Helsehjelp til pasienter under 16 år forutsetter som hovedregel informasjon til og samtykke fra pasientens foreldre. Dette følger av pasient- og brukerrettighetsloven (pbrl.) §§ 3-4 og 4-3.
I pbrl. § 3-4 annet ledd er det gjort unntak fra dette ved at informasjonen likevel ikke skal gis til foreldrene når en pasient mellom 12 og 16 år ønsker dette «av grunner som bør respekteres». I slike tilfeller vil barnet også kunne samtykke til helsehjelpen selv, jf. pbrl. § 4-3 første ledd bokstav c. Reglene er gitt for å sikre at barn og unge oppsøker helsetjenesten når de har behov for det, uten frykt for at foreldrene skal kobles inn.
Helsedirektoratet vurderer at dette unntaket vil kunne være aktuelt ved utskrivelse av prevensjon til ungdom under 16 år, slik at utskrivelse vil kunne skje uten at foreldrene orienteres om det. Hvorvidt lovens vilkår er oppfylt må vurderes konkret i hvert enkelt tilfelle.
Vurdering av bakgrunn for unges ønske om at foreldre ikke orienteres
Ved denne vurderingen må det ses hen til bakgrunnen for at ungdommen ønsker prevensjon og til hvorfor den unge ikke ønsker at foreldrene skal orienteres. Helsepersonellet må snakke med ungdommen om begge disse temaene, og på bakgrunn av dette vurdere om ungdommen synes å være i stand til å ivareta sine egne interesser på en fornuftig måte og ta avgjørelsen om prevensjon selv.
Unntak mest aktuelt over 14 år
Etter Helsedirektoratets vurdering vil utskrivelse av prevensjonsmidler til ungdom under 16 år uten informasjon til foreldre som utgangspunkt være mest aktuelt for ungdom som har fylt 14 år. Jo yngre barnet er, desto større ansvar har helsepersonellet for å innhente informasjon for å forsikre seg om at det ikke er nødvendig å orientere foreldrene. I denne forbindelse vil det være viktig å samtale med ungdommen om partners alder, grad av frivillighet og følelser knyttet til den seksuelle kontakten.
Forhold som tilsier at informasjon ikke bør unntas foreldre
Hvis helsepersonellet vurderer at det er grunn til bekymring for ungdommens seksualitet kan dette tilsi at vilkårene for å unnta informasjon fra foreldrene ikke er oppfylt. Det bemerkes også at foreldre har rett til å få informasjon som nødvendig for å oppfylle foreldreansvaret (jf. pbrl. § 3-4 fjerde ledd).
Journal
Hvis helsepersonellet kommer til at helsehjelpen kan gis uten at foreldrene orienteres må dette nedtegnes i journalen. Foreldrene vil ikke ha rett til innsyn i denne delen av journalen eller i resepter. Se barn og ungdoms resepter og legemidler (helsenorge.no).
Rundskriv til pasient- og brukerrettighetsloven
Regelverket er nærmere omtalt i Helsedirektoratets rundskriv til pasient- og brukerrettighetsloven: