Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

ACT-, FACT- og FACT ung-team

ACT og FACT er tjenestemodeller for oppsøkende og helhetlige tjenester til personer med alvorlige og sammensatte psykiske lidelser og/eller rusproblemer og eventuelt andre tilleggsutfordringer. Det er etablert en tilskuddsordning for å stimulere til etablering av team innen ACT, FACT og FACT ung. Både kommunen og spesialisthelsetjenesten er involvert i driften av teamene.

ACT står for Assertive Community Treatment, eller aktivt oppsøkende behandlingsteam på norsk. Teamene gir oppsøkende og helhetlige tjenester til voksne med alvorlige psykiske lidelser som i liten grad selv oppsøker hjelpeapparatet, og som ofte også har rusmiddelproblemer.

FACT står for Flexible Assertive Community Treatment, eller fleksibelt aktivt oppsøkende behandlingsteam på norsk. FACT-modellen er utviklet gjennom praktisk erfaring med ACT-modellen i Nederland.

Hovedforskjellen mellom teamtypene er at ACT retter seg mot mennesker med et stort og kontinuerlig hjelpebehov ofte grunnet psykose, mens FACT har en bredere målgruppe med et mer varierende hjelpebehov.

FACT ung er en ungdomstilpasning av FACT-modellen. Disse teamene retter seg mot ungdom mellom 12–25 år som har sammensatte vansker og nedsatt fungering på flere områder i livet. For eksempel ungdom som har psykiske vansker, og/eller en grad av rusvansker.

ACT/FACT-team (napha.no) er for personer fra 18 år og oppover. Se napha.no for informasjon om FACT ung (napha.no).

Samhandlingsteam på tvers av tjenestenivå

ACT, FACT og FACT ung er samhandlingsmodeller med team bestående av ansatte fra både spesialisthelsetjenesten og kommunal helse- og omsorgstjenesten. Samarbeidet og det felles ansvaret reguleres gjennom samarbeidsavtaler utviklet for hvert enkelt team

Teamene skal ta utgangspunkt i de ressursene kommunen og spesialisthelsetjenesten har, og samle disse i tverrfaglige og oppsøkende team.

Teamene gir samtidige og helhetlige tjenester til mennesker som har alvorlige psykiske helse og/eller rusproblemer og eventuelt andre tilleggsutfordringer.

Ansatte i teamet

Det anbefales at FACT-teamene skal være tverrfaglig sammensatt, team for både ACT, FACT og FACT ung er omtalt under.

Teamene bør ha disse funksjonene:

  • teamleder
  • merkantilt ansatt
  • psykiater/barne- og ungdomspsykiater
  • Psykolog/barne- og ungdomspsykolog
  • Brukerspesialist, person med erfaringskompetanse
  • Sosionom/barnevernspedagog/spesialpedagog/musikkterapeut eller annet sosialfaglig personell
  • Sykepleier/vernepleier/spesialsykepleier innen psykisk helse og rus
  • Russpesialist, person med videreutdanning innen rus
  • Arbeids- og utdanningsspesialist/spesialist i rehabilitering
  • Familieterapeut (FACT ung)

Oppgaver for teamet

  1. å tilby brukeren/pasienten den oppfølgingen som til enhver tid er nødvendig
  2. å tilby oppsøkende behandling 
  3. å støtte opp om inkludering og sosial nettverksbygging
  4. å tilby behandling i tråd med faglige retningslinjer
  5. å støtte opp om yrkesrettet rehabilitering, bedring og selvhjelp

Tilskudd til etablering av ACT og FACT

ACT, FACT og FACT ung-team kan etableres over hele Norge. Man kan gjerne etablere interkommunale team der det er hensiktsmessig ut fra kompetanse, ressurser og pasientgrunnlag.

Målet med tilskuddsordningen er at flere kommuner og helseforetak kan etablere kunnskapsbaserte metoder, modeller og tiltak for målgruppen. Det gis tilskudd  til både omstilling- og etablering. Det er krav om egenfinansiering fra både kommune og spesialisthelsetjeneste for å få tildeling. 

Les mer om tilskuddsordningene her:

Stort potensial for flere team

Det finnes i dag ACT/ FACT/FACT ung-team i alle helseregioner, men det er fortsatt behov for flere team. FACT er en ny måte å organisere tjenester på, og etablering av team bør sees i sammenheng med det allerede eksisterende tjenestetilbudet.  Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid (NAPHA) gir råd og veiledning både rundt antall team og hvordan teamene bør organiseres.  

ACT- og FACT-håndbok

Ressurser

Individuell jobbstøtte (IPS)

Se artikkel om individuell jobbstøtte (IPS).

 

Kontakt

Først publisert: 13.02.2015 Siste faglige endring: 10.03.2025 Se tidligere versjoner