Regelmessig fysisk aktivitet fremmer helse og kan forebygge og være en effektiv behandling og rehabilitering av en rekke somatiske og psykiske sykdommer. Helse- og omsorgstjenesten kan bidra med informasjon og støtte til økt fysisk aktivitet.
Fastlegene har en nøkkelrolle og treffer en høy andel av befolkningen hvert år. Å ta opp fysisk aktivitet er relevant i de aller fleste pasientkonsultasjoner. Fastleger, annet helsepersonell og Nav kan også henvise til oppfølging på frisklivssentralene.
Helsestasjonene kan samarbeide med barnehager om betydning og tilrettelegging av fysisk aktivitet. Tjenesten er i kontakt med gravide og alle småbarnsforeldre og kan gi hjelp til å etablere, mestre og endre aktivitetsvaner. Skolehelsetjenesten kan samarbeide med skolen og bidra med undervisning og veiledning til ansatte i skolen, elever og foreldre om tilrettelegging for økt fysisk aktivitet og oppfølging av grupper og enkeltelever.
Frisklivssentralene samarbeider med private, frivillige og andre offentlige aktører om tilbud, tilrettelegging og informasjon til befolkningen og har oversikt over lokale lavterskeltilbud. De kan også bidra med veiledning til ansatte i andre kommunale tjenester om tilrettelegging og støtte til økt fysisk aktivitet for brukerne.
I eldrereformen Leve hele livet (regjeringen.no) er et av målene at fysisk, sosial og kulturell aktivitet skal være tilpasset den enkeltes interesser, ønsker og behov. Helse- og omsorgstjenestene kan gjennom organisering og tilrettelegging, bidra til at innbyggere som bor i institusjon får gode muligheter til en aktiv hverdag og til at brukere av tjenestene får tilbud om tilpasset daglig fysisk aktivitet.