God kjennskap til lovverket åpner for effektiv felles innsats i det overdoseforebyggende arbeidet, både på individ- og systemnivå.
Bruk av samtykke
Lovverket setter begrensninger når det gjelder utveksling av pasientinformasjon. Særlig viktig er taushetsbestemmelsene. På individnivå er samtykke fra pasienten det viktigste redskapet for å gi god helsetjeneste, også etter overdose. Samtykke fra bruker åpner for utveksling av erfaringer mellom ulike aktører som brukeren har kontakt med.
Se eksempel:
Rutinemessig utveksling av helseopplysninger
Arendal kommune ønsket å etablere rutiner mellom AMK og kommunen etter ikke-dødelige overdoser. Kommunen ba i denne forbindelse Helsedirektoratet vurdere muligheten for rutinemessig utveksling av helseopplysninger. Helsedirektoratet åpner i sitt svar for en slik rutine:
«Etter Helsedirektoratets vurdering vil en pasient som er vekket opp fra overdose av ambulansetjenesten fortsatt være i akutt fare for en ny mulig dødelig overdose og bør overvåkes minimum to timer slik Verdens helseorganisasjon anbefaler. I en slik situasjon bør pasienten enten tas med til et akuttmottak, eller følges opp av et kompetent organ i kommunen, f.eks. et overdoseteam.
Dersom AMK velger å kontakte et overdoseteam i kommunen for å sikre pasienten fortsatt øyeblikkelig hjelp der det er behov for det, vil relevante og nødvendige opplysninger kunne gis til samarbeidende helsepersonell i overdoseteamet i kommunen etter helsepersonelloven § 25.»
Du kan lese hele svaret fra Helsedirektoratet til Arendal kommune her (PDF). Se også forrige tema «Oppfølging etter ikke-dødelig overdose»