AmmE-læring
AmmE-læring er et nettkurs i ammeveiledning rettet mot studenter og helsepersonell. Nettkurset er gratis.
Hva er AmmE-læring?
AmmE-læring er et fleksibelt, gratis og lett tilgjengelig nettkurs som ble lansert 22. august 2022.
Hensikten med nettkurset er å gi studenter i helsesykepleie og jordmorfag, samt annet aktuelt helsepersonell, opplæring i ammeveiledning gjennom kvalitetssikret kunnskap om amming og morsmelk. AmmE-læring dekker det teoretiske kunnskapsgrunnlaget ansatte ved Mor-Barn-vennlig sykehus og Ammekyndig helsestasjon bør ha gjennomgått.
Ammeveiledning har også et praktisk aspekt som krever øving, både i utdanningen og i yrkespraksis. Det anbefales at AmmE-læring kombineres med kasuistikkdrøftinger på campus eller sammen med kollegaer i kommuner/helseforetak.
Alle som gjennomfører kurset kan hente ut kursbevis i AmmE-læring.
Målgruppe
- Helsesykepleier- og jordmorstudenter
- Helsepersonell ved landets helsestasjoner
- Helsepersonell ved landets føde-/barsel-/barneavdelinger
Tilgang til nettkurset
For å få tilgang til nettkurset kreves kun innlogging med et valgt brukernavn og passord. Kurset kan gjennomføres på PC, nettbrett eller mobil.
Merk. Når du registrerer deg mottar du en e-post fra NTNU (no-reply@digit.ntnu.no) som inneholder en lenke for å bekrefte eposten din. For å sikre at du kan logge deg inn igjen senere og fortsette kurset er det viktig at du klikker på bekreftelseslenken før du starter kurset første gang. Sjekk søppelpost om du ikke finner e-posten. Finner du den ikke der, er det mest sannsynlig på grunn av begrensninger satt av dine lokale IT-systemer. Vi anbefaler da at du lager ny bruker med privat epostadresse.
Se en kort presentasjon av AmmE-læring (1 min 24 sek):
Bakgrunn for AmmE-læring
Nesten alle mødre i Norge begynner å amme, men mindre enn halvparten ammer i tråd med helsemyndighetenes anbefalinger. Mange mødre opplever ammeproblemer som ofte kunne vært forebygget eller løst med kunnskapsbasert ammeveiledning.
Målet med AmmE-læring er at flere mødre får ammeveiledning av god kvalitet slik at flere barn får morsmelk i tråd med norske myndigheters anbefalinger.
Ansvarlige for nettkurset
NTNU, Trondheim kommune og tidligere Enhet for amming ved Folkehelseinstituttet (FHI) har i samarbeid utviklet AmmE-læring. Nettkurset er kvalitetssikret og holdes faglig oppdatert av Helsedirektoratet. NTNU har det tekniske ansvaret og drifter læringsplattformen Digit (ntnu.no).
International Board Certified Lactation Consultant (IBCLC)
International Board Certified Lactation Consultant (IBCLC) (internasjonalt sertifisert ammeveileder) er en beskyttet tittel som beskriver hvilket nivå og erfaring en ammeveileder har.
Den personen som innehar denne sertifiseringen har lang klinisk erfaring og et høyt teoretisk kunnskapsnivå.
Det internasjonale rådet for godkjenning av ammespesialister, IBLCE (International Board of Lactation Consultant Examiners), ble stiftet i 1985 for å lage og administrere en uavhengig, frivillig eksamen for å identifisere personer som «innehar de nødvendige ferdigheter, kunnskaper og holdninger for å gi mødre og barn hjelp med amming av høy kvalitet». Det stilles ikke krav til at vedkommende har ammet eller er kvinne.
Eksamen
Les mer om hvordan bli IBCLC (dansk) (ibclc-commission.org).
Har du en 3-årig høgskoleutdanning som helsearbeider er minimumskravet:
- Du må kunne dokumentere at du har minimum 90 kurstimer innenfor ammeveiledning i løpet av de siste 5 år innen eksamen. Du må også ha kurs i lunge-hjerte redning av nyere dato.
- Du må kunne dokumentere at du har gitt minimum 1000 timers direkte ammeveiledning i løpet av de siste 5 år innen eksamen.
Det kreves bred kunnskap innen anatomi og fysiologi, brystets utvikling, melkeproduksjon, ammestart, problemløsning, amming av store barn og syke barn, veiledning, kommunikasjon, ernæring og barnets utvikling.
Det er ingen spesielle kurs som leder til denne eksamen. Det er helt fritt hvordan man vil legge det opp. De tidligere kursene «Ammeveiledning trinn I–IV» gir 24 tellende kurstimer for dere som ønsker å ta denne eksamen. Har du tatt høyskolestudiet «Videreutdanning i ammeveiledning» ved Oslo universitetssykehus, gir dette nok tellende timer.
Alle kurstimer må være innen de fem siste årene. Det anbefales å danne en studiesirkel om dere er flere som ønsker å ta denne eksamen.
Faglitteraturen om amming og laktasjon på det nivå som kreves, er på engelsk. Eksamen arrangeres som netteksamen i mai og oktober for kandidater over hele verden. Eksamen arrangeres på forskjellige godkjente sentre for netteksamen i Norge.
Eksamen består av en dagseksamen med 200 spørsmål med flere svaralternativ (multiple choice). Opptil 75 av spørsmålene er bilder med kliniske problemstillinger.
Re-sertifisering
Sertifiseringen må fornyes etter fem år ved å vise til at du har deltatt på et bestemt antall timer med kurs. Etter ti år må eksamen tas på nytt. Dette innebærer at man må holde seg oppdatert både teoretisk og praktisk.
Avviklede kurs
Ammeveiledningskurs trinn 1–4 og videreutdanning i ammeveiledning (VIA) er avviklet etter overføringen av ansvarsoppgaver fra FHI til Helsedirektoratet fra 1. januar 2024.
Vi henviser til AmmE-læring for oppdatering av ammekunnskap for helsetjenesten.