Helsedirektoratet anbefaler at alle offentlige virksomheter utvikler retningslinjer for alkoholbruk i jobbrelaterte situasjoner, og samtidig lager rutiner for hvordan eventuelle negative konsekvenser av rusmiddelbruk kan håndteres. Regulering av alkoholbruk i jobbsammenheng har stor oppslutning blant norske arbeidstakere.
Offentlige virksomheter bør utvikle retningslinjer for alkoholbruk i jobbrelaterte situasjoner
Retningslinjer for alkoholbruk i jobbrelaterte situasjoner bør ha et forebyggende fokus og gjelde alle ansatte, men også inneholde rutiner for håndtering av ansatte med rusmiddelproblemer. I tillegg anbefaler Helsedirektoratet å utvikle tiltak for å fange opp ansatte som står i fare for å utvikle et risikofylt alkoholkonsum eller som har andre rusmiddelproblemer.
Helsedirektoratet har i samarbeid med relevante fagmiljøer utviklet en veiviser som forklarer hvordan man kan etablere, utforme og implementere en rusmiddelpolicy for arbeidsplassen (RusOff).
En rusmiddelpolicy er et effektivt verktøy for å forebygge risikofylt rusmiddelbruk blant arbeidstakere. Dette kan bidra til:
- sikkerhet og kvalitet i tjenester og tilbud til befolkningen
- trygge og inkluderende arbeidsmiljøer
- styrking av virksomhetens omdømme
- reduksjon i sykefravær og nedsatt yteevne på jobb grunnet rusmiddelbruk
- forebygging av rusmiddelproblemer blant ansatte
- forebygging av utstøting gjennom å fange opp ansatte med risikofylt rusmiddelbruk før det utvikler seg til et problem
Videre lesing:
Referanser:
Siste faglige endring: 25. juni 2020 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2017). Offentlige virksomheter bør utvikle retningslinjer for alkoholbruk i jobbrelaterte situasjoner [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 25. juni 2020, lest 21. november 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/lokale-folkehelsetiltak-veiviser-for-kommunen/alkohol-lokalt-folkehelsearbeid/offentlige-virksomheter-bor-utvikle-retningslinjer-for-alkoholbruk-i-jobbrelaterte-situasjoner