Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Ammeteknikk, -observasjon og -kartlegging

Strukturert ammeobservasjon og vurdering av helsepersonell, etterfulgt av råd og behandling, er ofte avgjørende for å korrigere sugetaket og med det også behandle årsaken til smertene.

Dersom barnet har et korrekt sugetak og mor en god ammestilling, medfører det sjelden smerter, sårhet/sår eller sprekkdannelse. Se Informasjonsvideo om korrekt sugetak/ammestilling (helsenorge.no).

Ammeobservasjon er en del av den helhetlige ammekartleggingen, der også ammehistorikk/anamnese inngår; det vil si alt fra tidligere erfaringer, fødselshistorie, når eventuelle problemer oppstod og vektutvikling, til ammelengde og -hyppighet.

Målet med både ammeobservasjon og med den helhetlige ammekartleggingen er at mor ammer uten smerter, og at barnet får i seg melk. Skjema for strukturert ammeobservasjon.sikrer strukturert, nøyaktig og systematisk ammeobservasjon og veiledning.

Huskeliste

  • Det er viktig å observere barnet og dets tilfredshet, tonus, vekt og skjevhet. Samspillet mellom mor og barn likeså, samt mors håndtering av barnet.
  • Identifiser tegn på naturlig ammeatferd hos barnet (søking, nikking med hodet, tungeaktivitet, gape over brystet). Hjelp moren å kjenne igjen disse tegnene.
  • Observer også brystets utseende/størrelse, brystknopp og eventuelle sår.
  • Følg med på ammingen hele veien fra før barnet legges til brystet og helt frem til måltidets slutt. Da avdekkes det hvor i prosessen det er muligheter til å forbedre stilling eller sugetak.
  • Lytt til kvinnens opplevelse av eventuelle utfordringer.
  • Identifiser kvinnens behov for informasjon, og veiled henne på en forståelig og konkret måte (bruk gjerne et demonstrasjonsbryst eller andre hjelpemidler for å tydeliggjøre og eksemplifisere).
  • Dersom du som ammeveileder, ser at barnet har dårlig sugetak og/eller det er utfordringer ved ammestilling, må dette korrigeres.
  • Dersom kvinnen får store smerter på grunn av sår når barnet suger, kan det være behov for avlastning i form av håndmelking eller pumping: Les mer om Utmelking og oppbevaring av morsmelk (helsenorge.no)

FHI

De faglige rådene er overført fra FHI i uendret form i forbindelse med omorganisering av helseforvaltningen. De vil bli gjennomgått i tråd med Helsedirektoratets krav til faglige råd i 2025.

Siste faglige endring: 09. desember 2022