminngrep er ofte nødvendig
kirurgiske prosedyrer i øvre abdomen er indisert hvis de resulterer i optimal tumorreduksjon (splenektomi, leverreseksjon, diafragma/ peritoneumreseksjon)
Cellegiftbehandling:
Tilleggsbehandling med cellegift gis til de aller fleste, bortsett fra noen i tidlig stadium.
MDT-møtet lager behandlingsplan:
Primær operasjon med eller uten assistanse av gastrokirurg
Adjuvant cellegiftbehandling
Forsinket primæroperasjon etter neoadjuvant cellegiftbehandling
Symptomlindrende behandling
Eventuelt strålebehandling av metastaser
For enkelte pasienter er fertilitetsbevarende kirurgi aktuelt
Kirurgi:
Blødning
Infeksjon eller andre komplikasjoner i såret
Komplikasjoner fra urinveier eller lunger
Komplikasjoner fra buken ved tarmkirurgi
Blodpropp
Cellegift:
Tretthet, kognitive problemer som konsentrasjonsproblemer, hormonelle problemer, nerveproblemer som nummenhet og prikking i hender og føtter, ledd- og bensmerter
Redusert arbeidskapasitet, emosjonelle problemer, angst og depresjon kan forekomme.
Kartlegge familiesituasjon og behov for henvisning til for eksempel sosionom
Bistå med næringstilskudd, fysioterapi, smertestillende behandling, lindrende behandling og psykososial støtte
Eventuelt henvisning til psykiater/psykolog
Pårørendes behov for informasjon skal også imøtekommes og nødvendige tiltak iverksettes
Behandlende lege skal vurdere den enkelte pasients behov for rehabilitering så tidlig som mulig i behandlingsforløpet. Ved behov for rehabilitering eller annen etterbehandling skal behandlende lege sammen med pasienten vurdere aktuelle tiltak og hvor tiltaket best kan iverksettes. Fastlegen skal informeres om denne vurderingen. Mange får psykososiale problemer og redusert arbeidskapasitet etter avsluttet behandling. Fastlegen skal følge opp dette. En plan for rehabilitering bør utarbeides når det er aktuelt.
Palliative tiltak skal vurderes individuelt. Pasient og pårørende skal gis grundig informasjon om slik behandling, mulig nytte, og mulig risiko for komplikasjoner og bivirkninger, samt sannsynlige leveutsikter. Palliativ behandling krever ofte tverrfaglig innsats både i spesialist- og primær- helsetjenesten. Fastlegen har en sentral rolle.
Når alle undersøkelsessvar foreligger og disse er vurdert i multidisiplinært team-møte (MDT-møte), skal det gjennomføres en samtale med pasienten og eventuelt pårørende om behandlingsplanen. Videre drøftes tidsperspektivet i behandlingstilbudet, mulige bivirkninger, risiko for komplikasjoner og konsekvenser hvis pasienten ikke ønsker den anbefalte behandlingen. I samtalen avklares pasientens forventninger til forløpet, og pasientens livssituasjon, ressurser, behov og ønsker kartlegges. Pasienten oppfordres til å ha pårørende eller ledsager med til samtalen.
Behandlende lege i den enkelte sykehusavdeling har ansvaret for pasienten i den perioden pasienten er til behandling i den aktuelle avdelingen.
Når beslutning om behandling er tatt etter gjennomført utredning, skal pasienten settes opp til behandling innen de angitte forløpstider. På første behandlingsdag skal kode for behandling registreres. Dette gjelder både om behandlingen regnes som hovedbehandling, eller som neoadjuvant behandling. Hvis det dreier seg om overvåking uten behandling eller ingen behandling, skal registreringen av denne beslutningen kodes på dato for samtale med pasienten.
Følgende koder skal benyttes:
Kode
Kodebeskrivelse
A21FK
Behandling start – Kirurgisk behandling
A21FM
Behandling start – Medikamentell behandling
A21FS
Behandling start – Strålebehandling
A21FL
Behandling start – Symptomlindrende behandling
A21FO
Behandling start – Overvåking uten behandling
A21FI
Behandling start – Ingen behandling
Dersom pakkeforløp avbrytes ved at pasienten ikke ønsker ytterligere utredning eller behandling/utredning eller behandling ønskes i utlandet eller ved privat klinikk (når denne ikke er en definert del av pakkeforløpet)/eller ved død skal avdelingen registrere:
Kode
Kodebeskrivelse
A21X
Avslutning pakkeforløp eggstokkreft
Koden registreres når det tas beslutning om at Pakkeforløp for eggstokkreft avbrytes.