Helsepersonellet bør gi god og balansert informasjon om riktig bruk, mulige positive og negative bivirkninger, risiko for alvorlige bivirkninger og tiltak ved prevensjonssvikt.
Valg av prevensjon
P-stav og spiral er de sikreste hormonelle prevensjonsmidlene. Disse langtidsvirkende, reversible prevensjonsmidlene (LARC) eliminerer brukerfeil og har ingen farlige bivirkninger som for eksempel økt risiko for blodpropp eller hjerte- og karsykdommer.
Den viktigste jobben helsepersonellet gjør er å avdekke de som har en alvorlig kontraindikasjon mot å starte på enkelte prevensjonsmetoder.
Behovet for å beskytte seg mot seksuelt overførbare infeksjoner må løses uavhengig av og i tillegg til prevensjonsbehovet. Kondom er en effektiv metode som beskytter mot de fleste seksuelt overførbare infeksjonene.
Hva er viktig i møte med unge under 16 år
Det viktig å kartlegge om den seksuelle omgangen er gjensidig og at de som har sex er jevnbyrdige i alder og utvikling.
Still åpne spørsmål som gir informasjon for å utelukke eller bekrefte tegn til tvang, press eller truende adferd fra partner eller miljø, eller mistanke om faktorer som fører til ujevn maktbalanse, slik som:
- betydelig aldersforskjell
- overmaktsforhold
- bytte/salg av seksuelle tjenester
- bruk av rus
- seksuelle overgrep
- andre sårbarheter
Unge og helsepersonell kan ha ulik oppfatning av om forhold er bekymringsverdige eller ikke. Fremfor å ha et utelukkende fokus på om vedkommende opplever trusler eller vold, kan en stille mer nøytrale spørsmål som likevel kan gi viktig informasjon i kartleggingssamtalen. Dette kan oppleves mindre invaderende for den unge, som kanskje ikke selv opplever situasjonen som alvorlig.
Slike spørsmål kan være:
- Hva pleier du og kjæresten/partneren din å gjøre når dere er sammen?
(bruk det begrepet som er passende for relasjonen(e) ungdommen har) - Har du lyst, og er du fornøyd med den sexen du har?
- Er du fornøyd med forholdet ditt?
(bruk det begrepet som er passende for relasjonen(e) ungdommen har) - Har noen gitt deg noe (gaver, penger, alkohol, rus, husly, mat, innpass/beskyttelse) for å ha sex?
- Føler du deg trygg på å si ifra om hva du ikke liker eller ikke vil gjøre?
- Hva er forholdet ditt til alkohol eller annen rus?
- Vet foreldrene dine at du har sex?
- Hvor bor du?
- Har du noen voksne i livet ditt du kan snakke med?
- Har du det bra?
- Kan du fortelle litt mer om det?
- Bruker du og partneren din noe form for prevensjon nå?
(bruk det begrepet som er passende for relasjonen(e) ungdommen har) - Har du tidligere testet deg for klamydia eller andre seksuelt overførbare infeksjoner (soi)?
Vær gjerne undrende i samtalen med den unge, gi ros for å være ansvarlig og oppsøke helsehjelp, og vær opptatt av å lage gode avtaler sammen med den unge.
Seksuell lavalder
I Norge er den seksuelle lavalder 16 år. Den seksuelle lavalder skal beskytte barn og unge mot å bli utsatt for overgrep fra voksne, og beskytte dem mot å ha sex før de selv føler at de er klare for dette. Bestemmelsen gjelder altså voksnes seksuelle kontakt med barn under 16 år.
En person som har seksuell omgang med et barn under 16 år, kan bli straffet. Straffen kan bortfalle hvis de som har hatt sex er omtrent like gamle i alder og utvikling. Det betyr at personer under 16 år kan ha sex med en person på sitt eget utviklingsnivå hvis man har lyst, og er fysisk og psykisk klar for det. Seksuelle handlinger skal alltid være frivillig.
Helsepersonell bør kunne veilede unge under 16 år om hva seksuell lavalder betyr i juridisk forstand og i den aktuelle situasjonen den unge står i.
- Loven skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne
- Loven skal beskytte barn og ungdom mot å ha sex før de er fysisk og psykisk klare for det.
- Seksuell omgang er mer enn samleie, det inkluderer også onanering, suging eller slikking av kjønnsorganer, eller å føre en finger inn i kjønnsorganene.
- Straffen kan bortfalle hvis de som har hatt sex er omtrent like gamle i alder og utvikling
- Når to personer som er omtrent like gamle har frivillig sex, er det vanligvis en privatsak som ingen andre har noe med.
- Jo yngre den ene av de to som har sex er, jo mindre forskjeller godtas.
Les mer om seksuell lavalder:
Relevante kilder til oppdatert kunnskap og prosedyrer for prevensjonsveiledning og -rekvirering: