Se også egne råd om virksomhetsleders ansvar for rutiner angående
- når legemiddelsamstemming bør gjøres
- ansvarsfordeling og tverrfaglig samarbeid
- kompetanse hos helsepersonell som utfører legemiddelsamstemming
Legemiddelsamstemming (LMS) er en strukturert metode der helsepersonell, i samarbeid med pasienten, siker fullstendig liste over legemidler pasienten faktisk bruker.
- innhente skriftlige kilder til pasientens legemiddelinformasjon
- samtale med pasient og/eller pårørende
- oppdatere legemiddellisten og dokumentere legemiddelsamstemmingen
- oppdatere Reseptformidleren
- dele den oppdaterte listen med pasienten og helsepersonell med tjenstlig behov
Pasient og/eller pårørende bør delta aktivt ved gjennomføring av legemiddelsamstemming hvis det er mulig. Se eget råd om brukermedvirkning.
Helsepersonell som gjennomfører legemiddelsamstemming, bør ta utgangspunkt i den beste tilgjengelige kilden. Det kan være behov for å innhente flere kilder. Pasienten og/eller pårørende bør bekrefte, korrigere og supplere informasjonen i kilden. Ved legemiddelsamstemming tar man ikke stilling til hvilke legemidler pasienten medisinsk sett bør bruke. Det gjøres etter at legemiddelsamstemming er fullført.
Lege og annet helsepersonell med ansvar for legemiddelsamstemming bør dokumentere hvilken kilde som er brukt, oppdatere liste over legemidler i bruk i journal ("lokal LIB") og oppdatere Reseptformidleren. Når Pasientens legemiddelliste (PLL) er innført, skal den også oppdateres.
For å sikre god legemiddelbehandling av pasienten i hele behandlingskjeden bør oppdatert og fullstendig legemiddelliste inkluderes i de fleste henvisninger og epikriser.
Lege og annet helsepersonell med ansvar for legemiddelsamstemming skal sørge for at oppdatert legemiddelliste er tilgjengelig for pasienten og de som eventuelt hjelper pasienten med legemidlene.