Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Slik kan du bruke folkehelseprofilene og oppvekstprofilene i oversiktsarbeidet

Her finner du noen forslag og tips til hvordan folkehelse- og oppvekstprofilene kan brukes i arbeidet med folkehelseoversikt for kommunen.

Kommunene og fylkeskommunen kan bruke folkehelseprofilene og oppvekstprofilene og tilhørende statistikkbank som én av flere kilder når de søker svar på noen kjernespørsmål:

  • Hvordan er helsetilstanden for innbyggerne i kommunen?
  • Hvordan er situasjonen i kommunen når det gjelder faktorer som fremmer eller reduserer helsen i befolkningen?
  • Hvordan har barn og unge det i vår kommune?
  • Hvilke ressurser og utfordringer har vi i vår kommune?

For Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim kan i tillegg folkehelse- og oppvekstprofilene gi nyttig informasjon om variasjonen mellom bydelene i kommunen.

Last ned og finn mer informasjon om folkehelse- og oppvekstprofilene.

Se først på fargene i barometeret på side 4

På side 4 i profilen finner du folkehelsebarometeret for din kommune. Her er hver av de 34 nøkkelindikatorene merket med rød, grønn eller gul prikk basert på hvordan kommunens verdi ligger an i forhold til landsverdien.

Kommunens verdi er rød hvis den ligger signifikant dårligere an enn landet, grønn hvis den ligger bedre an enn landet og gul hvis man ikke med sikkerhet kan si om den ligger dårligere eller bedre an enn landet.

Fargene på prikkene i folkehelsebarometeret er et godt utgangspunkt for de aller først. For å vurdere situasjonen i kommunen kan du stille deg selv spørsmålene som følger.

Er det noen varsellamper i form av røde symboler?

Lyser det noen varsellamper i folkehelseprofilens barometer? Er det noen nøkkeltall som er merket med rødt symbol? I så fall kan det være lurt å undersøke disse nærmere.

Er det skjulte utfordringer bak grønne symboler?

Også bak grønne symboler (prikker) kan det skjule seg folkehelseutfordringer for kommunen. Gjennomføring i videregående opplæring er eksempel på et område hvor landsnivået ikke ligger på et ønsket nivå. For disse indikatorene kan kommuner som ligger bedre an enn landet, ha en utfordring selv om de har grønt symbol.

Det er da viktig å se på nivået i seg selv og ikke kun sammenliknet med landet. For eksempel: «Er vi fornøyde med at nivået på gjennomføring i videregående opplæring ligger på 75 prosent i vår kommune?».

Den hvite liggende søylen helt ytterst til høyre i folkehelsebarometeret viser verdiområdet for de ti beste kommunene i landet. For kommuner med mange grønne prikker kan dette nivået være noe å strekke seg etter. Nivået viser potensialet for hva som kan være mulig å oppnå.

Peker relaterte indikatorer i samme retning?

Videre kan en stille seg spørsmålet: Peker relaterte indikatorer i samme retning? Eksempel på relaterte indikatorer er hjerte- og karsykdom i primærhelsetjenesten og andel som er behandlet i sykehus for og/ eller døde av hjerte- og karsykdom. Hvis disse peker i samme negative retning, kan det være en pekepinn på at kommunen har en folkehelseutfordring knyttet til hjerte- og karsykdom.

Man kan si at jo flere funn som peker i samme retning, jo sikrere kan en være på at dette representerer en reell utfordring. I statistikkbanken kan man finne flere relaterte indikatorer.

Man skal likevel være oppmerksom på at indikatorene i folkehelseprofilen og i statikkbanken kan være påvirket av lokale forhold. For eksempel kan tilbud og tilgjengelighet av helsetjenester påvirke antallet som søker hjelp og antallet som behandles. Det innebærer at hvis kommunens innbyggere har god tilgang til konsultasjoner hos lege, kan det påvirke statistikken fra primærhelsetjenesten. I en kommune med dårlig tilbud vil andelen som oppsøker lege kanskje være lavere, selv om antallet som trenger hjelp er like stort. Derfor må man tolke indikatorene i lys av lokalkunnskap.

Bruk statistikkbanken for å studere utviklingen over tid

Et spørsmål som kanskje dukker opp etter at du har studert folkehelsebarometeret for din kommune er: Hvordan har utviklingen vært over tid?

I profilen ser du ikke om det har vært en positiv eller negativ utvikling. Noen ville kanskje sagt at man kan sammenligne årets profil med tidligere profiler, men det bør du ikke gjøre. Definisjoner og utgangspunktet for statistikken kan endres fra ett år til et annet, derfor skal du ikke sammenligne profiler fra ett år med et annet år.

I statistikkbanken kan du derimot se hvordan utviklingen har vært over tid. Dersom det har skjedd endringer i definisjoner, vil tallene i statistikkbanken være oppdatert også bakover i tid.

Indikatornavnene i folkehelsebarometeret (på side 4 i profilene) er klikkbare og går til figurer i statistikkbanken som viser utvikling over tid. 

I statistikkbanken kan du se om kommunen er inne i en synkende eller stigende trend. Om utviklingen går i rett eller gal retning, kan være like viktig informasjon som nivået ett bestemt år.

Dersom kommunens verdi varierer rundt landsverdien, kan det tyde på at kommunen ikke skiller seg tydelig fra landet.

Er det store svingninger fra år til år, kan det gi et signal om at tallene er for små til at statistikken kan brukes som styringsinformasjon. I statistikkbanken har du også mulighet til å undersøke om en utfordring gjelder for begge kjønn og alle aldersgrupper av befolkningen.

I statistikkbanken finner du de samme indikatorene som i profilen, i tillegg til mange flere. Hvis du i årets folkehelseprofil savner en indikator fra en tidligere profil, vil du finne den igjen i statistikkbanken, og da oppdatert med nye årganger.

Hva gjør vi med områder som mangler i profilene og statistikkbanken?

Folkehelseprofilene tar utgangspunkt i tall som finnes i nasjonale registre. Her fins det lite statistikk på områder som kosthold, røyking og positive faktorer som livskvalitet.

Ved å «lese» sykdomsmønsteret i kommunen kan du indirekte få noe informasjon om levevaner, og også en indikasjon på forhold ved miljø, oppvekst og levekår som virker inn på levevanene.

Ungdataundersøkelsen gir viktig informasjon om en del av de områdene som mangler i registrene. Selv om tallene bare vises for ungdom, så kan disse tallene gi et bilde på situasjonen i kommunen som helhet.

Samtidig må kunnskap om lokale forhold tas med i tolkningen av disse dataene.

Kilder til oppsummert kunnskap

Det er viktig å være oppmerksom på at folkehelse- og oppvekstprofilene og statistikkbanken kun er noen få av flere kilder som kommunen skal bruke i arbeidet med å skaffe oversikt over helsetilstand og påvirkningsfaktorer, jamfør lov om folkehelsearbeid. Også andre informasjonskilder må benyttes.

Folkehelserapporten på fhi.no kan benyttes som kilde til å vurdere konsekvenser og årsaksforhold. Folkehelserapporten: Helsetilstanden i Norge (fhi.no) inneholder artikler om risiko- og helsefremmende faktorer, helse og sykdom.

I det videre arbeidet med oversikt over helsetilstand og påvirkningsfaktorer kan også temaside om folkehelsearbeid i kommunen være nyttig.

Mer om statistikken

Når du bruker tallene i folkehelseprofilene og statistikkbank (særlig aktuelt for kommunetall) bør du i være oppmerksom på:

  • Glidende gjennomsnitt (3–15 års gjennomsnitt) – les mer om dette under Begreper i folkehelse- og oppvekstprofilene
  • På noen indikatorer, som trivsel, vaksinasjonsdekning og mobbing, presenteres tallene også som årlige tall i tillegg til tall med flere års gjennomsnitt. Se venstremenyen i Statistikkbanken.
  • Statistisk testing og statistisk signifikans – les mer om dette under Begreper i folkehelse- og oppvekstprofilene
  • Store aldersgrupper: Fordi mange av tallene blir små på kommunenivå, har vi ikke mulighet til å presentere statistikken på findelte aldersgrupper.
  • Alders- og kjønnsstandardisering: I folkehelseprofilen er alle tall som vi mener det er relevant for, alders- og kjønnsstandardisert. I statistikkbanken finnes det flere ulike måltall, både standardiserte verdier og ikke-standardiserte verdier.
    Et viktig spørsmål er «Når skal man bruke hvilket måltall?» Dersom du ønsker å sammenlikne ulike geografiske områder, bør du bruke standardiserte verdier. Ved bruk av standardiserte verdier tar man høyde for at for eksempel to kommuner kan ha ulik alders- og kjønnssammensetning. Dersom du ønsker å se på det reelle omfanget i kommunen, bør du heller bruke ikke-standardiserte verdier.
  • Skjuling av tall (personvern, statistisk utsagnskraft): Noen ganger må små tall skjules av personvernhensyn. I andre tilfeller skjuler vi statistikk som er basert på så få tilfeller at tallene ikke kan gi noe informasjon om helsetilstanden i kommunen. Dersom tall på kommunenivå er skjult, kan det være nyttig å se på tallene for fylket. Tall kan mangle på grunn av kommunesammenslåing.
  • Mer detaljert informasjon om hver enkelt indikator fins i statistikkbanken.

Verdiområdet for de ti beste kommunene i folkehelseprofilene 2025 – folkehelsebarometeret

I folkehelsebarometeret på side 4 i folkehelseprofilen vises en hvit liggende søyle. Denne viser området for de 10 beste kommunene på hver enkelt indikator. Tabellen nedenfor viser verdiområdet på den hvite liggende søylen og dermed de 10 beste kommunene i  2025. Den beste og den 10. beste verdien er vist for hver indikator.

Merk at Ungdata er hentet fra perioden 2022–2024 med hvert sitt landstall som sammenlikningsgrunnlag. Dette ble det tatt hensyn til ved beregning av hvilke kommuner som hadde de beste Ungdata-resultatene.

Tabell 1. Verdiene for den beste og den 10. beste kommunene for hver enkelt indikator i folkehelseprofilene for kommunene 2025. Tabellen nedenfor er ordnet etter linjenummer/indikator på side 4 i folkehelseprofilene.

Linjenr. side 4 i profilen

Indikatornavn

Periode

Nr. 10

Nr. 1 (beste verdi)

Måleenhet

1

Andel barn, 0–17 år

2024

-

-

-

2

Andel over 80 år

2024

-

-

-

3

Andel 80 år+, framskrevet til 2050

2050

-

-

-

4

Personer som bor alene, 45 år +

2024

-

-

-

5

Befolkningsvekst

2023

-

-

-

6

VGS eller høyere utdanning, 30–39 år

2023

87

93

prosent

7

Vedvarende lavinntekt, alle aldre

2021–2023

5.8

4.3

prosent

8

Inntektsulikhet, P90/P10

2023

-

-

-

9

Leier bolig, 45 år +

2023

9.2

7.8

prosent

10

Bor trangt, 0–17 år

2023

8.1

5.9

prosent

11

Gjeld større enn 3 ganger inntekt

2023

5.6

3.3

prosent

12

Unge som står utenfor, 15–29 år

2023

5.5

3.5

prosent (a,k)

13

Mottakere av uførepensjon, 45–66 år

2021–2023

11

7.6

prosent (a,k)

14

Trives på skolen, 10. trinn

Skoleårene 2022/2023–2024/2025

87

92

prosent (k)

15

Laveste mestringsnivå i lesing, 5. tr.

Skoleårene 2022/2023–2024/2025

18

14

prosent (k)

16

Gjennomføring i vdg. opplæring

2021–2023

87

90

prosent (k)

17

Høy tilfredshet, Ungdata

2022–2024

57

65

prosent (a,k)

18

Drikkevann, hygienisk kvalitet

2023

100

100

prosent

19

Drikkevann, leveringsstabilitet

2023

100

100

prosent

20

Luftforurensning, eksponert

2023

0

17

prosent

21

Med i fritidsorganisasjon, Ungd.

2022–2024

72

80

prosent (a,k)

22

Fornøyd med lokalmiljøet, Ungd.

2022–2024

71

76

prosent (a,k)

23

Kan svømme, 17 år

2022–2024

94

96

prosent (k)

24

Trener sjeldnere enn ukentlig, 17 år

2022–2024

20

10

prosent (k)

25

Skjermtid over 4 timer, Ungd.

2022–2024

35

20

prosent (a,k)

26

Røyking, kvinner

2019–2023

1.5

.57

prosent (a)

27

Forventet levealder, menn

2009–2023

82

83

år

28

Forventet levealder, kvinner

2009–2023

86

88

år

29

Utd.forskjeller i forventet levealder

2009–2023

3.6

2.5

år

30

Fornøyd med helsa, Ungd.

2022–2024

69

77

prosent (a,k)

31

Psykiske plager, Ungd.

2022–2024

8.4

6.1

prosent (a,k)

32

Overvekt og fedme, 17 år

2021–2024

18

13

prosent (k)

33

Tykk- og endetarmskreft, nye tilfeller

2014–2023

62

44

per 100 000 (a,k)

34

Vaksinasjonsdekning, meslinger, 9 år

2019–2023

98

99

prosent

 

Først publisert: 28.02.2025 Siste faglige endring: 28.02.2025 Se tidligere versjoner