Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Bruk av teknologi i spesialisthelsetjenesten

Teknologi brukes i økende grad til å flytte tjenester og behandling hjem.

Hjemmesykehus 

Hjemmesykehus innebærer at sykdommer eller tilstander blir behandlet og fulgt opp hjemme i stedet for på sykehus. 

Det dreier seg om spesialiserte tjenestetilbud til personer som trenger sykehusbehandling, men har en tilstand som tilsier at det er forsvarlig med behandling og oppfølging hjemme. Behandling og oppfølging foregå  regelmessige hjemmebesøk av kvalifisert helsepersonell eventuelt supplert med video eller telefonkontakt. 

Dialysebehandling er et typisk område der hjemmesykehus blir benyttet. 

Digital hjemmeoppfølging i spesialisthelsetjenesten

Digital hjemmeoppfølging (DHO) er basert på data fra pasienten (måledata/sensorer eller pasientregistrerte opplysninger/symptomregistreringer). 

DHO omfatter ulike pasienter med diagnoser som kreft, kols, hjertesykdommer, diabetes, psykisk sykdom og covid-19. Vi skiller mellom oppfølging av pasienter som rapporteres via medisinsk utstyr og oppfølging av pasienter via pasientrapporterte data (PRO). 

Telemedisinsk oppfølging via medisinsk utstyr 

Flere pasienter får telemedisinsk oppfølging for søvnapné (med CPAP/BiPAP), telemedisinsk oppfølging og monitorering med pacemaker og ICD samt fjernmonitorering og asynkron telemedisinsk oppfølging for andre tilstander. Fjernmonitorering innebærer automatisk overføring av helsedata fra pasient til sykehus. Elektronisk asynkron kommunikasjon er behandling eller oppfølging der pasienten fyller ut informasjon/besvarer spørsmål og sender det til behandler, som kommuniserer tilbake. 

Det gis også telemedisinsk oppfølging innen psykisk helsevern og rus. 

Først publisert: 31.03.2025 Siste faglige endring: 31.03.2025 Se tidligere versjoner