Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

For lite melk

Konservativ tilnærming 

Noen strever med produksjonen helt fra starten, andre kan oppleve forbigående redusert melkeproduksjon, f.eks. relatert til stress eller adskillelse fra barnet. 

Alle gode råd for økt melkeproduksjon må være prøvd før man vurderer medikamentell behandling: hyppig amming, lang nok varighet, godt sugetak, stimulering av søvnig eller sugesvakt barn, evt. forbigående pumping og / eller ekstra bryststimulering. Det å gi medikamenter for stimulering av produksjonen er en sjelden indikasjon i barseltiden. Medikamenter må aldri bli en erstatning for god ammehjelp. Aktuelle medikamenter har liten overgang til morsmelk og kan også brukes av mødre til premature barn. 

Medikamentell behandling 

Metoklopramid (Afipran®) øker nivået av hormonet prolaktin, som har en direkte virkning på melkemengden, men virker ikke på alle. Studier har vist økning av melkemengde på 60 – 100 %. Foreslått dosering: 10 mg x 3 i 7 dager, deretter gradvis nedtrapping med 10 mg x 2 i 5 dager, så 10 mg x 1 i 5 dager, evt. hver annen dag til seponering. Melkemengden øker hos de fleste etter ca. 2 dager, men avtar ofte igjen etter seponering. Det er derfor viktig å fortsette med hyppig amming under nedtrappingen av medikamentet. 

De vanligste bivirkninger hos mor er døsighet, sjeldnere kvalme, diaré, magesmerter, nedstemthet. Det er rapportert nevrologiske bivirkninger i form av kortvarige men forbigående ekstrapyramidale symptomer etter kun en dose eller få dagers bruk (1‐2 dager). Disse bivirkningene er doseavhengige og skjer hyppigst etter intravenøs administrasjon hos barn og unge. Hvis kvinnen har hatt god effekt på melkeproduksjonen av metoklopramid og hun ikke har opplevd bivirkninger etter noen dagers behandling er risikoen svært liten for at nevrologiske bivirkninger skal oppstå ved behandling i 3 uker. Kvinnen kan bruke metoklopramid og trappe ned som beskrevet over. Har hun ikke opplevd effekt på melkeproduksjonen etter 5 dager kan metoklopramid seponeres uten nedtrapping. 

Kontraindikasjoner er depresjon og tidligere reaksjoner på metoklopramid. Se ellers Felleskatalogen. 

Se eget skriv om 


FHI

De faglige rådene er overført fra FHI i uendret form i forbindelse med omorganisering av helseforvaltningen. De vil bli gjennomgått i tråd med Helsedirektoratets krav til faglige råd i 2025.

Siste faglige endring: 01. november 2019