Som del av samstemmingsprosessen ved innleggelse eller mottak bør det avklares om pasienten får sine legemidler i multidose. Dette bør dokumenteres i journalen.
4. Skifte av omsorgsnivå
Hovedregelen er at avleverende enhet har ansvaret for å overføre informasjon om pasienten til mottakende enhet.
Det bør være en avkrysning for multidose i skjema for legemiddelsamstemming (itryggehender24-7.no).
Oversikt over utleverte legemidler i kjernejournalen viser om legemidlene er pakket i multidose (angitt som delmengder). Dette gjelder både papirbasert multidose og multidose i e-resept.
Utfordringer med samhandling ved bytte av omsorgsnivå er omtalt i rapporten Multidose – Status og veien videre. Det anbefales felles faglige råd som også inkluderer andre deler av helsetjenesten som i avgrensende perioder behandler multidosepasienter, eksempelvis spesialisthelsetjenesten og kommunal akutt døgnenhet (KAD).
Multidoserullen gir ikke alltid en fullstendig oversikt over pasientens legemidler, da det kan være avvik på grunn av legemiddelmangel eller at pasienten får andre legemidler i tillegg til multidose. Ved skifte av omsorgsnivå er det derfor viktig at oppdatert legemiddelliste over pasientens legemidler er tilgjengelig.
I tillegg kan det også være en risiko for dobbeltmedisinering eller feilmedisinering under oppholdet hvis pasienten har med egne legemidler som ikke er avtalt med mottakende enhet.
I dokumentasjon på utført samstemming bør det være mulig å krysse av for at pasienten får legemidler i multidose. Dette bør avklares ved skifte av omsorgsnivå, og følges opp når pasienten skal hjem igjen.
Flere respondenter til høringsutkastet av de faglige rådene i 2018 frarådet at pasienter har med seg multidoserullen ved innleggelse, uten at dette er avtalt med mottakende enhet.
Utfordringer med samhandling ved bytte av omsorgsnivå er også omtalt i rapporten Multidose – Status og veien videre.
Når omsorgsnivået for multidosepasient endres kan det føre til at leveranser av multidose stanses og må startes opp igjen når pasienten er tilbake i sitt hjemmiljø. I overgangen mellom omsorgsnivåene er det utskrivende enhet som har ansvaret, frem til pasientens lege er informert og kan videreføre behandlingen.
Eksempler på hva utskrivende enhet kan gjøre for å sikre overgangen til neste nivå:
- Bestille oppfølgingstime hos fastlegen/multidoselegen for eksempel innen 4 uker.
- Hjelpe pasient/pårørende med å bestille time til lege.
- Kontakte kommunen (hjemmesykepleie/institusjon) om hvordan pasientens legemidler kan håndteres i overgangen frem til multidose igjen kan leveres.
Se også rådene:
Rådet baseres rapporten Multidose – Status og veien videre, og tilbakemeldinger på høringsutkastet til faglige råd i 2018.
Den som leverer pasienten fra seg bør sørge for at pasienten har nok legemidler frem til multidoseleveransene starter opp igjen. Den bør også sørge for at epikrisen oversendes uten forsinkelser til fastlege/multidoselege og kommunen som har ansvar for å bistå pasienten videre.
Pasienten må ha tilgang til sine legemidler frem til multidoseleveransen har startet opp igjen. Dette kan sikres ved at:
- Utskrivende enhet kontakter kommunen om behovet for oppstart av multidose.
- Utskrivende enhet sender med legemidlene i dosett eller i mindre mengder, hvis det er mulig. Dette bør gjøres etter avtale med kommunen.
Dersom det sendes med resepter på legemidlene kan det bidra til en større risiko for at pasienten tar doble doser, etter at multidosen har startet opp igjen.
Ved endringer av legemiddelbehandlingen se rådet "Som hovedregel bør endringer av legemidler i multidose bekreftes av multidoselege før pakking".
Rådet baseres på rapporten Multidose – Status og veien videre, og tilbakemeldinger på høringsutkastet til faglige råd fra 2018.
For å sikre riktig legemiddelbehandling bør alle endringer i pasientens legemiddelbehandling bekreftes av multidoselegen som har det koordinerende ansvaret.
Ved papirbasert multidose sender multidoselegen nytt eller oppdatert ordinasjonskort til multidoseapoteket og oppdatert legemiddelliste til kommunen. Dersom multidoseapoteket mottar endringer fra andre leger, bør apoteket kontakte multidoselegen før pakking.
En alternativ fremgangsmåte ved utskriving av pasient fra sykehus og andre døgnbaserte institusjoner, basert på lokale rutiner og forankring:
- Lege i avgivende/utskrivende enhet gjør manuell endring i pasientens ordinasjonskort (resept) for multidose.
- Det avtales med kommunen om det skal gjøres hasteleveranse av multidose før pasienten skrives ut.
- E-resept sendes for nye legemidler som ikke skal pakkes i multidose.
- Multidoseapoteket varsler multidoselegen om endringene ved å sende oppdatert ordinasjonskort.
- Pasienten får oppdatert legemiddelliste med seg.
- Epikrise med korrekt legemiddelliste sendes hjemmetjeneste og fastlege utskrivelsesdagen.
Lokale rutiner må sikre at pasienten får time hos fastlege/multidoselege senest innen 1 måned, for klinisk kontroll, videreføring av legemiddelbehandlingen, oppdatering av pasientens legemiddelliste og ordinasjonskort. Ved innføring av multidose i e-resept må lokale rutiner sikre at pasienten får foreskrevne legemidler ved utskrivelse og frem til fastlege/multidoselege kan overta behandlingsansvaret.
Ved multidose i e-resept registreres endringer i Reseptformidleren. Det er kun multidoselegen som kan oppdatere legemiddellisten i Reseptformidleren. Apoteket mottar automatisk informasjon om endringer i Reseptformidleren, og spør multidoselegen om nødvendige avklaringer, også når endringer kommer fra andre leger. Hovedregelen er at multidoseapotek skal pakke multidosen basert på oppdatert legemiddelliste fra multidoselege sammen med gyldige e-resepter, og ikke bare basert på nye e-resepter fra andre leger, som sykehusleger.
Kommunen oppdateres ved at legen sender PLO-melding om endringene.Dette gjelder både ved papirbasert multidose og multidose i e-resept.
Rådet baseres rapporten Multidose – Status og veien videre, tilbakemeldinger på høringsutkastet til faglige råd i 2018 og innspill fra sektoren i ferdigstillelsen av disse rådene.
Siste faglige endring: 19. september 2019