Multidose krever god samhandling mellom kommune, lege og apotek for riktig legemiddelbehandling til den enkelte pasient. For at dette skal fungere best mulig bør kommunen i samarbeid med apoteket og leger jevnlig gå igjennom samhandlingsavvik og mulige forbedringsbehov av multidoseordningen.
7. Evaluering og tiltak
Eksempler på hvordan dette kan fungere:
- Regelmessige samarbeidsmøter med apoteket og leger om hvordan multidoseordningen fungerer.
- Registrere og gjennomgå samhandlingsavvik og forbedringsbehov.
- Gå igjennom felles skriftlige rutiner og gjøre nødvendige oppdateringer av disse.
- Gjennomgå tilbakemeldinger på hvordan ordningen fungerer hos den enkelte pasient som grunnlag for bedre rutiner.
I rapporten Gjennomgang og forbedring av arbeidet med multidose i Larvik kommune (fhi.no) er det anbefalinger på hvordan og hvorfor det er viktig med jevnlig kontakt med alle som er involvert i multidoseordningen.
Se også forskriften ledelse og kvalitetsforbedring (lovdata.no) om krav til helsetjenesten og tiltak for å levere tjenester av god kvalitet.
Selv om multidose tilbys pasienter ut ifra gitte kriterier, bør det også vurderes hvordan dette fungerer for den enkelte med jevne mellomrom. Ved å kartlegge hvordan multidose fungerer, kan kommunen tilpasse bistanden til den enkeltes behov.
I forskningsartikkelen Multidosetjeneste for hjemmeboende – brukernes erfaringer og behov for nye løsninger (Idunn.no) foreslås et kartleggingsskjema som kan brukes i evalueringen av ordningen for den enkelte pasient. Resultatet av kartleggingen bør brukes som grunnlag for nødvendige tilpasninger og forbedringer av multidoseordningen på ulike nivåer.
Større endringer kan være:
- bytte av multidoseapotek
- endringer av rutiner som kan påvirke multidoseleveransene
- innføring av medisindispenser
- overgang til multidose i e-resept
Mulige konsekvenser av endringer kan vurderes ved en risiko- og sårbarhetsanalyse. Resultatet av analysen bør dokumenteres, og konkrete tiltak følges opp for å redusere risikoen for feil og avvik som kan virke inn på pasientsikkerheten.
Overgang til multidose i e-resept innebærer endringer i samhandlingen mellom multidoselege og multidoseapotek. Se kapittelet Om multidose og de faglige rådene for mer informasjon om multidose i e-resept.
Ved papirbasert rekvirering av multidose kan det være avvik mellom legemiddeloversikter hos lege, kommune og apotek i ordningen. Det er derfor nødvendig å gjøre en legemiddelsamstemming ved overgangen til multidose i e-resept.
Overgang til multidose i e-resept må skje koordinert mellom lege og multidoseapotek. Det er viktig at multidoselege ikke starter opp med elektronisk forskrivning til multidosebrukere før multidoseapotek har gitt klarsignal om dette til den enkelte lege.
Les mer om multidose i e-resept og innføring av denne løsningen hos e-helse.
Rapporten Multidose – Status og veien videre gir en oversikt over fordeler og utfordringer med multidose i e-resept med forslag til tiltak for å sikre kvaliteten i overgangen.
Nasjonalt senter for e-helseforskning har gitt ut en rapport om erfaringer ved rekvirering av multidose i e-resept og fra implementeringen i pilotkommuner.
Formålet med multidose er å sikre at rett person får rett legemiddel til rett tid. Det er også mål om mindre kassasjon av legemidler, samt effektivisere arbeidet med dosering av legemidler i kommunal helse-og omsorgstjeneste. Les mer om dette i Multidose - status og veien videre.
For at ordningen skal fungere som forventet kreves god samhandling på tvers.
Eksempler på tiltak for bedre kvalitet i legemiddelhåndteringen med multidose:
- Gjennomgå de nasjonale faglige rådene for multidose som utgangspunkt for lokalt forbedringsarbeid og felles rutiner.
- Aktiv deltakelse i implementeringen av multidose i e-resept lokalt.
- Kjennskap til at ordningen kan ha ulike utfordringer hos de enkelte aktørene.
- Bidra til mer brukertilpassede løsninger med multidose basert på pasientens tilbakemeldinger og behov.
Kunnskapsoppsummeringen fra nasjonalt senter for e-helseforskning viser at ulike helseprofesjoner kan ha ulike erfaringer med multidoseordningen.
I rapporten Gjennomgang og forbedring av arbeidet med multidose i Larvik kommune (fhi.no) gis det konkrete eksempler på tiltak for bedre kvalitet i det lokale samarbeidet om ordningen.
Forskningsrapporten Multidosetjeneste for hjemmeboende – brukernes erfaringer og behov for nye løsninger (Idunn.no) peker på flere områder der multidose bør forbedres for bedre tilpasninger til brukernes behov.
Siste faglige endring: 19. september 2019