Legg til rette for at pasienten får godt munnstell i livets sluttfase
Nasjonale faglige råd blir gitt på områder med lite faglig uenighet, men der det likevel er behov for å gi nasjonale råd og praktiske eksempler. Uttrykk som brukes er "bør" eller "kan", og "anbefaler" eller "foreslår". Dersom rådet er så klart faglig forankret at det sjelden er forsvarlig ikke å følge det, brukes uttrykkene "skal" og "må".
Godt munnstell er viktig for å:
Fremme pasientens velvære, evnen til å kunne snakke og svelge
Opprettholde verdighet
Forebygge munntørrhet som følge av redusert væske- og ernæringsinntak, endret respirasjon eller legemiddelbehandling
Informasjon og en forsiktig tilnærming som kan lette samarbeidet om munnstellet
Hjelp til fukting og smøring av munn og lepper med jevne mellomrom
Opplæring til pårørende i fukting og stell av munn dersom pasient og pårørende ønsker det
I fagprosedyren Munnstell til voksne pasienter er målet med munnstellet, munnhelseproblemer og hvordan munnstell gjennomføres beskrevet.
Munnstell kan lindre tørste og forebygger tørrhet eller ubehag i munnhule og svelg. Begrunnelsen er basert på litteraturgjennomgang, nasjonale anbefalinger og konsensuserfaring. Norsk praksis er beskrevet i veilederen Beslutningsprosesser ved begrensning av livsforlengende behandling og i fagprosedyren Munnstell til voksne pasienter.
Helsedirektoratet (2018). Legg til rette for at pasienten får godt munnstell i livets sluttfase [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 18. september 2018, lest 21. november 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/lindrende-behandling-i-livets-sluttfase/mat-og-drikke-nar-doden-er-naert-forestaende/legg-til-rette-for-at-pasienten-far-godt-munnstell-i-livets-sluttfase