Kommunen bør ha rutiner for å gjøre brukerutstyr tilgjengelig for rusmiddelbrukere
Nasjonale faglige råd blir gitt på områder med lite faglig uenighet, men der det likevel er behov for å gi nasjonale råd og praktiske eksempler. Uttrykk som brukes er "bør" eller "kan", og "anbefaler" eller "foreslår". Dersom rådet er så klart faglig forankret at det sjelden er forsvarlig ikke å følge det, brukes uttrykkene "skal" og "må".
Ekstern høring:
Rutinene for tilgjengeliggjøring av brukerutstyr bør beskrive hvordan:
brukerutstyr gjøres tilgjengelig for utdeling hos lokal helse- og omsorgstjeneste, og at brukere av rusmidler er kjent med dette
ambulerende kommunale tjenester deler ut brukerutstyr
tjenesteytere som står for utdeling av brukerutstyr, får opplæring i mindre skadelig bruk av rusmidler
Relevant brukerutstyr kan være teststrips, røykefolie, pumper, kanyler, askorbinsyre, kokekar, filter, alkotip og saltvann.
Utdelingen av brukerutstyr kan for eksempel foregå ved kommunale rustjenester, apotek, legevakt, lavterskeltjenester, ambulante tjenester mm.
Kontakt brukerorganisasjoner (rop.no) eller KORUS (korus.no) for veiledning og oppdatert kunnskap om hvordan man bestiller og anvender brukerutstyr samt informasjon om mindre skadelig rusmiddelbruk.
Utdeling av brukerutstyr er en lovpålagt tjeneste for kommunene (jf. Lovdata). Rent brukerutstyr forebygger blodbårne sykdommer og andre kroppslige skader som kan oppstå om man deler brukerutstyr. Etter lov om vern mot smittsomme sykdommer §7-1 er kommunene pliktig til å forebygge smitte av blodbårne sykdommer. Klinisk erfaring og brukererfaring er at utdeling av brukerutstyr også kan bidra til å etablere tillit mellom personer med rusmiddelproblemer og tjenesten. Også kommuner som ikke er kjent med at de har rusmiddelbrukere i egen kommune, skal ha utstyr tilgjengelig for utdeling.
Tall fra brukerplan (helse-stavanger.no) viser at samlet sett utgjør enkeltbrukere i små kommuner en relativt stor gruppe. I de over 100 kommunene som ikke deler ut utstyr eller svarer at de har behov for det, er det kartlagt at det er bosatt over 150 injiserende rusmiddelbrukere.
Fairbairn, N.,
Coffin, P. O.,
& Walley, A. Y.
(2017).Naloxone for heroin, prescription opioid, and illicitly made fentanyl overdoses: Challenges and innovations responding to a dynamic epidemic.International Journal on Drug Policy,46, 172-179.
Helsedirektoratet (2024). Kommunen bør ha rutiner for å gjøre brukerutstyr tilgjengelig for rusmiddelbrukere [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 15. april 2024, lest 22. desember 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/overdoseforebyggende-arbeid-i-kommunen-horingsutkast/forebygging-av-overdoser/kommunen-bor-ha-rutiner-for-a-gjore-brukerutstyr-tilgjengelig-for-rusmiddelbrukere