Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Pasientens måledata

Pasientens måledata er et tiltak i digital samhandling som skal muliggjøre økt deling av data i sammenhengende pasientforløp.

Tiltaket pasientens måledata skal samle og tilgjengeliggjøre medisinske måledata for pasienter som er i behandling og har tett oppfølging av ulike aktører på tvers av helse- og omsorgstjenesten.

Tjenesten skal sikre helsepersonell enkel tilgang til oppdatert informasjon om pasientens status og dermed skape bedre informasjonsflyt på tvers av helsepersonell og ulike helsevirksomheter som samarbeider om en pasient. Tiltaket prøves ut i helsefellesskap der spesialisthelsetjenesten, kommunehelsetjenesten og fastlege samarbeider om pasienter som har digital hjemmeoppfølging.

Effektmål

  • Pasientens måledata skal sikre helsepersonell, i første omgang innenfor spesialist- og kommunehelsetjenesten, enkel tilgang til oppdatert informasjon om pasienten og dermed bidra til økt pasientsikkerhet, bedre informasjonsflyt og en mer effektiv ressursbruk.
  • Pasientens måledata skal stimulere til et bedre fungerende marked for digital hjemmeoppfølging.

Felles ambisjoner for 2025

  • En første versjon av tjenesten har vært gjennom begrenset utprøving til sommeren 2025. På bakgrunn av utprøvingen skal det vurderes om tjenesten er så moden at man kan gå videre med utrulling.
  • En første utprøvning av tjenesten, med reelle pasientdata, skal være gjennomført innen utgangen av Q3 2025.
  • Medisinske måledata er utvekslet mellom helsevirksomheter som samarbeider om pasienten, dvs. at både kommunale helse- og omsorgstjenester og spesialisthelsetjenesten kan sende og motta måledata.
  • Foreslå justering av konsept og videre mål for tjenesten basert på læring fra utprøvingen og nytte innen august 2025.
  • Fastsette ambisjoner og legge planer for videre utrulling.

De forskjellige aktørenes leveranser

Helsedirektoratet

Helsedirektoratet skal som myndighet legge til rette for at aktørene lykkes med tiltaket pasientens måledata. Dette gjøres gjennom direktoratets pådriver-rolle innenfor innføring og skjer i henhold til hovedinstruksen. Helsedirektoratet er ansvarlig for konsept og rammebetingelser for tiltaket, og skal oppdatere kost/nytte-vurderinger og gjennomføre måling og evaluering. 

Følgende oppgaver skal gjennomføres i 2025:

  • Måle og evaluere utprøvingen av pasientens måledata, inkludert klinisk nytte, og oppdatere kost/nytte-vurderinger. Som del av dette, skal helsefaglig nytte fra tilsvarende prosjekter i helseteknologiordningen oppsummeres og legges ved evalueringen.
  • Vurdere organisatoriske og helsefaglige konsekvenser av tjenesten måledata for arbeidsdelingen mellom den kommunale helse- og omsorgstjeneste og spesialisthelsetjenesten, herunder foreslå tiltak for tilpasning av nye arbeidsformer i helse- og omsorgstjenesten.
  • Vurdere og anbefale videre planer for pasientens måledata basert på utprøving av tiltaket og markedsmessige vurderinger, herunder leverandørmarkedet.

Norsk helsenett SF 

Norsk helsenett SF er nasjonal tjenesteleverandør og ansvarlig for infrastruktur for samhandling i helse- og omsorgssektoren. Norsk helsenett SF skal etablere tjenesten og er ansvarlig for videre drift og forvaltning av tjenesten. 

Følgende oppgaver skal gjennomføres i 2025:

  • Gjennomføre utprøving av tjenesten i helseregion Sør-Øst med utveksling av data mellom helsevirksomheter som samarbeider om pasienten innen andre kvartal 2025. Tjenesten skal kunne ta imot data og konsumere måledata fra den kommunale helse- og omsorgstjenesten og spesialisthelsetjenesten.
  • Gi innbygger tilgang til måledata og logg gjennom Helsenorge.
  • Bidra med bruksstatistikk, erfaringer og målinger fra utprøvingen, herunder anbefalinger for videre arbeid med leverandører og markedsmessige vurderinger, som innspill til Helsedirektoratets vurderinger og anbefaling om videre innføring av tjenesten.

Regionale helseforetak 

De regionale helseforetakene skal gjennomføre følgende oppgaver i 2025:

  • Helse Sør-Øst RHF skal på vegne av helseregionene ha en lederrolle i utprøving av deling av måledata (digital hjemmeoppfølging og velferdsteknologi) i samhandling mellom primær- og spesialisthelsetjenesten.
  • Øvrige regioner deltar i henhold til sine planer på digital hjemmeoppfølging.

Kommunesektoren 

KS sitt bidrag til arbeidet med digitalisering og helseteknologi er beskrevet i samarbeidsavtalen mellom Helse- og omsorgsdepartementet og KS. KS skal være en pådriver for digital kompetanse, utvikling og utbredelse av sammenhengende tjenester, som tiltaket pasientens måledata. Dette omfatter koordinering av deltakelse fra kommunal sektor og felles leverandørdialog med formål å utarbeide planer for kommunal sektor. 

Samordning og økt gjennomføringskraft i digitaliseringsarbeidet i kommunal sektor skal sikres ved at KS ivaretar og videreutvikler samordnings- og samstyringsstrukturen for digitalisering og smart bruk av teknologi i kommunal sektor. Dette skal skje i samarbeid med regionale digitaliseringsnettverk. Oppgaven inkluderer utvikling og forvaltning av kommunal sektors ambisjoner og portefølje på e-helseområdet i samarbeid med kommuner og fylkeskommuner.

I tillegg skal KS representere sektoren og dens interesser overfor staten og andre nasjonale aktører samt peke ut kommuner som deltar i utvikling og utprøving av nasjonale e-helseløsninger og på vegne av kommunal sektor. 

KS og kommunene har etablert en samstyringsstruktur for digitaliseringsområdet. Denne strukturen vil fremover avklare ambisjonsnivå og ansvar de ulike kommunene vil ta for digital samhandling.

Forventninger for 2025: 

  • Asker kommune deltar i utprøving av pasientens måledata.
  • KS legger til rette for at flere kommuner deltar i utprøving av pasientens måledata (forutsetter at dette sammenfaller med spesialisthelsetjenesten planer og at samarbeidet er formalisert.
  • Oslo kommune kommer også inn i arbeidet, og deltar med sammenhengende pasientforløp sammen med Oslo Universitetssykehus HF.

Pasientens måledata er også beskrevet i reguleringsplanen for e-helse, i nasjonal e-helseportefølje og overordnet under paraplyen digital samhandling.

Først publisert: 31.03.2025 Siste faglige endring: 07.04.2025 Se tidligere versjoner