Om seminaret
Tema for seminaret er hvordan vi kan skape god oppvekst med like muligheter for barn og unge med innvandrerbakgrunn.
Under seminaret vil vi presentere oppdatert statistikk, gode eksempler og konkrete tiltak som kommuner kan bruke i sitt arbeid.
I dag har hvert femte barn i Norge innvandrerbakgrunn, og antallet øker – ikke minst som følge av krigen i Ukraina. Mange møter utfordringer knyttet til skolegang og fritidsaktiviteter. Hvilke muligheter og barrierer opplever de? Og hvordan kan vi sikre en god oppvekst og like muligheter for alle barn og unge i Norge?
Det er mulig å delta både fysisk og digitalt. Lenke til videostream kommer på imdi.no når tiden nærmer seg.
Påmelding
Påmelding skjer på Imdis nettsider.
Målgruppe
- Kommunale planleggere og beslutningstakere som jobber med barn og unges oppvekstmiljø
- Skoler, barnehage, sosialarbeidere og andre institusjoner som arbeider med barn og unge
- Fagpersoner og beslutningstakere som er involvert i forebyggende arbeid for barn og unge
- Privatpersoner, foreldre, frivillige og andre med interesse for barn og unges og deres oppvekstkår
Program
Lett servering fra kl. 08.30.
09.00 Velkommen, v/Libe Rieber-Mohn, direktør i IMDi
09.10 Presentasjon av oppvekstprofilene, v/Hanna Helgeland, prosjektleder i Helsedirektoratet
09.25 Tall og fakta om barn og unge med innvandrerbakgrunn v/Benedicte Falch-Monsen, fagdirektør i IMDi
09.40 Perspektiver og erfaringer
To unge voksne ressurspersoner deler sine erfaringer og råd til kommuner og andre som jobber med barn og unge og integrering:
- Sahra Jaber, daglig leder ved Furuset bibliotek og aktivitetshus
- Warsame Ali, daglig leder av FlexID
Kommunenes arbeid, erfaringer og råd
10.10 Om politikken og arbeidet for integrering og inkludering av barn og unge v/ politisk ledelse i Arbeids- og inkluderingsdepartementet representert av statssekretær Kjetil Vevle
10.20 De unge har siste ordet – appell v/ungdommer fra IMDis ungdomspanel
Om oppvekstprofilene
Oppvekstprofilene samler statistikk fra ulike sektorer på ett sted og gir et godt grunnlag for å vurdere oppvekstvilkårene i kommunene. Hver kommune får sin egen profil, og det samme gjelder bydelene i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. Datagrunnlaget gjør det mulig å sammenligne egen kommune med både nasjonale tall og andre kommuner. Oppvekstprofilene inneholder en temaartikkel og oppvekstbarometer med nøkkeltall for kommunen eller bydelen.
Oppvekstprofilene er et samarbeid mellom Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet, Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, Utdanningsdirektoratet, Kommunesektorens organisasjon, Integrerings- og mangfoldsdirektoratet og Arbeids- og velferdsdirektoratet. Målet er å styrke kommunenes mulighet for kunnskapsbasert arbeid gjennom samordnet og helhetlig styringsinformasjon om oppvekstsvilkår.

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet er hovedarrangør, sammen med Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet, Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, Utdanningsdirektoratet, Kommunesektorens organisasjon, Integrerings- og mangfoldsdirektoratet og Arbeids- og velferdsdirektoratet.