WHO-kodens formål er å beskytte amming og sørge for at morsmelkerstatning/tilskuddsblandinger er tilgjengelig ved behov, men ikke markedsføres.
WHO-koden gir anbefalinger om regulering av barnematprodusentenes markedsføring av morsmelkerstatninger/tilskuddsblandinger, tåteflasker og smokker, og hvilket ansvar helsepersonell har for å beskytte foreldre mot markedsføring av disse produktene.
Hovedpunkter i WHO-koden
- Markedsføring av morsmelkerstatning/tilskuddsblandinger, flasker eller smokker skal ikke forekomme i helsetjenesten, på utsalgssteder eller digitalt.
- Informasjon til helsetjenesten om morsmelkerstatning/tilskuddsblandinger skal begrenses til vitenskapelige publikasjoner og kun inneholde opplysninger av vitenskapelig eller faktisk karakter.
- Det skal ikke gis gratisprøver av morsmelkerstatning/tilskuddsblandinger, tåteflasker og smokker til helsepersonell eller foreldre.
- Erstatninger for morsmelk skal ikke markedsføres gjennom prisvirkemidler som rabatter.
- Sykehus skal anskaffe morsmelkerstatning/tilskuddsblandinger, flasker og smokker i tråd med vanlige innkjøpsrutiner.
- Helsepersonell skal ikke motta gaver fra barnematindustrien.
- Helsetjenestens lokaler skal ikke benyttes til markedsføring, presentasjon eller reklame for disse produktene, eller til utdeling av materiell fra produsentene.
- Barnematindustriens ansatte skal ikke ta kontakt med gravide eller mødre.
- Det anbefales at fagmøter og konferanser for helsepersonell ikke er sponset av barnematindustrien, eller at helsepersonell mottar sponsormidler til å delta på konferanser.
- Merking av morsmelkerstatninger/tilskuddsblandinger skal utformes slik at den gir nødvendig informasjon om korrekt bruk av produktet, og skal ikke inneholde bilder av spedbarn eller benytte ord som idealiserer bruken. Merkingen skal også anmode om at produktet bare brukes etter anbefaling av uavhengig helsepersonell.
- Morsmelkerstatninger skal være av optimal kvalitet.
- Helsemyndighetene skal sørge for forskningsbasert kunnskap om sped- og småbarnsernæring.
I Norge er deler av WHO-koden ivaretatt i ulike regelverk (mattilsynet.no).
International Code of Marketing of Breast-Milk Substitutes (who.int) (1981)