​​​​​​​​​Det kan være vanskelig å skjelne mellom sunne og mindre sunne matvarer i en travel handlesituasjon. Alle tar seg ikke tid til å lese næringsdeklarasjonen på matvarer, og det er ikke alltid lett å forstå hva opplysningene betyr. Nøkkelhullet skal hjelpe forbrukere i en travel handlesituasjon til å velge sunnere matvarer innenfor ulike matvaregrupper uavhengig av ernæringskunnskaper og språkferdigheter.

Sammenliknet med andre matvarer av samme type, oppfyller produkter med Nøkkelhullet ett eller flere av disse kravene:

  • mindre fett og mettet fett
  • mindre sukker
  • mindre salt
  • mer kostfiber og fullkorn

En matvare merket med Nøkkelhullet betyr derfor at den er et sunnere valg innen sin matvaregruppe.

Mange matvaregrupper

Merkeordningen gjelder for ferdigpakkede matvarer i tillegg til frukt, bær, grønnsaker og poteter, brød, ost, fisk og sjømat og kjøtt, som ikke er innpakket.

Den omfatter basismatvarer som utgjør grunnlaget i et variert og sunt kosthold. Til sammen er det 33 matvaregrupper som kan få Nøkkelhullet.

De 33 matvaregruppene finnes innen for disse kategoriene:

  • Grønnsaker, frukt, bær og nøtter
  • Brødvarer og andre kornvarer (knekkebrød, kornblandinger, ris, pasta, mel, grøt)
  • Meieriprodukter (melk, yoghurt, ost)
  • Margariner og oljer
  • Fisk og fiskeprodukter
  • Kjøtt og kjøttprodukter
  • Ferdigretter (middager, paier/pizzaer, smørbrød/wraps, supper)
  • Vegetabilske produkter med samme bruksområde som meieriprodukter og kjøttprodukter (havre-, soya- og risdrikker, tofu, quorn, soya, vegetabilske posteier, hummus)
  • Dressinger og sauser

Snacks, godteri, brus, kaker, desserter og lignende omfattes ikke.

Om merkeordningen

Målet med merkeordningen er at det skal være enklere for forbrukere å velge sunnere matvarer i butikken og sette sammen et sunt og variert kosthold. Det enkle symbolet skal bidra til god kjennskap og utstrakt bruk av mat med Nøkkelhullet i alle lag av befolkningen. Informasjonsbrosjyrer kan brukes på helsestasjoner, i butikk og i undervisning, og finnes på mange ulike språk. Hensikten med ordningen er også å stimulere matvarebransjen til å utvikle flere produkter med mindre og sunnere fett, mindre salt og sukker og mer kostfiber.

Nøkkelhullet er en forskriftsfestet frivillig merkeordning som myndighetene i Norge, Danmark, Sverige og Island står sammen om. I Norge er det Helsedirektoratet og Mattilsynet som har ansvar for merkeordningen.

Merkeordningen er dynamisk. Matvaregrupper og vilkårene for Nøkkelhullet revideres når kunnskapsgrunnlaget innen ernæring eller endringer i matvaremarkedet tilsier det.

Undersøkelser om Nøkkelhullet

Sist oppdatert: 16. juni 2016

skriv ut del på facebook del på twitter