2. Inngang til pakkeforløp for pasienter med uspesifikke symptomer
Symptomer/funn gir mistanke om alvorlig sykdom som kan være kreft og som det haster å avklare
Sykdomsbildet tilsier ikke at organspesifikk utredning er mer hensiktsmessig
Konkret dreier det seg ofte om følgende primært nyoppståtte symptomer og funn:
Allmenn sykdomsfølelse
Uttalt tretthet
Større utilsiktet vekttap
Feber uten påvisbar årsak
Uforklarlig lav hemoglobin (anemi)
Diffuse skjelettsmerter
En eller flere alarmerende laboratorieprøver som ikke umiddelbart kan forklares
Markant økning i antall kontakter med helsevesenet hos en pasient med lavt forbruk av helsetjenester tidligere
Markant økning i medisinforbruk, for eksempel antibiotika eller analgetika hos en pasient med tidligere lavt medisinforbruk
Fastlege, praktiserende spesialist, sykehusavdeling eller annen med henvisningsrett kan henvise pasienter til Diagnostisk pakkeforløp. Ved klinisk mistanke om alvorlig sykdom som kan være kreft skal det gjøres:
Grundig anamnese og klinisk undersøkelse av hjerte, lunger, inspeksjon av hud, palpasjon av lymfeknuter, mammae eller testis, gynekologisk undersøkelse og rektal eksplorasjon
Urinprøve, stiks for glukose, protein, leukocytter, nitritt og blod
Feces for blod. Ved positiv prøve vurderes henvisning direkte til Pakkeforløp for tykk- og endetarmskreft
Henvisningen merkes «Diagnostisk pakkeforløp for pasienter med uspesifikke symptomer på alvorlig sykdom som kan være kreft», og sendes lokalt Diagnostisk senter eller tilsvarende enhet. Henvisningen skal sendes elektronisk (klart å foretrekke) eller henvisning på papir (faks eller post).
Henvisende lege må avklare og formidle informasjon om komorbiditet og om det er spesielle psykiske, fysiske eller sosiale forhold av betydning for videre utredning. Eksempler kan være behov for tolk, antikoagulasjonsbehandling som har betydning for biopsitaking, nedsatt nyrefunksjon som kan gi konsekvenser for intravenøs kontrast ved radiologisk utredning, eller allergier overfor medikamenter eller kontrastmidler. Korrekt og oppdatert medikamentliste må følge med.
Henvisende lege er ansvarlig for at resultater fra innledende utredning er tilgjengelig for Diagnostisk senter.
Ved begrunnet mistanke om kreft uten kjent utgangspunkt skal pasienten henvises til utredning i spesialisthelsetjenesten. Den behandlingsmessige konsekvens av videre undersøkelser må vurderes i samråd med pasient og pårørende, spesielt ved betydelig komorbiditet.
Henvisende lege skal drøfte den aktuelle situasjonen med pasienten og eventuelt pårørende, og gi informasjon om at:
Det er mistanke om alvorlig sykdom som kan være kreft
Pasienten på bakgrunn av dette henvises til Diagnostisk pakkeforløp for pasienter med uspesifikke symptomer på alvorlig sykdom som kan være kreft og hva dette innebærer
Legen kan etter vurdering oppfordre pasienten til å ta med en støtteperson under utredningsforløpet.
Fastlege/primærhelsetjenesten, avtalespesialist, annet helsepersonell med lovbestemt henvisningsrett til spesialisthelsetjenesten, enheter/avdelinger i eget helseforetak, annet helseforetak (HF 1), nasjonale screeningprogram eller øvrige virksomheter kan henvise pasienter til Diagnostisk pakkeforløp for pasienter med uspesifikke symptomer på alvorlig sykdom som kan være kreft. Fastlegen skal alltid få kopi av henvisningen.
Kode for start av Diagnostisk pakkeforløp for pasienter med uspesifikke symptomer på alvorlig sykdom som kan være kreft skal registreres på dato når:
Henvisning merket "Pakkeforløp" mottas i spesialisthelsetjenesten.
Henvisning som oppfyller kravene til pakkeforløp, men ikke er merket "Pakkeforløp", er mottatt i spesialisthelsetjenesten.
Begrunnet mistanke om kreft oppstår eller det påvises kreft i spesialisthelsetjenesten, og dette dokumenteres i journalen til pasienten.
Registrering skal skje i offentlig sykehus (inkludert private ideelle sykehus), og primært i Diagnostisk senter. Det skal løpende dokumenteres i pasientens journal at pasienten er inkludert i Diagnostisk pakkeforløp for pasienter med uspesifikke symptomer på alvorlig sykdom som kan være kreft.
Det skal registreres:
Kode
Kodebeskrivelse
C01A
Start pakkeforløp - henvisning mottatt
Forløpsbeskrivelse
Forløpstid
Fra henvisning mottatt til første fremmøte utredende avdeling