Skoleledelsen, lærerne og barnehagepersonell trenger kunnskap om hva matallergi er, hva som ligger til grunn for allergiske reaksjoner, hvordan reaksjoner kan gjenkjennes og hva de skal gjøre dersom en elev får allergiske reaksjoner.
Rutinen bør inneholde følgende elementer:
- hvordan individuelle tiltak for barn med matallergi utarbeides når legeerklæring/melding mottas
- plan for opplæring og praktiske øvelser
- hvordan lage mat uten matallergenet
- hvordan lese og forstå allergenmerking og ingredienslister
- lag mat uten matallergenet først
- vurdere behov for bruk eget utstyr for tillaging av mat
- hvordan forebygge uhell
- hold spising og lek adskilt, og sørg for godt renhold mellom måltid og lek
- benytt heldekkende smekker for enklere rengjøring, og vask hender/ansikt etter måltid
- sørg for at det er ansatte tilstede under måltid
- behandling og tiltak ved alvorlige allergiske reaksjoner (anafylaksi)
- (kunne) gjenkjenne symptomer og tegn på anafylaksi
- (vite) hvordan og når adrenalinpenn skal settes
- (hensiktsmessig) oppbevaring av legemidler